OTMJEN I UPEČATLJIV

Charles III: Modni stil britanskog kralja za svaku je pohvalu

Edita Burburan

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Najstariji sin Elizabete II. oduvijek se isticao besprijekornim stilskim odabirom i urođenom elegancijom u svakom javnom nastupuNovi kralj Engleske oduvijek slovi za velikog modnog znalca, naime njegove su kombinacije jutarnjih odijela, svečanih odora i paradnih uniformi oduvijek privlačile pozornost svih modnih medija i objektiva.


Od svog je rođenja Charles III bio okružen kamerama koje su snimale i nadzirale svaki njegov pokret, što je u novinsko-fotografskoj arhivi ostavilo pozamašan modni materijal. Oduvijek se isticao svojim besprijekornim stilskim odabirom i urođenom elegancijom kojom se može pohvaliti u svakom javnom nastupu.


Savršeno je nosio s puno stila i vrlo komplicirane predmete poput odijela svijetle boje, top kapa, a nezaobilazno valja spomenuti i tradicionalni kilt.
Sve oči bit će uperene u Charlesa na skorašnjoj krunidbi, a kako je na krunu čekao punih 60 godina, u povijest će se upisati i kao najstariji član kraljevske obitelji koji će sjesti na tron. Već i zbog te činjenice očekuje se da će Charles biti otmjen i upečatljiv kao i na svim prethodnim važnim javnim pojavljivanjima.


Foto: ReutersMinimalizam uz detalje


Prisjetimo se kako se 29. srpnja 1981. oženio Dianom Spencer odjeven u svečanu uniformu Britanske kraljevske mornarice, koja mu je savršeno pristajala.


I na svom drugom vjenčanju s Camillom Parker Bowles, 2005. godine, osam godina nakon tragične smrti Diane od Walesa, bio je u besprijekornom jutarnjem odijelu s tamnom jaknom, sivim dvostrukim prslukom i elegantnim prugastim hlačama. Modni izraz sasvim primjeren za njegovih tada 56 godina.


Foto: Reuters

Foto: Reuters


Zanimljivo je i njegovo pojavljivanje u Ascotu gdje je i pored strogog protokola i najekstravagantnijih dodataka, ostao vjeran svojoj suštini. Zbog toga su ga modna pera upisivala uvijek visoko na ljestvici najelegantnijih.


U krajnje formalnim prigodama uvijek je bio elegantan i sklon minimalizmu, noseći crni smoking s bijelom košuljom i crnom kravatom. Naravno, uvijek bi dodao neki mali detalj da naglasi svoju osobnost poput male bočne linije na hlačama ili karakteristične jakne s dvostrukim kopčanjem, maramica u prednjem džepu.


Ukratko, pridržavajući se strogog britanskog protokola, princ Charles postaje jedan od najelegantnijih gostiju na svakom događaju.


U slobodno vrijeme Charles također njeguje elegantan sportski stil odan engleskom stilu, kaputićima, sakoima od tvida, puloverima i kabanicama. Prisjetimo se fotografija s lady Dianom za vrijeme boravka u britanskim šumama.


Foto: Reuters

Foto: Reuters


Par se u tim prigodama nosio vrlo koordinirano, s debelim pletenim džemperima, kako bi se nosio s hladnim britanskim vremenom, vrećastim hlačama i čarapama do koljena. Country stil budućeg prijestolonasljednika je vrlo rafiniran i sofisticiran.


Kad bi govorio o svom modnom stilu, britanski princ često se je volio našaliti na vlastiti račun, a poznata je njegova izjava kako sebe doživljava u modnom stilu poput zaustavljenog sata koji u 24 sata samo dva puta pokazuje točno vrijeme.


Također, volio je naglasiti kako veliku pažnju posvećuje detaljima i kombinaciji boja te za sebe kaže da je veliki sretnik što danas još uvijek može pronaći briljantne tvorce modnih predmeta koje cijeni te zbog kojih nastoji svoju odjeću što dulje održavati i nositi.


Naglašavao je kako je skloniji popraviti cipele ili odjevni predmet umjesto ih odbaciti i zamijeniti novima te se nerijetko, poput svoje snahe Kate Middleton, prilikom obavljanja kraljevskih dužnosti pojavljivao u već viđenim izdanjima. No, uvijek je bio vrlo polaskan i visokim mišljenjem koje je britanska urednica Voguea gajila prema njegovu stilu.Vjeran markama


Charles je uvijek vjeran markama koje voli i, što je možda najvažnije, ulaže u kvalitetu. Košulje mu izrađuje proizvođač košulja Jermyn Street Turnbull & Asser, nosi ručno izrađene cipele postolara Crockett & Jones, a svečanu opremu dobiva od Ede & Ravenscroft.


Odijela naizmjence daje šivati u Gieves & Hawkes i Anderson & Sheppard. To je popis odanosti s kojim će se vjerojatno poistovijetiti mnogi britanski muškarci.


“Kralj Charles je potpuna inspiracija. Njegov ukus je besprijekoran, gotovo uvijek u sakoima s dvorednim kopčanjem, izgleda blistavo, ali potpuno opušteno s kravatom”, kazao je za njega John Harrison, kreativni direktor u Gieves & Hawkes, dodajući kako je Charles učinio više od bilo koga u javnosti na promicanju ideje kako su odjeća po narudžbi i ručno izrađene cipele vrijedno ulaganje, jer uz pravilnu njegu i male popravke traju vječno.


“Princ nikada nije pratio trendove, ali ipak uvijek je izgledao elegantno”, kazao je Jeremy Hackett, iz Hackettovog modnog tima.


“Nastavio je nositi odijela s dvorednim kopčanjem kad su svi ostali prešli na jednoredno. Bio je to hrabar, iako nesvjestan potez, ali koji se isplatio, jer je sada taj stil s dvorednim kopčanjem učinio svojim”, dodao je.


Foto: Reuters

Foto: Reuters


Sam Charles priznao je svoj slučajni status modne ikone na zabavi povodom predstavljanja London Collections: Muškog tjedna mode 2012. godine.


“Od najbolje odjevenog muškarca postao sam najgore odjeveni muškarac”, rekao je.


“U međuvremenu, nastavio sam – poput zaustavljenog sata – i moje vrijeme dolazi svakih 25 godina”, dodao je.


Poznato je kako u neke dane mijenja odjeću pet puta na dan, te zapošljava između četiri i pet sobara koji održavaju njegovu odjeću savršenom u nizu ulaštenih ormara od mahagonija. Na sakoima voli džep za karte i ovratnik (s gumbima) koji se može zakopčati u slučaju iznenadnog nevremena.


Prisjetimo se kako je prije dvije godine ušao i u dizajnerske vode kad je preko humanitarne organizacije organizirao “capsule” kolekciju za žene i muškarce.


Još 2010. je osnovao Kampanju za vunu s ciljem promocije održive industrije vune u Velikoj Britaniji, a nova kolekcija je vrhunac inicijative »The Modern Artisan Project«, koju je princ osnovao u partnerstvu s Yooxom kako bi promicao tradicionalnu izradu u Velikoj Britaniji.


Foto: Reuters

Foto: Reuters