Vrijeme je za bundevu

Donosimo recept za pravi jesenski kolač s kojim ne morate brojati kalorije

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Slasna pita od bundeve

Ništa ne govori više “jesen” nego kolač od bundeve. Slastice napravljene od ove omiljene jesenske namirnice su sočne, aromatične, stoga ne iznenađuje da su jedan od simbola ovog godišnjeg doba. 


Kako biste mogli uz manje grižnje savjesti uživati u slastici od bundeve, donosimo recept za kolač koji ima manje kalorija. No, to ne znači da je manje slastan. 


Sastojci


Za punjenje: 


  • 2 šalice pire od bundeve
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • ¾ šalice meda ili javorovog sirupa
  • 2 jaja
  • 1 jušna žlica “pumpkin spice” mješavine začina 
  •  2 čajne žlice ekstrakta od vanilije
  • ½ čajne žlice soli

Za tijesto: 


  • ½ šalice maslaca
  • 1 ¼ bijelog ili integralnog brašna
  • 1/2 čajne žlice soli
  • 1 čajna žlica šećera
  • 1 jušna žlica votke
  • 2-3 jušne žlice hladne vode

Priprema


Razlomite maslac u manje komadiće te ih stavite u zamrzivač na otprilike pola sata. Nakon toga pripremite sve ostale sastojke. Pomiješajte brašno, šećer te dodajte hladni maslac. Dodajte jednu jušnu žlicu votke i 2-3 jušne žlice hladne vode. Pomiješajte sve sastojke. 


Nakon toga tijesto stavite na radnu površinu koju ste posuli s brašnom. Rukama oblikujte kuglu te stavite u prozirnu foliju. Ostavite da se ohladi u hladnjaku minimalno pola sata, a možete ostaviti i do dva dana. Nakon toga razvaljajte tijesto da bude nešto šire od kalupa za pitu. 


U međuvremenu upalite pećnicu na 180 stupnjeva te pripremite punjenje. Prvo umiješajte jaja te postepeno dodajte sve ostale sastojke. Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. 


Pitu pecite oko sat vremena te ju poslužite s grčkim jogurtom.