NOVO IZDANJE

Adriatic golf klub hotela Kempinski ugostio JRE talent&pasion: Prezentacija najboljih hrvatskih mladih kuhara

Edi ProdanAdriatic golf klub hotela Kempinski smješten nedaleko Savudrije ugostio je ovogodišnje izdanje JRE talent&pasiona, prezentacije umijeća najboljih hrvatskih mladih kuhara. Kako je poznato JRE je europska, zapravo i svjetska jer joj se prije nekoliko godina pridružila i Australija, restoraterska asocijacija koja okuplja najistaknutije restorane pojedinih država uz uvjet da im kuhinje vode mladi chefovi. Dobra granica mladosti u tom je slučaju postavljena iznad četrdeset godina života, da bi se kasnije prelazilo u počasne članove JRE-a. Kad je riječ o hrvatskom JRE-u, četrnaest njegovih članova, od kojih neki imaju i Michelinovu zvjezdicu, čine zapravo kralježnicu današnje, ali još i više buduće hrvatske gastronomije. Razloga za takav stavi je mnogo, a neprijeporna je činjenica da u tim restoranima stasaju mladi stručnjaci koji će u godinama što dolaze biti ne samo najboljim hrvatskim kuharima nego i središnjim osobama koje će generirati sebi slične, dakle nove hrvatske vrhunske kuhare. Uzmemo li primjerice da će svaki od 14 današnjih JRE chefova u nekoliko godina odgojiti samo tri sebi slična kuhara, te da će tadašnja grupacija od 42 kuhara učiniti to isto, Hrvatska bi unutar razdoblja od desetak godina mogla imati više od stotinu prvoklasnih chefova što bi uistinu bila respektabilna brojka koja bi itekako blagonaklono djelovala i na cjelogodišnjost hrvatskog turizma.Okupljene goste uvodno je pozdravio Vjeko Bašić, chef restorana Boba na Murteru ujedno i čelna osoba JRE-a Hrvatska, da bii se nakon toga prešlo na kušanje jela deset chefova koji su se potrudili napraviti svoju viziju startnih zalogaja. Uglavnom spojevi koji u uobičajenoj, svakodnevnoj kuhinji, k tome kod svih nas i opterećenoj silno tvrdokorno ukorijenjenim navikama, rijetko dolaze u bilo kakvo povezivanje, u slučaju talentiranih kuhara ne da stvaraju neobična jela, nego i bude sasvim nove okusne, nepoznate senzacije. Jedno od najzanimljivijih jela cjelokupnog događanja priredio je tako Tino Sinožić, istinski mladi chef Navisa iz Preluka koji je kvarnerskim škampima pridružio – koromač. Da, zvuči nespojivo, ali kad se ima znanja i talenta, itekako je povezivo i jako ukusno. Uz bok njemu ide i Saša Began iz zadarske Foše koji je u skladnu kompozicuiju doveo brancina, svježu smokvu i ciklu.
– Preferiram isključivo namirnice iz najbliže okolice. Iako su mnogi skloni reći kako svježe smokve i riba nemaju što zajedno tražiti te kako je cikla namirnica koja karakterizira istočnoeuropsku, rusku ili poljsku kuhinju, tvrdim da je ona itekako i naša. Uostalom tko od nas nije odrastao na cikli koju su kao zimnicu pripremale naše mame? I baš zato, spojio sam te namirnice, vjerujem da sam i uspio, istaknu nam je Began. Je, itekaki je uspio davši svima nama imput u pomacima prema značajnijem korištenju “običnih”, domaćih naminica u skladanju vlastitih obroka.I treći iskorak, na bazi domaćin namirnica naravno, učinila je Floriana Ružić chefica San Roca iz Brtonigle u kojem su glavnu ulogu imale lignje na lešo i već u potpunosti udomaćeni sir mascarpone.


Kroz daljnju ponudu jela pokazalo se, mada se to već dulje vrijeme itekao naslućuje, kako u Mošćeničkoj Dragi razvija jedan od najraskošnijih hrvatskih talenata. Dakako riječ je o Stivenu Vuniću koji zajedno sa suprugom Teom, zaduženoj za slatki dio menua koja se pak itekako iskazala u večernjim satima kad su slatka jeka stigla na red, vodi restoran Zijavica. Da, djeluje skoro pa banalno kad se kaže sipe “na toć” i krumpir, najbliži pireu u svojoj krajnjoj izvedbi, ali kad to složi lani u Gault&Milau proglašen “najbolji chef koji dolazi” jelo postaje – događaj za pamćenje. Odlična su jela dolazila i od strane Badijevog chefa Aleksandra Grubića, briljirao je i s dekonstrukcijom klasične, nedjeljne, goveđe juhe Vjeko Bašić, zagrebački Dubravkin put ponudio je “šumski bajku” u koji su su se susreli vrganji i puževi, uistinu Hrvatska zahvaljujući JRE-u postaje jednom od najprivlačnijih destinacija Mediterana.Na JRE talent&pasion show došlo je i dvadesetak JRE partera koji se također drže maksime domaće i održivo. Vinare su predvodili sjajni vinari s podučja nekadašnje općine Buje – Kozlović, priču je vodila supruga Antonella sama jer je Ginafranco obavljao zadnje pripreme za nastavak ulaska u vinograde – berba je u punom jeku, potom Coronca i Cuj koje su stručno predstavile  najmlađe snage, dok je plešivička vinarija Mladina, čije je vinske linije Erdori i Plešivica prezenterski vodila sommelierka Jana Košćec, pokazala zbog čega se upravo ta regija ističe kao najveći novi hrvatski vinski hit. K tome, jer u slučaju Plešivice riječ je o Zagrebačkoj županiji, jako su ugodno iznenađenje bile i Rajske rajčice, sjajna farma iz Kerestinca nedaleko Svete Nedelje specijalizirana za proizvodnju apsolutno prirodno, u procesu im pomaže i na stotine bumbara, uzgojenih koktel pomidora o čijim su nas poslovnim ambicijama informirale dvije Jelene – Zovkić i Čujko.Svakako ćemo istaknuti i Sinove ravnice čija suhomesnata transformacija crne slavonske svinje nikog ne ostavlja ravnodušnim, a dodamo li još i tartufare Karlić iz Savudriji nedalekih Paladina, čiji su program predstavljali Ivan i Laura Karlić, koji na najbolji način iskorištavaju blaga što nam je dala priroda, kao i jedna od najboljih maslinovih ulja na svijetu, dakako braće Chiavalon iz Vodnjana, JRE talent je pokazao ne samo vrhunsko umijeće mladih hrvatskih chefova, nego i činjenicu da se događaju veliki pomaci i u svim ostalim segmentima, posebno u proizvodnji i korištenju autohtonih namirnica putem kojih se jedino i može doći do autonomnog hrvatskog gastronomskog proizvoda.