Stigla polarna zima

SNIJEG, VJETAR I HLADNOĆA Za Kvarner izdan crveni meteoalarm, čuvajte se olujne bure

Hina

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene i autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke. Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice, A7 čvor Draga-čvor Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, DC25 Gospić-Karlobag, Paški most, lokalna cesta od Kraljevice do Križišća te županijska cesta Platak-Kamenjak.ZAGREB Ovih je dana u Hrvatsku stigla polarna zima, te su danas izmjerene vrlo niske temperature – u 10 sati na Zavižanu je bilo -18 Celzijevih stupnjeva, u Rijeci je izmjeren -1 Celzijev stupanj, u Splitu 0, u Gospiću -8, u Zagrebu -7, a u Slavonskom Brodu -4. 


Izdan je meteoalarm za cijelu Hrvatsku, a za Kvarner je izdano crveno upozorenje. Na Kvarneru naime puše vrlo jaka i mjestimice olujna bura. Najjači udar vjetra je 35-75 cv (65-140 km/h).


 Državni hidrometeorološki zavod javlja da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.
Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.


DHMZ upozorava građane da budu  svjesni opasnosti i obrate pozornost te prate najnovija vremenska izvješća.


Savjetuje javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozorava DHMZ.


‘Nedjelja će u Hrvatskoj biti pretežno oblačna, vjetrovita i hladna. Na Jadranu povremeno susnježica i snijeg, a u Dalmaciji, posebice južnoj, još mjestimice i kiša, dok će se u Istri zadržati uglavnom suho’, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) oko 9 sati ujutro.


‘Povremeno će snijeg padati i u gorskoj Hrvatskoj, a u ostatku unutrašnjosti moguć je tek rijetko. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, u gorju s olujnim udarima. Na Jadranu jaka bura s olujnim, podno Velebita i s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -8 i -3, a na Jadranu od -1 do 5 stupnjeva Celzijusovih’, priopćio je DHMZ.


HAK je oko 9 sati izvijestio da zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema slobodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno.


Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC225 od čvora Zaprešić do Aleje Bolognje i Ulice Maršala Tita (Donji Jarek), priopćio je Hrvatski autoklub (HAK).


Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom), Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana), državna cesta Udbina-Gračac-Knin (zbog snježne vijavice), te županijska cesta Brotnja-Sučević-Srb.


Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice, A7 čvor Draga-čvor Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, DC25 Gospić-Karlobag, Paški most, loklana cesta od Kraljevice do Križišća te županijska cesta Platak-Kamenjak.


Moguća poledica na mostovima


Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.


Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a HAK upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.


Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica te DC1 Vaganac-Korenica-čvor Udbina-Gračac.


Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti.


Prema Dalmaciji i obratno također nema slobodne ceste za kamionie s prikolicom i tegljače s poluprikolicom zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta.


Pomorski i željeznički promet


Zbog vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano. U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba kašnjenja su do 10 minuta, a u međugradskome i lokalnome prometu oko 30 minuta.


U prekidu su: katamaranske linije Novalja – Rab – Rijeka i Mali Lošinj – Cres – Rijeka te trajektne linije Lopar – Valbiska, Prizna –Žigljen, Stinica-Mišnjak.


Obavještavaju se vozači kamiona da od nedjelje, 25.veljače na liniji Split – Vis plovi trajekt »Lastovo« kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, pa HAK moli da obratiti pozornost na visinu kamiona.


Zbog ekstremno loših vremenskih uvjeta u luci Ancona (snijeg i niske temperature) otkazuju se putovanja: -Split– Ancona s polaskom večeras u 20 sati iz Splita; te Ancona– Split u utorak, 27. veljače s polaskom u 19:45 sati iz Ancone.