POMOĆ U VRTU

Donosimo male savjete za bolje prinose rajčica, krastavaca, paprika i krumpira

Jelena Sedlak

Foto Unsplash

Foto Unsplash

Najbolje vrijeme za presadnju krastavaca je 28 do 32 dana od nicanja. Bolje je zakasniti nego to napraviti prije no što se najniže jutarnje temperature dignu iznad 15 stupnjeva. Najbolje vrijeme za presadnju paprika je 40. dan od nicanja. Paprike se mogu posaditi i po dvije-tri zajedno jer one vole da su u grupi i gušće posađene.Još nije kasno za sadnju toploljubivih kultura kao što su rajčice, paprike, krastavci, tikvice, patlidžani i slično povrće. Bilo bi svakako uputno čekati dok se najniža jutarnja temperatura digne iznad 15 stupnjeva. Evo još nekih zanimljivosti o najčešće sađenom ljetnom povrću.
Rajčice
Idealno vrijeme za sadnju rajčica u plastenicima je 40 do 45 dana od nicanja jer mlade biljke sa četiri do pet listova bolje podnose ukorjenjivanje. Zato ih je bolje kasnije pikirati, a ne u siječnju, kako je to u stakleničkom uzgoju uobičajeno.
Kod skidanja zaperaka treba znati da se oni mogu ponovo piknuti u zemlju i izrast će nova, identična biljka. Zato ih ne treba bacati jer će oni dobro roditi, ali kasnije u toku ljeta. Ako ih ipak odlučimo baciti, najbolje je to učiniti oko ostalih biljaka rajčice jer one vole biti pognojene vlastitom vrstom. Naravno, samo ako su zdrave, inače je sve suho ili bolesno lišće rajčice potrebno što prije ukloniti s gredice.
Što su gušće posađene, veća je mogućnost obolijevanja od plamenjače i drugih gljivičnih bolesti, jer se ne stignu brzo osušiti nakon kiše.
Stjenice koje tijekom ljeta napadaju rajčice najbolje je ručno ukloniti jer su jako otporne na insekticide. Važno ih je što prije pokupiti kako ne bi oštetile plodove jer na nastalu ranicu se naseljavaju uzročnici bolesti.
Radi uštede mjesta, rajčice se mogu saditi po dvije zajedno, ali razmak od ostalih biljaka treba biti veći.
Paprike
Najbolje vrijeme za presadnju paprika je 40. dan od nicanja. Paprike se mogu posaditi i po dvije-tri zajedno jer one vole da su u grupi i gušće posađene. Tako će porasti više, a ako im kidamo zaperke, bit će i krupnijih plodova.
Krastavci
Najbolje vrijeme za presadnju krastavaca je 28 do 32 dana od nicanja. Bolje je zakasniti nego to napraviti prije no što se najniže jutarnje temperature dignu na iznad 15 stupnjeva.
Mjesto za uzgoj mora biti zaštićeno od vjetrova. Udaljenost između grmova treba biti najmanje 50 cm kako bi se osigurao slobodan rast. Kiselost tla se može smanjiti pepelom od drva.
Sjemenke krastavaca prije sadnje stavite u hladnjak na 24 sata. Pripremne aktivnosti ne provode se sjemenkama hibrida, jer ih je proizvođač već obradio.
Krastavci moraju imati potporanj od žice na koju se mogu slobodno penjati. Treba ih zakinuti na mjestu glavnog stabla nakon pojave 7. lista. To će omogućiti biljci da posadi više bočnih izdanaka i poveća količinu usjeva.
Krumpir
Imat će povećan prinos za 12-13 posto ako ga dva dana prije sadnje okupamo u hranjivoj otopini od 40 g superfosfata + 40 g dušikovih gnojiva + 40 g kalijeve soli na 10 litara vode. Na 50 kg gomolja potrebno je 10 litara pripravka.
Isto povećanje prinosa može se postići rezanjem sadnog materijala na poseban način, križnim rezom ili prstenastim rezom.
Najbolji smjer brazde krumpira je od sjevera prema jugu.
Ako su u razdoblju cvatnje i formiranja gomolja bili vrući sušni dani, zalijevanje će 100 posto povećati prinos grmova krumpira.
Navodnjavanje
Dokazano je da biljke treba zalijevati u ranim jutarnjim satima, jer tada počinju fotosintetski procesi. Večernje zalijevanje nam je možda lakše, ali tada će voda dulje ostajati na biljkama i one će biti podložnije gljivičnim bolestima. U uvjetima izuzetno visokih temperatura biljkama bi trebalo dodati još malo vode u popodnevnim satima kako bi se rashladile i kako bi im iz korijena voda prešla u plod. Noću poslije sparnog dana plodovi su topliji i korijen neće uzimati hranjiva iz lista.
Gnojidba
Stajnjak i tekuća gnojiva bi trebali činiti osnovu prihrane biljaka. Ako nemamo stajnjaka, starog barem godinu dana, možemo koristiti peletirana gnojiva, ali ih svakako treba ukopati u tlo. Biljke prije naglog rasta plodova trebaju najviše kalija. Visok sadržaj kalija povećava kvalitetu ploda, a niži povećava količinu plodova.