Diskriminacija i na filmu

Žene zapostavljene u Hollywoodu: samo ih je 18 posto među redateljima i scenaristima

Hina

Nijedna redateljica ove godine nije nominirana za Oscara, a među deset nominiranih za nagradu za najbolji film samo jedan potpisuje žena Kathryn Bigelow (»Zero Dark Thirty«)LOS ANGELES – Žene čine samo 18 posto svih redatelja, izvršnih producenata, scenarista, montažera i snimatelja u Hollywoodu, objavio je američki Centar za proučavanje uloge žena na televiziji i filmu, prenosi BBC.


Žena najviše ima među producentima, 25 posto, i montažerima, 20 posto, a najmanje među snimateljima, svega dva posto.


Od 250 najuspješnijih holivudskih filmova u 2012. samo su devet posto režirale žene. Petnaest posto ih je potpisalo scenarije za te filmove.
Nijedna redateljica ove godine nije nominirana za Oscara, a među deset nominiranih za nagradu za najbolji film samo jedan potpisuje žena Kathryn Bigelow (»Zero Dark Thirty«).


Istraživanjem se također pokazalo da je na filmovima koje potpisuju redateljice iza kamera zaposleno više žena nego što je to slučaj kod redatelja.


Kada su u pitanju nezavisni filmovi, žene su puno zastupljenije. Čine 30 posto svih filmaša.


Ovo, međutim, nije američki specifikum. Organizatori prošlogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu bili su izvrgnuti kritikama jer među 22 filma nominirana za Zlatnu palmu nije bilo jednog koji je režirala žena.