Drago Kraljević

Europski suverenisti su u potrazi za novom politikom

Drago Kraljević

REUTERS

REUTERS

U stvarnosti postoje male šanse za formiranjem jedne jedinstvene i jake krajnje desničarske skupine u Europskom parlamentu. Tom savezu trenutačno nedostaje ključan igrač - Alternativa za Njemačku (AfD) s obzirom na to da je riječ o stranci koja Njemačku vidi izvan EU-a

placeholder


Nedavno je Europski parlament s 459 glasova za, 147 protiv i 58 suzdržanih, usvojio rezoluciju kojom je Mađarska osuđena na temelju Zakona o zaštiti djece. Parlament »najoštrije osuđuje najnovije zakonodavstvo protiv LGBTIQ zajednica te rušenje demokracije i vladavine prava u Mađarskoj«, ističe se u službenom priopćenju Europskog parlamenta. U rezoluciji se dalje navodi: »Mađarski zakon očito krši ključna načela koja su sadržana u Povelji EU-a o temeljnim pravima, te Ugovorima i zakonodavstvu EU-a. Nedavni primjeri uključuju izmjenu mađarskog Ustava, kako bi se utvrdilo da je ‘majka žena, a otac muškarac’ te de facto zabranu pravnog priznavanja identiteta transrodnih i interseksualnih osoba.« Zastupnici pozivaju Komisiju da pokrene ubrzani postupak zbog povrede prava i da se koristi svim instrumentima na Sudu EU-a.« ​Hrvatski europarlamentarci su glasovali ovako: za rezoluciju bili su SDP-ovi zastupnici Tonino Picula, Biljana Borzan, Predrag Matić i zastupnik IDS-a Valter Flego. Protiv su glasali Mislav Kolakušić i Ladislav Ilčić zastupnik Hrvatskih suverenista, a suzdržani su bili HDZ-ovski zastupnici Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Sunčana Glavak te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.


Spomenuta rezolucija može imati i mnogo šire posljedice. Primjerice, mađarske vlasti koriste sredstva EU-a na temelju načela nediskriminacije. To znači da država, prema ovoj rezoluciji, ne bi smjela dobivati ​​sredstva iz određenih fondova okvirnog proračuna 2021. – 2027. godine. Po ovoj logici, sve dok traju takva kršenja europskih vrijednosti, Europska komisija ne bi trebala provoditi procjenu mađarskog nacionalnog plana sanacije. Time je još jednom potvrđena jasna granica koja postoji između konzervativaca i naprednjaka u Europskoj uniji. ​Na ovaj događaj, neposredno se nadovezuje još jedan. Riječ je o »Deklaraciji o budućnosti Europe« koju je 2. srpnja ove godine potpisalo 15 konzervativnih stranaka iz 14 europskih zemalja: Talijani iz Lige i Talijanske braće, Francuzi iz Rassemblement Nationala, Poljaci zakona i pravde, Španjolci Voxa, Austrijanci Stranke slobode, Mađari Fidesza. Ostale stranke potpisnice su belgijski flamanski Vlaams Belang, danski Dansk Folkeparti, estonska konzervativna stranka Ekre, finski Perussuomalaiset, litavski Llra, rumunjski Pnt-Cd, grčki Ellinikí Lýsi, bugarski nacionalni pokret Vmro i nizozemski Ja21. »Ovaj temeljni tekst okuplja političke stranke i vođe koji su u svojim zemljama dominantne, ili snage koje su u usponu. Vođene voljom naroda, ove će skupine uskoro biti većina«, ističe se u službenom priopćenju konzervativaca. Osim Orbánove stranke koja je nedavno isključena iz Europske pučke stranke, ostale političke snage već pripadaju dvjema europskim obiteljima nacionalističke desnice. Deklaracija sadrži apel da se održi ono što se definira kao zajednička kršćanska tradicija i vrijednosti europskih nacija, počevši od obitelji kao temeljne jedinice i da se demografsko propadanje kontinenta riješi »pro-obiteljskim politikama«. Među krajnje desničarskim strankama čiji potpisi nedostaju – a veoma su bitni – nalaze se njemačka Alternativa za Njemačku, švedski demokrati i nizozemska Stranka slobode Geerta Wildersa. Do potpisivanja Deklaracije došlo je nakon travanjskog susreta između Salvinija (Lega), Orbana (Fidesz) i Morawieckog (Pravo i pravda). »Deklaracija je predstavljena kao daljnji napredak planova za jačanje saveza između europskih krajnje desnih stranaka«, prenosi Il Post.


​​No, u stvarnosti postoje male šanse za formiranjem jedne jedinstvene i jake krajnje desničarske skupine u Europskom parlamentu. Tom savezu trenutačno nedostaje ključan igrač – Alernativa za Njemačku (AfD) s obzirom na to da je riječ o stranci koja Njemačku vidi izvan EU-a. Čelnik Lige, Matteo Salvini je tom prigodom izjavio: »Pročitao sam mađarski zakon i vjerujem da svaka država može sama odlučiti o tome što će se učiti u njezinim školama. Zakon koji je u Mađarskoj izglasan, ne tiče se homoseksualnosti, nego brani prava roditelja i djece«. Španjolska europarlamentarka iz Voxa Margarita de la Pisa, svoje mišljenje o mađarskom zakonu iznosi ovako: »Zakon ima za cilj očuvanje temeljnog prava roditelja da svoju djecu uvedu u seksualnost povezanu s naklonošću, ljubavlju, razumijevanjem, odgovornosti i poštovanjem vlastite i tuđe intime.« Europarlamentarac Maximilian Krah, glasnogovornik izaslanstva AfD-a u Europskom parlamentu, u toj prigodi je izjavio: »Mađarski zakon izazvao je pomutnju u njemačkom mainstreamu i prije nego što je preveden na njemački. LGBTIQ i rodna ideologija novi su totalitarizam Zapada, a dugina zastava njegov je simbol. AfD brani Mađarsku, prvo zato što je to suvereno pitanje, a drugo zato što je njezin pristup ispravan.« ​​Europske desničarske populističke stranke, već godinama pokušavaju međusobno surađivati ​​na transformiranju konsenzusa stečenog u njihovim zemljama u snagu koja može utjecati i na europske institucije. Do sada su takve inicijative bile neuspješne. Možda će ova, unatoč postojećim podjelama, donekle ojačati savezništvo desnice u okviru jedinstvene skupine u Europskom parlamentu. No, bez Alternative za Njemačku, švedskih demokrata i nizozemske Stranke slobode, to je još daleko od pravog savezništva europskih suverenista. »Pokrenuta je unija europskih domoljuba. Europska unija nastavlja slijediti federalistički put koji je neumoljivo udaljava od naroda koji su srce naše civilizacije. Konferencija o budućnosti Europe, pokrenuta prošlog svibnja, još je jedna od dimnih zavjesa koja će EU-u omogućiti da izvlasti države iz mogućnosti kontrole vlastite sudbine«, izjavila je Marine Le Pen vođa Rassemblement Nationala.
​Nakon potpisivanja ove deklaracije, otvaraju se mnoga nova pitanja na desnici. Primjerice, na kojim se sada pozicijama nalazi talijanska Liga, koja već duže vrijeme iskazuje privrženost Europskim pučanima (desni centar), u zemlji podržava proeuropsku vladu Maria Draghija, a istovremeno potpisuje sa Marinom Le Pen, Orbanom i drugim strankama desnice »Deklaraciju o budućnosti Europe«? Suverenisti u svojoj Deklaraciji između ostalog navode: »Europski se narodi međusobno prepoznaju kao slobodni i međusobno jednaki. Svatko od njih ima neotuđivo pravo na život u skladu s vlastitom tradicijom i institucijama te na očuvanje svog jezičnog, etničkog, kulturnog, vjerskog i političkog identiteta u okviru zajedničkih vrijednosti koje prepoznaju kao konstitutivne za svoju pripadnost. Europski narodi imaju pravo na samoodređenje, prema načelu ‘budi s kim želiš’. U slučaju da različiti narodi odluče živjeti zajedno u istoj državi, ona se obvezuje osigurati poštivanje i zaštitu svojih razlika i posebnosti. Svaki čin koji ima za cilj ili učinak lišavanje europskih naroda integriteta kao zasebnih naroda, kao i njihovih kulturnih vrijednosti i njihovog jezičnog identiteta, mora se smatrati suprotnim pravima naroda. Europski narodi prepoznaju potrebu za promicanjem Europske konfederacije država. Oni imaju pravo slobodno raspolagati svojim bogatstvom i resursima i provoditi ekonomsku politiku nužnu da osiguraju rad i dobrobit svojih članova. Suvereni narodi osiguravaju poštivanje religija i kulturnih tradicija koje nisu njihove vlastite, pod uvjetom da njihovo provođenje nije u suprotnosti sa zakonima zemlje domaćina itd«.


​​Kada je riječ o radikalnoj desnici, vremena se mijenjaju. Globalisti su mnogo jači nego što su neki procjenjivali. To je veoma dobro opisao novinar Miles Johnson iz Financial Timesa, nakon razgovora s čelnikom Lige Matteom Salvinijem u restoranu na trgu Piazza Navona u Rimu. »Nakon stavova koje je Salvini u prošlosti zagovarao, počevši od simpatija prema Putinu i Trumpu, on se sada svrstao na stranu europeista Maria Draghija, NATO-a i američkog predsjednika Bidena.


Je li se Salvini doista transformirao s obzirom na to da je on sada postao čovjek establišmenta? Očigledno promijenio se Salvini, promijenio se svijet, promijenila se Europa, promijenio se SAD, promijenila se ekonomska dinamika, promijenila se i desnica. »Jednostavno imamo određene vrijednosti koje ostaju«, rekao je Salvini u svome intervjuu.
​On je u pravu, sve teže je prepoznati razliku između »lijevih« i »desnih«. To istovremeno znači, da ima sve manje politike, s obzirom da dominantna misao financijskog kapitalizma diktira pravila ponašanja za sve.