Zdravlje u šalici

Čaj od maslačka: Blagodati napitka kojega se rijetko sjetimo

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Čaj od maslačka mogao bi se naći u vašoj šalici kada želite napraviti predah i unijeti barem malu dozu zdravlja.Kad pomislite na maslačak, vjerojatno vam je prva asocijacija – korov. No, jeste li znali da se biljka već dugo koristi u biljnoj medicini? Možete piti sok napravljen od lišća biljke ili od prženih korijena maslačka.


Maslačak je poznati korov iz porodice tratinčica, s rozetom latica, velikim svijetlo žutim cvjetovima.


Korijenje i lišće maslačka suše se i koriste za pripremu čaja od maslačka, a mogu imati koristi za vaše zdravlje. Čaj od maslačka bogat je vitaminima A, C i D. Sadrži velike količine cinka, željeza i magnezija.
Da biste otkrili zašto želite u svojoj rutini napraviti mjesta za maslačak, nastavite čitati


Malo poznate blagodati čaja od maslačka


Zamjena za kavu bez kofeina


Mnogi ljudi obožavaju kavu, ali što se tiče ukusnog napitka (ili bilo kojeg pića prepunog kofeina) kasno popodne ili čak noću, učinak može biti sve samo ne ugodan, pogotovo ako uzmemo u obzir nesanicu. Iz tog razloga je čaj od maslačka popularna zamjena za kavu bez kofeina.


Ovo je izvrsna opcija za one koji pokušavaju smanjiti unošenje kofeina, ali vole okus i teksturu kave.


Uobičajene zamjene za kavu od maslačka obično uključuju ječam i raž na popisu sastojaka, zapravo od vodenih ekstrakata ječma i raži.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Reducira vodu


Prema studiji iz 2009. objavljenoj u Journal of Alternative and Complementary Medicine, sudionici su pokazali značajan porast učestalosti mokrenja nakon prve dvije doze čaja od maslačka. Količina vode i nadutost su se smanjili.


Elektrana antioksidansa


Čaj od maslačka prepun je antioksidansa. Antioksidanti su tvari koje pomažu u sprečavanju određenih vrsta oštećenja stanica. Tijelo koristi antioksidanse u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala, što je vrlo opasno za tjelesna tkiva, a povezano je s rakom i preuranjenim starenjem.


Srećom, pijenje čaja od maslačka pomaže tijelu da izbjegne oštećenje stanica od slobodnih radikala.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Bori se protiv dijabetesa


Razne studije pokazale su da čaj od maslačka smanjuje razinu šećera u krvi i zauzvrat može liječiti dijabetes. Uklanja višak šećera koji je pohranjen u tijelu zbog njegovih diuretičkih svojstava i pomaže u poticanju proizvodnje inzulina iz gušterače. To je izvrstan način za prirodnu borbu protiv dijabetesa.


Liječi infekciju mokraćnog sustava


Čaj od maslačka može pomoći u prevenciji infekcija mokraćnog sustava, kao i poremećaja mokraćnog mjehura, problema s bubrezima, a možda čak i cista na reproduktivnim organima. Specifična kombinacija ekstrakata korijena i listova maslačka druge biljke koja se naziva Uva Ursi (koja se može uzimati oralno) pomaže u liječenju UTI-a kod žena.


U ovoj se kombinaciji Uva Ursi koristi za ubijanje bakterija, a čaj od maslačka zbog svoje sposobnosti da potiče proizvodnju mokraće i bori se protiv infekcije.