Tečaj Konfucijevog instituta

RIJEČANI POLUDJELI ZA KINESKIM! Stotine ih na listama čekanja za učenje ovog jezika

Ingrid Šestan Kučić

Polaznici uče kineski, a nastavnice Yu Xiaoli i Huang Junjie iz Kine, hrvatski jezik / Foto Marko GRACIN

Polaznici uče kineski, a nastavnice Yu Xiaoli i Huang Junjie iz Kine, hrvatski jezik / Foto Marko GRACIN

Ekonomski fakultet je već uputio zahtjev Konfucijevom institutu za angažman dvije dodatne nastavnice kako bi svi potencijalni polaznici tečaja dobili priliku učenja kineskog jezikaRIJEKA – Govori ga svaka peta osoba, a u 33 države svijeta treći je po popularnosti učenja. U Rijeci ga, pak, želi početi učiti 412 građana, jer toliko je prijava Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci zaprimio za novi ciklus početnog tečaja kineskog jezika. No, tek je petina zainteresiranih uspjela dobiti priliku pohađanja 70 sati besplatne nastave koja se realizira u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu. Međutim, kako najavljuje koordinatorica za kineski jezik Ekonomskog fakulteta, Diana Ježina, svi će zainteresirani dobiti svoje mjesto u klupi te ustanove, jer fakultet je već uputio zahtjev Konfucijevom institutu za angažman dvije dodatne nastavnice kako bi svi potencijalni polaznici tečaja dobili priliku učenja kineskog jezika.


– Dobili smo pozitivan odgovor i čekamo dvije dodatne nastavnice, no kako se radi o izvornim govornicama moraju čekati vizu. Ove je godine interes za učenje kineskog jezika iznimno velik. Suradnja s Konfucijevim institutom započela je prije tri godine, ali smo imali tri skupine polaznika, dok smo ove godine oformili pet skupina sa po petnaestak polaznika. Pravo prijave imali su svi građani, a jedini uvjet bilo je osnovno poznavanje engleskog jezika s obzirom da je nastava na engleskom, ističe Ježina. Dodajući kako su u klupe Ekonomskog fakulteta zbog kineskog jezika sjeli građani razne dobi, od studenata do umirovljenika, Ježina najavljuje proširenje programa u vidu jednodnevnih tečajeva kaligrafije i Tai Chia.


Širenje znanja


– Već smo pokrenuli dogovore o jednodnevnim radionicama s Konfucijevim institutom i vjerujemo da će i one biti zanimljive polaznicima. Inače u svijetu ima 500 Konfucijevih instituta, a riječ je o sveučilišnim centrima za kineski jezik, kulturu i poslovanje. Instituti aktivno rade na promociji kineskog jezika i kulture. Institut u Zagrebu jedini je u Hrvatskoj, a Rijeka je bila prvi grad nakon Zagreba u kojem je Institut počeo provoditi tečajeve kineskog jezika. Provodimo i napredni tečaj koji smo ove godine morali preseliti u Klub mladih upravo zbog velikog interesa za početni tečaj, kaže Ježina.
Kineski jezik ima 60 tisuća znakova, a s poznavanjem 400 znakova moguće je razumjeti 70 posto jezika. Ono što će polaznici kroz 70 sati nastave savladati je 250 znakova, a tome ih poučavaju nastavnice Yu Xiaoli i Huang Junjie koje su već više od godinu dana u Rijeci upravo kako bi širile znanja ne samo o svom jeziku nego i o kulturi. Učeći Riječane svoj jezik i one su pomalo počele ovladavati hrvatskim jezikom pa kako objašnjava Xiaoli znaju nekoliko pozdrava na hrvatskom i nekoliko učestalih riječi, a Rijeka im se sviđa, posebno srdačnost ljudi.


– Došle smo prošlog rujna i od tada smo u Rijeci. Tijekom ljeta smo bile dva mjeseca u Kini. Ovo je treća godina da se tečajevi kineskog jezika provode u Rijeci, kaže Xiaoli.


Uz ljude, dodaje, sviđa im se i hrana, a za svoje učenike obje kažu da su dobri i pametni.


– Ima onih koji rade i zbog posla nemaju vremena učiti i kod kuće, ali oni se onda više trude na satu kako bi što više naučili, ističe Xiaoli.


Svijet rada


Svoje znanje prenose šarolikoj publici, jer klupe Ekonomskog fakulteta dva puta tjedno dijele studenti, ali i profesori. Motivi za upoznavanje najstarijeg znakovnog jezika koji se koristi i danas različiti su, jer dok je kod jednih mamac bio besplatan tečaj, drugi su došli zadovoljiti svoju znatiželju za nečim novim i pomalo egzotičnim. Ima i onih koji misle da će podatak o učenju kineskog jezika dobro zvučati u životopisu i brže im otvoriti vrata svijeta rada, ali i onih kod kojih želja za novim znanjima nije minula ni u umirovljeničkim danima. Jedna od takvih je umirovljena profesorica Ekonomskog fakulteta prof. dr. Marina Čičin-Šain koja se s katedre fakulteta gdje je predavala informatiku preselila u studentske klupe, a motiv je bila činjenica da o Kini ne zna baš previše.


– Zanima me zemlja koja je toliko velika i ima toliko puno ljudi, a o njima gotovo ništa ne znam. Ne mogu reći da je jezik baš lagan, jer to je nešto sasavim drugačije od hrvatskog jezika. Glasovi su drugačiji, a naglasci jako važni, jer za dvije različite stvari koristi se ista riječ, no s drugačijim naglaskom i vrlo lako se pogriješi. Međutim, ja se zabavljam. Učenje mi nije nikakav problem, jer cijeli život sam učila, kaže prof. dr. Čičin-Šain.


Za studenticu pete godine Ekonomskog fakultetu, Anju Lučić, Kina je zemlja koju bi vrlo rado jednom posjetila, a navodeći kako očekuje da će kroz tečaj naučiti nešto o toj zemlji Anja kaže da je jedan od razloga pohađanja tečaja i višak vremena, ali i činjenica da je tečaj besplatan.


Veliki izazov


– Za studente činjenica da mogu naučiti nešto besplatno puno znači, jer tečaj stranog jezika košta najmanje dvije tisuće kuna, a nama to baš i nije pristupačno. Smatram učenje kineskog jezika izazovom, jer to je za nas pomalo avangardno. Nije toliko težak jezik, ali treba imati vremena posvetiti se učenju kao i kod bilo kojeg drugog jezika. Odlična je stvar što je nastava na engleskom jeziku pa zapravo istovremeno učimo dva jezika. Očekujem i da bi mi to moglo pomoći kod traženja posla, jer sve to ima veze s inozemstvom je plus u životopisu, navodi Anja. Njena kolegica, također studentica pete godine, Valentina Petrić, kaže kako joj je jedan od najdražih crtanih filmova koje je gledala u djetinjstvu bio na kineskom jeziku i to je bio dovoljan povod da upiše tečaj.


– Za sada učimo osnovne stvari koje ne djeluju toliko teške, ali nije da mi se baš čini jednostavno, ističe Valentina.


Brucoša Ekonomskog fakulteta Dominika Mraka na tečaj je dovela želja da nauči nešto novo.


– Želim steći nova iskustva, a iako mi se za sada čini čini prilično težak jezik mislim da će mi se vrijeme uloženo u učenje isplatiti i da će se jednog dana u životopisu vidjeti da sam učio kineski jezik, kaže Dominik.


I u životopisu brucoša Lovre Šarića stajat će podatak o učenju kineskog jezika čiji je tečaj upisao, kaže, zbog interesa prema učenju još jednog jezika.


– Gramatika mi se za sada ne čini tako komplicirana, ali je intonacija teška. Nadam se da ću jednog dana ono što ovdje naučim moći i primijeniti, navodi Lovro.


Odlične profesorice


Pravnica Nataša Tomas kaže pak kako radno mjesto već ima, a za njenu profesiju poznavanje kineskog jezika baš i ne igra neku ulogu, no ipak pohađa tečaj jer želi nešto novo.


– Kineski je nešto drugačije, a iako mi se čini teško profesorice su odlične. Kod izgovora postoje neke sličnosti s hrvatskim jezikom. Svi kojima kažem da učim kineski oduševe se, kaže Nataša.


Iako se smatra jednim od najtežih jezika na svijetu kineski jezik trenutno je među najpopularnijim egzotičnim jezicima koje uče Europljani, a sudeći prema listi čekanja za početnički tečaj kineskog jezika na Ekonomskom fakultetu taj trend nije zaobišao ni Riječane.