Hranjive tvari

Imamo 5 dobrih razloga zašto bi odmah trebali uvrstiti avokado u prehranu

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Od mršavljenja i smanjenja pojave prvih bora pa sve do pružanja osjećaja sitosti, avokado je namirnica koju ne treba izbjegavati.Zelena i kašasta unutrašnjost avokada prepuna je korisnih svojstava za tijelo, a prema nutricionistima sadrži sve hranjive tvari koje su nam potrebne za preživljavanje.


Avokado je, osim toga, pogodan za pripremu mnogih recepata i jela, idealnih za svako godišnje doba, iako je, možda, najbolji način za uživanje u njegovom okusu upravo onaj prirodan – u svježoj salati.


Pitate se iz kojeg je razloga avokado toliko važan za naše zdravlje? Donosimo vam pet najvažnijih razloga zbog kojih ćete se možda odlučiti da ga što prije uvrstite u vašu prehranu.


Avokado regulira krvni tlak
Pomaže u regulaciji krvnog tlaka zbog visokog sadržaja magnezija i kalija (ekvivalent 2-3 banane) i mononezasićenih masti koje pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi, osiguravaju pravilan rad krvožilnog sustava i čuvaju zdravlje srca i arterija.


Stvara osjećaj sitosti


U avokadu srednje veličine ima 10 grama vlakana, od kojih je 75 % netopivih, a preostalih 25 % topljivih. To znači da je konzumacija avokada posebno indicirana kako bi se poboljšala crijevna pokretljivost i potaknuo osjećaj sitosti tijekom niskokaloričnih dijeta.


Odgađa pojave prvih bora


Snažan je prirodni antioksidans zahvaljujući značajnoj opskrbi vitaminima A i E koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala i odgađaju starenje kože.


Pulpa avokada može koristiti koži i kao hidratantna krema, u obliku maske za vraćanje sjaja i prehrane suhoj koži te odgađanje pojave prvih bora. Probajte pomiješati pulpu avokada s medom i jogurtom i nanesite smjesu na lice barem 20 minuta…


Alternativa maslacu


Zamijenite ulje sa avokadom i iskoristite ga za začinjavanje jela. Razmažite avokadovu pulpu na tostirani kruh, a u pripremi deserata vam može poslužiti kao dobra alternativa maslacu.


U pripremi jela koristite i ulje avokada, a da se ne spominje nadaleko poznati meksički umak guacamole od avokada, limete i crnog papra.


Alfa-karoten


Konzumiranje avokada pomaže tijelu da apsorbira hranjive tvari koje se nalaze u drugoj hrani. Primjerice, kada se doda u salatu, povećava apsorpciju beta-karotena sadržanog u mrkvi za oko 14 puta, a alfa-karotena u salati za 4 puta.