Klice i bakterije

Ovo je deset najprljavijih i najzagađenijih stvari u vašoj kući. Nije u pitanju ono što mislite

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Stručnjak za zdravlje crijeva otkrio ih je u videu na svom TikTok kanalu

Stručnjak za zdravlje crijeva upozorio je na svom TikTok kanalu da su čak i najčišći domovi prekriveni bacilima, što bi moglo dovesti do trajnih zdravstvenih problema.


Doktor Jordan Haworth otkrio je 10 predmeta koje imamo u svojim domovima i koji imaju najviše bakterija.


Razboljeti se samo jednom dovoljno je da imate cjeloživotne zdravstvene probleme crijeva poput sindroma iritabilnog crijeva.


Vaš je dom zapravo ispunjen tisućama klica, kao što su istraživači pokazali u studiji iz 2015. godine, identificirajući više od 9.000 različitih vrsta mikroba, bakterija i gljivica nakon ispitivanja više od 1.200 kućanstava.


Ovo je top 10 stvari koji pune naše domove klicama:


1. Cipele: prvi savjet je da uvijek skinete cipele prije ulaska u svoj dom, budući da je u 45% testiranih cipela otkrivena bakterija Clostridioides, koja može izazvati gastrointestinalne simptome i uzrokovati kolitis.


2. Mikrovalna pećnica: stručnjak je pozvao ljude da odmah očiste prolivenu hranu ili riskiraju kontaminaciju druge hrane bakterijama kao što su E. coli ili salmonela, od kojih obje mogu razboljeti crijeva i potencijalno uzrokovati ozbiljne bolesti.


3. Kuhinjske krpe: Haworth je označio kuhinjske krpe kao “jednu od najzagađenijih stvari u vašem domu”, uglavnom zato što ljudi koriste istu krpu za više površina.


4. Aparati za kavu: aparati za kavu mogu biti leglo bakterija i plijesni. Aparat trebate isprati octom i uvijek promijeniti vodu prije upotrebe.


5. Daska za rezanje: svaki dom treba najmanje dvije daske za rezanje, jednu za meso i jednu za sve ostalo, kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija.


6. Hladnjaci: uklonite led koji se stvara u njima i barem jednom mjesečno temeljito očistite hladnjake. Pravilno skladištenje hrane također je važno.


7. Ručnici: ne preporučuje se korištenje istog ručnika za više kupanja; važno je imati odvojene ručnike za tuširanje i ruke.


8. Prekidači i kvake: razmislite o pranju ruku sljedeći put kada pritisnete prekidač ili okrenete kvaku – oboje je prekriveno bakterijama. Prekidači su obično prilično vrući zahvaljujući električnoj struji koju aktiviraju i, kao takvi, savršeno tlo za razmnožavanje klica. Prema Lancaster General Healthu, može biti približno 217 bakterija po kvadratnom inču. Isto vrijedi i za ručke na vratima, koje nisu dovoljno dezinficirane unatoč tome što ih dodiruje toliko ruku.


9. Daljinski upravljači za TV: prema istraživanju, daljinski upravljač za televizor može sadržavati do 20 puta više bakterija od WC školjke.


10. Kućni ljubimci: teško je odoljeti maženju s krznenim prijateljem, ali odmah nakon toga operite ruke jer su one spremnik za klice.