Piše Drago Kraljević

NATO-ovi vojni manevri dovode više od 28.000 vojnika na tlo Europe

Drago Kraljević

Foto Reuters

Foto Reuters

Jedan od glavnih ciljeva ove veoma složene i obuhvatne vojne vježbe pod nazivom »Branitelj Europe 21/ Defender Europe 21«, sastoji se u premještanju kompletnog američkog vojnog korpusa iz SAD-a »na potencijalno ratište u Europi«

placeholder


Zapovjedništvo kopnenih snaga SAD-a u Europi sa sjedištem u Wiesbadenu u Njemačkoj, priopćilo je da će u vojnim manevrima sudjelovati više od 28.000 vojnika iz 27 zemalja NATO-a i njegovih partnera iz Albanije, Armenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Grčke, Gruzije, Španjolske, Italije, Kanade, Kosova, Latvije, Litve, Moldavije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, SAD-a, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Estonije (»US Army Europe and Africa«).


Jedan od glavnih ciljeva ove veoma složene i obuhvatne vojne vježbe pod nazivom »Branitelj Europe 21/ Defender Europe 21«, sastoji se u premještanju kompletnog američkog vojnog korpusa iz SAD-a »na potencijalno ratište u Europi« (Geopolitics.com). Riječ je o brzom i sigurnom transportu raznih vrsta vojnih postrojbi na velikoj udaljenosti i njihovom odvođenju na odredište.
Kome je zapravo namijenjena ova vojna vježba? Službena verzija glasi: »Protiv potencijalne ugroze s bilo koje strane«. Međutim, ovoga puta vježba je strateški fokusirana na područje Zapadnog Balkana i crnomorsku regiju gdje su, između ostalog, uključene i tzv. »treće zemlje« poput Gruzije, Ukrajine i Moldavije. Ove godine »Defender Europe 21« uključuje i dio američkog ratnog zrakoplovstva i mornarice. U vježbi će se koristiti ključni kopneni i pomorski putovi koji povezuju Europu, Aziju i Afriku. U vježbu će biti uključne ​​nove vrhunske tehnologije, uključujući sredstva protuzračne i proturaketne obrane, kao i sredstva za pomoć sigurnosnim snagama američke vojske i ponovno aktiviranog 5. korpusa.


Trideset NATO-ovih ministara vanjskih poslova koji su se okupili u Bruxellesu od 23. do 24. ožujka, između ostalog su zaključili: »Svojim agresivnim ponašanjem Rusija podriva i destabilizira svoje susjede i pokušava se infiltrirati u balkansku regiju«. Za ovu vježbu, vojne snage pod zapovjedništvom američke vojske za područje Europe i Afrike mobilizirale su više od 28.000 vojnika iz SAD-a i 25 NATO-vih saveznika i partnera. Na 30-ak područja za vojnu obuku u 12 zemalja, ove će postrojbe izvoditi vojne operacije, uključujući i raketne vježbe. Peti korpus američke vojske sudjeluje u programu »Branitelj Europe 21«, nakon što je ponovno aktiviran u Fort Knoxu (Kentucky), a sada se njegovo zapovjedništvo izmješta u Poznanj (Poljska), odakle će zapovijedati operacijama uz bočni istočni dio NATO-vih snaga. Vojnici i oprema dopremaju se putem 13 zračnih i četiri europske morske luke. Tijekom travnja više od 1.000 komada teške opreme bit će prebačeno kamionima, vlakovima i brodovima na područja za obuku iz tri skladišta američke vojske smještenih u Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Pritom se postavilo pitanje kako planirati i organizirati tako veliku vojnu vježbu u uvjetima provođenja pandemijskih mjera, kojih se europski građani moraju striktno pridržavati. Odgovor je jednostavan: zabrana se neće odnositi na vojnike koji će se moći slobodno kretati s američkom »COVID-putovnicom«.
Prema službenom priopćenju američkih vojnih snaga u Europi (»US Army Europe and Africa«), vojna vježba će potrajati sve do lipnja ove godine. »Branitelj Europe 21«, obuhvaća nekoliko međusobno povezanih vježbi lociranih na teritoriju više država. Takozvani »Brzi odgovor/ Swift Response 21 », predviđen je da traje od početka do kraja svibnja. On će obuhvatiti zračne operacije u Estoniji, Bugarskoj i Rumunjskoj. U vježbi će biti uključeno više od 7.000 vojnika iz 11 zemalja. Zatim slijedi »Trenutačni odgovor/ Immediate Response 21« koji je planiran za razdoblje od sredine svibnja do početka lipnja. Prema informaciji koju prenosi Balkanska sigurnosna mreža, u tim će aktivnostima sudjelovati 796 vojnika iz SAD-a, 800 iz Grčke, 774 iz Sjeverne Makedonije, 725 iz Hrvatske, 565 iz Albanije, 517 iz Bosne i Hercegovine, 300 iz Slovenije, 217 iz KBS, 200 iz Crne Gore, 100 iz Velike Britanije i 4 iz Kanade. Potom je planirana vježba »Čuvar sablje /Sabre Guardian«, koja će se odvijati od sredine svibnja do početka lipnja na teritoriju Rumunjske, Mađarske i Bugarske uz sudjelovanje više od 13.000 vojnika iz 19 zemalja. Vježba »Odlučni udar/ Decisive Strike 21«, planira se izvesti na prostoru Sjeverne Makedonije, zajedno s 1.200 sjevernomakedonskih, 700 američkih i manjim brojem vojnika iz Grčke i Bugarske. Prema službenim informacijama, »Branitelj Europe 21« koristiti će i neke vojne poligone poput Slunja u Hrvatskoj, Manjače u BiH, Krivolake u Sjevernoj Makedoniji… Dio vježbi odvijat će se na području Crne Gore i Grčke. U sklopu velike vježbe, uključena i ona koja će se odvijati na zapovjednom mjestu u lipnju s otprilike 2.000 sudionika, s ciljem provjere sposobnosti stožera u zapovijedanju multinacionalnim kopnenim snagama u zajedničkom i kombiniranom okruženju.


Vojne snage SAD-a očito ne dolaze na ove prostore samo da bi općenito »branile Europu«. Velika vježba, kako precizira američka vojska, »pokazuje našu sposobnost da poslužimo kao strateški partner za sigurnost na Zapadnom Balkanu i u crnomorskim regijama, podržavajući naše interese na Kavkazu, Ukrajini i Africi«. Ruski general Aiteč Bižev, bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika ruskog zrakoplovstva, nedavno je izjavio: »Važno je napomenuti da iza svih službenih zadataka, postoji još jedan, možda i važniji: stvaranje napetosti duž granica Ruske Federacije. To je očito, jer se vježbe izvode u neposrednoj blizini granica naše zemlje. Izvodeći ove vježbe u formatu u kojem su planirane, ne ostavljaju nam mnogo prostora da ublažimo situaciju.« Njemački zastupnik u saveznom Parlamentu Andrej Hunko (Die Linke), NATO-vu vježbu vidi ovako: »S američkim vojnom manevrom ‘Defender 21’, s 28.000 vojnika iz 26 zemalja, zapravo se ‘ratuje’ protiv Rusije na više od 30 područja za obuku. Takve vježbe usred pandemije naprosto su bizarne. Savezna vlada mora odmah zaustaviti njemačko sudjelovanje. Umjesto toga, trebalo bi neprestano podržavati formate rasprave poput Vijeća NATO-a i Rusije«. A Polska Zbrojna izvješćuje da će američki časnici (stožer) smješteni u Poznanju, »usmjeravati akcije tisuća američkih vojnika«. Prije petnaestak dana, poljski predsjednik Andrzej Duda potvrdio je sporazum o jačanju vojne suradnje između SAD-a i Poljske. »Danas svjedočimo provedbi ovog sporazuma«, rekao je poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak tijekom svečanosti u Poznanju. Prisutnost naprednog zapovjedništva služi sigurnosti naše zemlje i zemalja povezanih s NATO-om, koje se nalaze na istočnom krilu NATO-a, ali i stabilnosti cijelog slobodnog svijeta«, naglasio je Błaszczak.


NATO-va vježba »Branitelj Europe 21« predvođena SAD-om u velikoj mjeri je povezana s izjavom američkog predsjednika Joea Bidena 26. veljače ove godine. U toj prigodi, kako prenosi Bijela kuća, Biden je između ostalog izjavio: »Prije sedam godina Rusija je prekršila međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet susjeda Ukrajine, kada je napala Krim. SAD ne priznaje i nikada neće priznati rusku aneksiju poluotoka. Nastavit ćemo raditi na tome da držimo Rusiju odgovornom za zlouporabu i agresiju u Ukrajini. Na ovu sumornu obljetnicu, potvrđujemo jednostavnu istinu: Krim je Ukrajina«.