Svakodnevno

6 zdravih navika koje treba primjenjivati ​kako biste održali inteligenciju na visokom nivou

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Inteligencija nije urođeni dar, već vještina koja se mora uvježbavati cijeli život

Jeste li rođeni ili postali inteligentni? Zamislimo se na trenutak: kad se rodimo, mi smo poput praznih listova na kojima možemo napisati što god želimo. Ne možemo ništa učiniti i nemamo nikakve vještine.


Upravo podražaji iz vanjskog svijeta, učenja obitelji i škole, određuju naš kognitivni razvoj, a posljedično i našu inteligenciju kao odrasle osobe.


Ukratko, inteligencija nije “dar prirode”, ona se mora trenirati cijeli život, čak i kada završi škola i uđete u odraslu dob.


No, kako to učiniti? Evo šest dobrih navika koje treba prakticirati kako biste razvili svoju inteligenciju:


1. Čitajte puno


Poznato je da čitanje širi vidike i trenira um. Čak i samo nekoliko stranica dnevno može učiniti razliku u smislu proširenja našeg vokabulara i našeg znanja.


Čitanje nas dovodi do upoznavanja novih svjetova, novih pojmova, novih gledišta, a pomaže nam u treniranju kritičkog mišljenja i razvijanju kreativnosti.


Ukratko, dobrobiti čitanja je previše da ovu naviku ne uvedemo u našu svakodnevnicu.


2. Pokrenite svoje tijelo


Kretati se malo svaki dan nije dobro samo za tijelo, već i za mozak i um. Redovito vježbanje povećava dotok krvi u mozak što poboljšava kognitivnu funkciju, a također smanjuje stres i tjeskobu.


Sve to učinit će nas pažljivijim, koncentriranijim i usmjerenijim na stvarne ciljeve. Opet, pogotovo ako nismo navikli baviti se sportom, ne moramo odmah krenuti s trkom.


Dovoljno je nekoliko minuta tjelovježbe čak i kod kuće, nekoliko satova plesa, šetnja na otvorenom s našim partnerom ili četveronožnim prijateljem – važno je da je obveza tijekom vremena stalna.


3. Pobrinite se za svoj odmor


Kako bi mozak mogao apsorbirati informacije i pojmove naučene tijekom dana, neophodan je dobar san.


Tijekom noćnog odmora, naime, cijeli organizam se opušta, a mozak ima mogućnost produktivno obraditi proživljena iskustva.


4. Izazovite svoj mozak


Mozak je mišić i kao takav treba ga trenirati kako bi s vremenom ostao mlad i fit.


Gajimo “izazovne” hobije koji izazivaju naš mozak i održavaju visoku razinu naše inteligencije.


Učimo novi jezik, vježbamo manuelnu aktivnost (šivanje, heklanje, decoupage…), igramo se “inteligencijskih” igara (šah, križaljke).


Na taj će način naš um biti stvarno aktivan.


5. Vježbajte svjesnost


Pomnost i meditacija mogu nam pomoći ne samo da smanjimo razinu tjeskobe i stresa, već nam također pomažu da ostanemo usredotočeni na sadašnji trenutak i povećamo našu svijest. To će poboljšati koncentraciju i pozornost na stvarnost oko nas.


Biramo miran kutak svog doma i vrijeme kada znamo da nas nitko neće ometati. Namjestimo mobitel na način rada u zrakoplovu da nas nitko ne ometa i udobno se smjestimo – nema potrebe za meditacijskim jastukom, dovoljan je običan stolac.


Zatvorimo oči i otpustimo sve misli koje nam vrve umom, fokusirajući se isključivo na dah. Kad god neka misao ili briga zatraže našu pozornost, vraćamo fokus na dah puštajući tu smetnju iz našeg uma.


I u ovom slučaju dovoljno je nekoliko minuta dnevno da uvidite dobrobiti ove prakse – važno je stalno se posvetiti meditaciji i ne odustati pri prvim poteškoćama.


6. Budite znatiželjni


Ako ostanemo znatiželjni za stvari i za stvarnost, kao kad smo bili mali, moći ćemo se otvoriti svijetu i steći nova znanja.


Vježbamo svoju znatiželju isprobavajući stvari koje nikada prije nismo radili, stječući nova iskustva, posjećujući mjesta na kojima nikada nismo bili.


Radoznali um je aktivan um i može pomoći u poboljšanju naših kognitivnih sposobnosti.