Kućna radinost

Prirodni lijekovi za ublažavanje svrbeža od uboda komaraca: Ovo morate staviti odmah!

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Da biste ublažili nelagodu, crvenilo i oteklinu, u kuhinji vam je dostupno nekoliko proizvoda.Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz ljekarne, a koji sadrže različite kemikalije. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi već imamo pri ruci, u smočnici ili u hladnjaku.


Ugljični dioksid i mliječna kiselina identificirani su kao dva glavna elementa koji privlače komarce. Ugljični dioksid koji se oslobađa dahom, ali i kožom, komarci mogu otkriti na udaljenosti do 36 m. Kada komarac sleti na našu kožu u potrazi za krvlju, u kožu unosi mali proboscis u potrazi za kapilarom.


U međuvremenu ubrizgava i slinu gdje se nalaze enzimi s dvojakom funkcijom: oni anesteziraju dio koji treba pogoditi i zadržavaju tekućinu krv svog plijena te tako zaustavljaju zgrušavanje koje bi spriječilo njegovu aspiraciju.
Klasični simptomi, kao što su svrbež, crvenilo i oteklina zahvaćenog dijela, nastaju zbog ovih enzima. Naše ih tijelo prepoznaje kao strano tijelo i stoga počinje oslobađati histamin. Količina histamina koju oslobađa naše tijelo razlikuje se od osobe do osobe. Upravo iz tog razloga postoje ljudi koji su manje-više osjetljivi na ubode komaraca.


Čim vas ugrize komarac, za ublažavanje boli može biti korisno staviti oblog s hladnom vodom ili ledom koji ćete umotati u krpu (nikada led nemojte stavljati u izravan dodir s kožom!). Hladnoća ima gotovo trenutni učinak umrtvljenja i sužavanjem krvnih žila blokira širenje toksina koje prenose komarci.


Da biste ublažili nelagodu, crvenilo i oteklinu uzrokovanu ubodom, u kuhinji vam je dostupno nekoliko proizvoda:


1. Led: lokalni oblozi su korisni za smirivanje i anesteziju ozlijeđenog dijela. Vazokonstriktivno djelovanje hladnoće pružit će nam više od trenutnog olakšanja i ograničiti svrbež!


2. Banane: utrljajte unutrašnjost kore banane (bijele) na ubod i zatim nanesite malo normalne paste za zube.


3. Soda bikarbona: Među tisuću načina korištenja bikarbonata nalazi se i ovaj. Otopite žlicu u malo vode i miješajte dok ne dobijete smjesu za mazanje direktno na koži.


4. Med: poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, može pomoći u ublažavanju neugodnog svrbeža uzrokovanog ubodom komaraca. Može se nanositi čist ili pomiješati s malo sode bikarbone.


5. Slina: u nedostatku bilo čega drugog, upravo u najekstremnijim slučajevima, “last minute” lijak je slina, korisna za trenutno ublažavanje svrbeža i peckanja.


6. Ulje noćurka: prirodno ulje poznato po svojim protuupalnim svojstvima. Samo stavite nekoliko kapi na ubodeno mjesto i masirajte nekoliko minuta kako biste brzo ublažili svrbež.


7. Luk: nanese se izravno na kožu, a može pomoći u tome da svrbež odmah nestane.


8. Češnjak: lokalna primjena ublažava iritaciju. Nadalje, ako se jede redovito, čini se da može spriječiti komarce i spriječiti iritaciju od uboda.


9. Eterična ulja: aromaterapija također predlaže nanošenje – nekoliko puta dnevno i po potrebi – obloga natopljenih eteričnim uljima. Izbor između esencija je prilično širok. Naime, podjednako su učinkoviti eterično ulje kamfora, eterično ulje čajevca, eterično ulje bergamota, eterično ulje eukaliptusa, eterično ulje limuna i eterično ulje lavande. Nekoliko kapi pomiješanih u baznom ulju (na primjer ulje slatkog badema ) dovoljno je da se nanese izravno na ubod.