Drago Kraljević

Švicarski povijesni referendum

Drago Kraljević

REUTERS

REUTERS

Bit će to prvi referendum na svijetu na kojemu će se građani izjasniti što misle o Zakonu COVID-19 koji je parlament donio u rujnu prošle godine i koji daje vladi velike ovlasti

placeholder


Švicarski mediji već duže vrijeme najavljuju da će se sutra, 13. lipnja, održati prvi referendum na svijetu na kojemu će se građani izjasniti što misle o Zakonu COVID-19. Pored toga, građani Švicarske konfederacije će se na referendumu još izjašnjavati o zakonu o smanjenju emisija CO2, zakonu o policijskim mjerama u borbi protiv terorizma i još nekim inicijativama.


Sredinom prosinca prošle godine, švicarski čelnici morali su se suočiti s porastom novih zaraza i pritom narediti zatvaranje barova, restorana i drugih prostora do kraja veljače. Istovremeno u zemlji počinje rasti nezadovoljstvo građana s obzirom na to da novi zakon daje vladi velike ovlasti koje olako mogu dovesti do nametanja obveznog cijepljenja s nedovoljno ispitanim cjepivima. Zakon COVID-19 parlament je donio u rujnu, a potom ga je u prosincu ažurirao. On pruža švicarskoj vladi pravnu osnovu za donošenje radikalnih mjera u upravljanju s posljedicama pandemije. Kako bi ograničilo štetu uzrokovanu koronavirusom, Federalno vijeće je odlučilo usvojiti niz mjera: uvođenje naknade za skraćeni rad i gubitak zarade, pomoć kulturi, sportu i medijima… Tijekom parlamentarne rasprave, većina predstavnika Demokratske unije centra (konzervativna desnica) usprotivila se donošenju takvog zakona, no prilikom glasovanja nije uspjela dobiti većinu. Zakon je ograničen na rok do kraja ove godine i pritom omogućuje vladi da po potrebi ponovo uvede izvanredno stanje, ali nakon prethodne konzultacije s parlamentom, vlastima 26 kantona, organizacijama poslodavaca i sindikatima. Pritom valja naglasiti da je ishod ovog referenduma pravno obvezujući.


Federalno vijeće i parlament smatraju da je zakon »neophodan za suočavanje s najozbiljnijom krizom od Drugog svjetskog rata«. No ima i onih koji ne misle tako. Grupa građana poznata kao »Prijatelji Ustava« podnijela je nadležnim tijelima Konfederacije peticiju radi pokretanja referenduma, prikupivši 90.789 potpisa. Prema švicarskom zakonu, peticija potpomognuta s najmanje 50.000 potpisa pokreće nacionalni referendum o konkretnom pitanju. Švicarci su poznati po izravnoj (neposrednoj) demokraciji gdje građani stariji od 18 godina mogu svojim glasovima, oko nekih bitnih životnih pitanja, izravno utjecati na način upravljanja zemljom. Konkretno pitanje za građane glasi: »Želite li prihvatiti savezni zakon od 25. rujna 2020. godine za rješavanje epidemije COVID-19?«. Protivnici vladinih mjera tvrde da je zakon otišao predaleko jer »postaje opasan, neetičan i nepotreban«, navodi Euro News. Na svojoj mrežnoj stranici organizatori referenduma tvrde da Zakon COVID-19 nije potreban jer će otvoriti vrata obveznom cijepljenju s nedovoljno provjerenim genetskim cjepivima. Protivnici vladinih mjera također smatraju da je takav zakon suvišan jer se većina mjera može uvesti bez davanja posebnih ovlasti vladi. Oni su zabrinuti jer bi, kako navode, »zakon mogao predstavljati opasan presedan, dopuštajući izvršnoj vlasti da nametne autoritarni režim«. Rezultati istraživanja koje je u studenom prošle godine proveo švicarski institut Sotomo za potrebe državne radiotelevizije SRF pokazali su da je 55 posto Švicaraca zabrinuto zbog ograničenja njihovih individualnih sloboda vladinim mjerama.
Međutim najnovije istraživanje tog istog Instituta, pokazalo je da većina ispitanika podržava politiku Vlade. Glasnogovornik »Prijatelja Ustava« Christoph Pfluger rekao je da bi takva vrsta zakona mogla utrti put obveznim cijepljenjima. »Mi smo pokret koji smatra da upravljanje krizama ne može biti provedeno bez volje suverenog naroda«, rekao je on. Pokretači referenduma navode još neke razloge zbog kojih pozivaju građane da zakon ne prihvate. Primjerice: »Necijepljeni su lišeni svojih temeljnih prava«; »Tko će biti sljedeći?«; »Sve je počelo nevino«. U početku je digitalno praćenje kontakata moralo biti dobrovoljno. Ali sa zakonom COVID-19, »politika« postavlja temelje cjelovitom digitalnom praćenju, odnosno trajnom masovnom nadzoru. »Federalno vijeće s novcima kupuje naklonost medija…«. »Prijatelji Ustava« posebice naglašavaju važnost ustavnog načela »svatko treba sâm odlučiti želi li se cijepiti ili ne«.


Što će se dogoditi ako se većina građana na referendumu opredijeli protiv zakona? Hoće li se pomoć tvrtkama i dalje isplaćivati s obzirom na to da više od 100.000 tvrtki i oko milijun građana ostvaruju financijsku pomoć od Konfederacije? Casimir Platzer, predsjednik GastroSuissea, smatra da bi »negativan glas na referendumu bio štetan za one koji su već pretrpjeli teške posljedice«. Postoje stotine tisuća ljudi koji ovise o skraćenom radu«. Daniela Schneeberger, potpredsjednica švicarske Unije poduzetnika, misli da bi »referendumsko NE moglo nanijeti ozbiljnu dugoročnu štetu gospodarstvu.« Prema načelu supsidijarnosti, švicarska Konfederacija intervenira samo tamo gdje kantoni nisu u stanju ispuniti svoje zadatke. Jednak princip vrijedi i između kantona i općina.
Prema novom Zakonu o epidemiji, ako ga građani na referendumu ne uspiju oboriti, neminovno dolazi do promjene paradigme Švicarske konfederacije s obzirom na to da je javno zdravlje danas u nadležnosti kantona.


Evo što su za Zeit Fragen izjavile Henriette Hanke Güttinger, doktorica filozofije, Susanne Lippmann-Rieder, doktorica medicine i Marianne Wüthrich, doktorica prava: »Švicarska već ima odličan zakon o epidemiji. Ukupna revizija Zakona o epidemijama, novi je pokušaj da se kantonima u velikoj mjeri oduzmu njihove nadležnosti i predaju centralnoj kontroli Konfederacije. Je li moguće da Federalni ured može preuzeti ulogu zapovjednog centra u cijeloj zemlji? Tako nešto dosad nikada nije viđeno u Švicarskoj! Budimo jasni, dođe li do degradacije kantona, novi bi zakon o epidemijama središnjoj vlasti omogućio da preuzme vlast kao apsolutistički despot. Činjenica da Konfederacija mijenja zakon kako bi povećala svoju moć, nedemokratska je i suprotna našem ustavnom načelu. S pravnog gledišta svako cijepljenje (injekcija) predstavlja ozljedu osobe. Stoga svatko mora biti potpuno slobodan u odluci želi li se cijepiti od liječnika kojemu vjeruje.«


Agencija Reuters također procjenjuje da je tradicija izravne demokracije u Švicarskoj sada na velikoj kušnji. Na građanima je da sutra odluče što žele.