Snažni antioksidans

Jeste li čuli za gac? Okus ovog tropskog voća za mnoge je “težak”, ali ono je pravi izvor zdravlja

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ovo voće može obogatiti nutritivnu ravnotežu raznolike prehrane

Nutritivno gledano, Gac je iznimno bogat antioksidansima, uključujući beta-karoten i likopen, što mu daje snažnu antioksidativnu aktivnost nadmoćnu u odnosu na mnoge druge namirnice, poput rajčice i mrkve.


Beta-karoten tijelo pretvara u vitamin A, koji je neophodan za zdravlje očiju, imunološkog sustava i kože.


Likopen, koji voću daje karakterističnu narančastu nijansu, poznat je po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti smanjenja rizika od raznih kroničnih bolesti.


Gac također sadrži dobru količinu esencijalnih masnih kiselina, poput alfa-linolenske kiseline, koja je vrsta omega-3 masne kiseline korisne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.


Također je izvor vitamina C koji podržava imunološki sustav i proizvodnju kolagena.


Zdravstvene prednosti gaca


Ovo voće pruža širok raspon zdravstvenih prednosti. Konzumacija gaca povezana je sa smanjenim rizikom od ozbiljnih stanja poput moždanog udara, srčanog udara i raznih vrsta raka, uključujući rak pluća i debelog crijeva.


Osim toga, karotenoidi koje ovo tropsko voće sadrži ključni za zdravlje očiju, pomažući u smanjenju rizika od katarakte i makularne degeneracije povezane sa starenjem.


Gac je također dragocjen izvor ugljikohidrata i mikronutrijenata neophodnih za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava, kao i za zdravlje kože i funkciju mišića.


Sok iscijeđen iz ovog voća zadržava ista blagotvorna svojstva kao i cijelo voće.


Iako njegov okus može biti težak za nenaviklo nepce, gac ostaje jedinstven sastojak koji može obogatiti nutritivnu ravnotežu raznolike prehrane.


Iako je bogat hranjivim tvarima, također može značajno pridonijeti poboljšanju opće dobrobiti.


Kontraindikacije


A kontraindikacije? Je li moguće da ih ovo tropsko voće nema?


Prije svega treba reći da vanjska ovojnica sjemena, dio koji obavija sjemenke, sadrži tvari koje su otrovne za organizam te se stoga ne preporučuje njegova konzumacija.


Također trebate imati na umu da plodovi sadrže drvenaste sjemenke značajne veličine u sebi, stoga je bitno paziti da ih ne grizete nasilno kako ne biste oštetili zube.