Jestivi

Cvjetovi ružmarina: nevjerojatni načini na koje ih možete koristiti, a za koje vjerojatno niste znali

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ružmarin ima antiseptička, antimikrobna, protuupalna i antioksidativna svojstva

Jesu li cvjetovi ružmarina jestivi ? Odgovor je apsolutno da.


Oni su ukusan sastojak koji možete dodati čaju ili salatama, ali imaju i brojna korisna svojstva:


1. Dobrobiti cvjetova ružmarina


Koji su dijelovi biljke ružmarina jestivi? Već znate da su listovi ružmarina jestivi, ali sada znate da možete početi koristiti i njegove cvjetove u kuhinji.


No, prije nego što ih pojedete, svakako uklonite peteljku, odnosno “zelenu čašku” koja se nalazi u dnu cvijeta.


Također možete primijetiti da cvjetovi ružmarina imaju izrazito intenzivniji okus od lišća, ponekad čak i naginju slatkoći.


Kako biste bili sigurni da ćete ih najbolje iskoristiti u svojim receptima, bolje ih je kušati prije nego što ih dodate svojim jelima, kako biste bili sigurni da se njihov poseban okus savršeno slaže s onim što pripremate.


Ipak, pazite da ne jedete stabljike ružmarina jer ih je zbog drvenaste konzistencije prilično teško žvakati.


Ružmarin ima niz blagotvornih svojstava za zdravlje, koja se prirodno prenose i na njegove cvjetove.


Kao prvo, ružmarin ima antiseptička, antimikrobna, protuupalna i antioksidativna svojstva. Cvijeće vam također može pomoći:


  • poboljšati probavu
  • poboljšati zdravlje crijeva
  • poboljšati cirkulaciju krvi
  • ublažiti glavobolje
  • ublažiti bolove u mišićima i zglobovima
  • pomoći u borbi protiv peruti

Ipak, treba biti oprezan, jer unos velikih količina ružmarina može predstavljati i neke rizike za vaše zdravlje, poput bolova u želucu, povraćanja ili iritacije crijeva.


2. Koristite cvjetove kao začin


Jednu stvar koju svakako trebate znati o cvjetovima ružmarina je da nisu otporni na toplinu, pa ih koristite tek na kraju kuhanja.


Cvjetovi ružmarina izvrsno začinjavaju meso s roštilja, ali možete ih koristiti i uz mahune ili s drugim začinskim biljem i okusima poput češnjaka, luka, lavande i majčine dušice.


3. Koristite cvijeće s potpourrijem


Kod izrade potpourija možete dodati cvjetove ružmarina, tako ćete dobiti bolji miris, a i ljepšu boju.


Imat ćete kompoziciju koja će na prirodan način uljepšati i parfumirati vaš dom.


4. Cvjetove upotrijebite zajedno s maslacem


Definitivno jedna od najoriginalnijih upotreba, cvjetove ružmarina možete pomiješati s Grana Padano sirom i solju i dobit ćete ukusan maslac koji možete mazati na tost i sendviče.


5. Koristite cvijeće u vodi s okusom


Voda s okusom bilja i voća ne samo da gasi žeđ, već je i vrlo zdrava.


Dodajte jednu ili dvije grančice ružmarina s cvjetovima i uživajte u svom napitku u bilo koje doba dana.