Što jesti?

Energija za stolom: idealne namirnice za cjelodnevnu aktivnost i fokus

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prvo što trebate učiniti je voditi računa o svojoj prehrani

Prehrana zapravo mora osigurati sve makro i mikronutrijente neophodne za dovoljno energije.


Previše, premalo ili neuravnoteženo jedenje stoga može pogoršati fizičku i mentalnu izvedbu. Preskakanje obroka također može negativno utjecati na vašu razinu energije i sposobnost koncentracije.


Doručak se, primjerice, nikako ne smije preskakati i treba tijelu osigurati pravu dozu proteina, jednostavnih šećera i složenih ugljikohidrata, bez pretjerivanja s kalorijama.


Isto vrijedi i za ručak i večeru: svaki obrok treba sadržavati dio cjelovitih žitarica, dio proteina i dio sirovog ili kuhanog povrća.


Poželjni začini su ekstra djevičansko maslinovo ulje, jabučni ocat, začini i aromatično bilje.


Uravnotežena i raznolika prehrana bogata zdravim namirnicama pomaže tijelu i mozgu da se bolje nose sa svakodnevnim obvezama.


Svježe voće za vraćanje koncentracije


Voće je idealan međuobrok za razbijanje gladi između obroka i nahranjivanje mozga.


Zapravo, voće našem tijelu, osim vode, vitamina i minerala, daje i dobru količinu odmah dostupnih šećera i tvari s antioksidativnim djelovanjem koje mogu spriječiti starenje stanica i održati cijelo naše tijelo mlađim i zdravijim dugo vremena, uključujući i mozak.


Crveni plodovi, primjerice, bogati su flavonoidima, taninima i antocijanima s antioksidativnim, protuupalnim i vazorelaksirajućim učincima, a njihova konzumacija pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava te poboljšava pamćenje i koncentraciju.


Crveno voće uključuje jagode, maline i kupine, ali i ribizle, borovnice, šipak i goji bobice.


Svaki dan trebali biste konzumirati dvije do tri porcije svježeg voća, birajući sezonsko voće, po mogućnosti organsko.


Kava, čaj i energizirajuća pića


Kava i čaj djeluju stimulativno na naše tijelo zbog prisutnosti kofeina koji pomaže u povećanju koncentracije i energije.


Konzumaciju kave treba ograničiti na tri šalice dnevno kako bi se izbjegle neugodne nuspojave poput uznemirenosti, lupanja srca i poteškoća s uspavljivanjem.


Čini se da se čaj bolje podnosi: dnevno se mogu popiti tri ili više šalica čaja.


Zeleni čaj, osim kofeina, sadrži niz flavonoida s antioksidativnim, protuupalnim, antitrombotičkim i vazorelaksirajućim svojstvima, koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.


Kakao i čokolada također djeluju stimulativno i pomažu u održavanju koncentracije, zbog prisutnosti teobromina, molekule iz iste obitelji kao i kofein.


Bolje je odabrati tamnu čokoladu s niskim udjelom šećera. S obzirom na visoku količinu kalorija, općenito se konzumira u malim dozama: kvadratić od 10 grama više je nego dovoljan.


Orasi i sjemenke lana


Orasi i lanene sjemenke sadrže velike količine vitamina E, snažnog antioksidansa, kao i esencijalne masne kiseline iz serije Omega 3, koje su ključne za zdravlje mozga.


Čini se da su dijete koje osiguravaju pravu ravnotežu između omega 9, omega 6 i omega 3 masnih kiselina povezane s manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti i mogu dulje održavati kognitivne sposobnosti.