Mašta i svašta

VIŠE OD ZABAVE Hrvatski brend drvenih didaktičkih igračaka Brick by Brick iz Ivanić Grada osvaja Europu

K. B.

BbyB setovi za izradu drvenih modela kuća i drugih građevina sastoje se isključivo od prirodnih materijala, drva johe i topole, ljepila za drvo na bazi vode i detaljnog uputstva za “zidanje“Vješte ruke i stres na radnom mjestu odveli su prije sedam godina Jadranka Pongraca u svijet drvenih igračaka. Ciglica po ciglica i nastao je hrvatski brend didaktičkih igračaka Brick by Brick (BbyB) kojeg vole i djeca i roditelji.


Brick by Brick igračke sastoje se od različitih modela koji se slažu u građevine (kuće, željezničke kolodvore, kule, vatrogasne i benzinske postaje…), a cilj je da djeca uživajući u igri razvijaju maštu i osjećaj za prostor, vježbaju svoje psihomotoričke sposobnosti i uče iz vlastitih praktičnih iskustava.
Budući da je riječ o zdravstveno sigurnom i psihomotorički poticajnom proizvodu pristojnih cijena, BbyB se danas prodaje u više od 60 trgovina u Hrvatskoj i EU. Maloprodajna preporučena cijena modela je od 80 do 130 kuna, a zanimljivo je da se drvene ciglice mogu kupiti i u rinfuzi po dvjestotinjak kuna.


Kuće i druge građevine


– Nakon sedam godina rada mogu se pohvaliti da je BbyB prisutan u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u velikim gradovima poput Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka već je dostupan i djeci u manjim gradovima kao što su Ogulin, Sinj, Imotski, Vinkovci, Vukovar… Naše “ciglice” prodaju se u 48 trgovina, između ostalog u knjižarama Školske knjige, VBZ-u, Znanju, na još nekoliko prodajnih mjesta u Hrvatskoj te na još dvadesetak u Italiji, u Milanu i okolici, kaže Jadranko. Augustov hram u Essenu


Za potrebe nastupa na prošlogodišnjem međunarodnom sajmu društvenih igara i igračaka Spiele u Essenu u Njemačkoj, Jadranko je u svojoj radionici u Ivanić Gradu od ciglica johe i topole izradio i izgradio maketu Augustova hrama. Impresivna pulska građevina u Brick by Brick izdanju, napravljena isključivo od prirodnih materijala, nije ostala nezamijećena na sajmu Spiele, koji je tijekom održavanja u listopadu okupio više od tisuću izlagača i 170 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta.– Iako su na sajmu nastupili poznati svjetski brendovi, naš štand je uspio privući europske distributere igračaka pa nam sad predstoje pregovori i dogovori sa Španjolcima i Francuzima, a zainteresirali su se i Izraelci te Amerikanci, ali oni su skloniji on-line kupovini tako da nam je webshop sljedeći poslovni potez, kaže Jadranko Pongrac, tvorac brenda Brick by Brick, koji je prije sedam godina iz hobija prerastao u uspješan poslovni projekt.


BbyB setovi za izradu drvenih modela kuća i drugih građevina sastoje se isključivo od prirodnih materijala, drva johe i topole, ljepila za drvo na bazi vode i detaljnog uputstva za “zidanje“. Slažući konstrukciju, mali graditelji moraju dobro razmisliti o svakom sljedećem koraku, što ih u konačnici dovodi do spoznaje da u stvarnom svijetu ne postoji funkcija “undo“, na kakvu smo navikli u površnom, virtualnom svijetu, u kojem i odrasli i djeca danas provode sve više vremena.


Uz drvenu “građu” djeci su na raspolaganju i dodatni proizvodi u obliku ljudi, životinja, vitezova, prometnih znakova, vozila, drveća…


Mali graditelji


Igranje Brick by Brick modelima sastoji se od nekoliko faza: konstruiranje modela, bojanje i oslikavanje (vodene boje, tempere, akril), stvaranje stvarnih situacija u prostoru, prepoznavanje prometnih znakova i upoznavanje s prometnim pravilima. Marljivo slažući modele građevina mališani stvaraju svoj vlastiti svijet – kuće postaju naselja, naselja prerastaju u gradove… Brick by Brick zaokuplja kvalitetnom igrom i zabavom koja ne staje sa završenim modelom – tu sve tek počinje.


BbyB pruža djeci mogućnost da uživaju stvarajući vlastitu igru. Samo jedna kutija drvenih ciglica otvara im svijet arhitekata, građevinara, statičara, voditelja projekta, krovopokrivača, prometnih stručnjaka i raznih drugih poslova povezanih s izgradnjom i uređenjem kuća, ali i prometnom infrastrukturom čitavih naselja.


Jednom kad igra započne samo o dječjoj mašti ovisi u kojem će se pravcu razvijati, a odraslima se pak pruža prilika za sudjelovanje u nezaboravnim trenucima provedenima s malim graditeljima.


Zanimljivo je istaknuti kako Pongrac svake godine na Festivalu igračaka u Ivanić Gradu – čiji je inicijator – okuplja 20-tak hrvatskih proizvođača igračaka. Tijekom dva dana, Festival posjeti oko deset tisuća građana, a zahvaljujući ovoj manifestaciji u Ivaniću su se rodile i druge inicijative vezane uz igračke. Recimo, Burza igračaka u organizaciji gradskog komunalnog poduzeća Ivakop koja djeci omogućuje razmjenu igračaka. Zahvaljujući svemu tome Ivanić je sve više turistički prepoznat kao “grad igračaka”.