Zabavne izmišljotine

“Mockumentarci” na Zagreb Film Festivalu: Dokumentarci koji prodaju maglu

Hina

"Tito po drugi put među Srbima"

"Tito po drugi put među Srbima"

 "Proizvodnja izmišljotina u dokumentarnom stilu donedavno je bila domena angloameričkog svijeta, nezavisnjaci svi profila ondje su u već zrelom, 20. stoljeću, prepoznali njihov autorefleksivni i subverzivni potencijal, a filmska industrija zabavljački i komercijalni", istaknula je Nenadić, najavljujući program Belgijskim filmom “Čovjek grize psa” u ponedjeljak je u Dokukinu KIC počeo program “Mockumentarci”, s osam lažnih dokumentaraca koji, često i na neozbiljan način, progovaraju o ozbiljnim stvarima.


 Filmove je za program Zagreb Film Festivala (ZFF) odabrala filmska kritičarka Diana Nenadić, koja smatra kako je riječ o filmskom žanru koji je preplavio planet, bez obzira na to koji prefiks ima – fake, hoax, pseudo ili mock i bez obzira na to gdje su mu daleki korijeni, u Bunuelovoj “Zemlji bez kruha” ili slavnoj Wellesovoj radijskoj manipulaciji, “Ratovima svjetova”.


 “Proizvodnja izmišljotina u dokumentarnom stilu donedavno je bila domena angloameričkog svijeta, nezavisnjaci svi profila ondje su u već zrelom, 20. stoljeću, prepoznali njihov autorefleksivni i subverzivni potencijal, a filmska industrija zabavljački i komercijalni”, istaknula je Nenadić, najavljujući program.
Po njezinim riječima, milenijska sezona uspješne prodaje ‘roga za svijeću’ traje već neko vrijeme i drugdje, publika se posvuda svjesno prepušta obmani, a dokumentarnom se filmu, koji to uopće nije, katkad čak više vjeruje nego onome koji se drži istine.


 U skladu s onom da je vijest kada čovjek ugrize psa, a ne obratno,  u filmu “Čovjek grize psa” Remyja Belvauxa, Andrea Bonzela i Benoita Poelvoordea, dvojica dokumentarista misle da su našli idealnog protagonista za svoj novi biografski film. To je duhoviti i šarmantni serijski ubojica, no prekasno shvate da su prešli granicu moralnih vrijednosti i bivaju uvučeni u njegovu smrtonosnu igru.


 Kao žestoka i beskompromisna satira o odnosu medija i nasilja, film je u Cannesu 1992. osvojio Međunarodnu nagradu kritičara. Svojevrsnu reviziju povijesti filma napravio je najpoznatiji novozelandski redatelj Peter Jackson, u filmu koji je surežirao s Costom Botesom 1995. godine. Oni u “Zaboravljenom srebru” otkrivaju udovicu Colina MacKenzieja, navodno zaslužnog, ali zaboravljenog novozelandskog pionira modernog filma i filmskih efekata, koji je zbog niza okolnosti izbačen iz svih filmskih početnica.

 Jackson je u potrazi za filmskim setom MacKenzijevog biblijskog epa “Salome” koji se nalazi u novozelandskim šumama, a  uz razgovore s utjecajnim kolegama pokušava ga revalorizirati.


 Zak Penn, holivudski scenarist i producent visokomercijalnih filmova, postao je nezavisni filmaš započeo na poticaj svog idola Wernera Herzoga, koji je u središtu njegova mockumentarca “Nesreća kod Loch Nessa”.


 Slavni njemački redatelj snima svoj novi film o čudovištu iz Loch Nessa, dok snimatelj John Bailey radi dokumentarac o njemu, no malo pomalo sve se pretvori u horor priču. Film se opisuje kao posveta umjetničkim dokumentarcima, dokumentarcima o umjetnicima i lakrdijski je osvrt na velika ega koja stoje iza njihove proizvodnje.  Češki Oscarovac Jan Sverak filmsku je karijeru započeo kratkim “Naftožderima” iz 1988., znanstveno-fantastičnim ekološkim pseudo-dokumentarcem o otkriću nove vrste bića – žderačima nafte. Film prati zoologa i biokemičara koji u pratnji filmaša odlaze istražiti naftno polje gdje tragaju za neuhvatljivim stvorenjima. Sverakov sunarodnjak Petr Zelenka u program je uvršten s filmom “Đavolja godina” iz 2002. godine, mješavinom fikcije, dokumentarca i fantastike, u čijem su fokusu karizmatični likovi pogrebnog glazbenog sastava “Čehomor”.

 Tu je i film “Tito po drugi put među Srbima” Želimira Žilnika, koji performansom glumca u ulozi uskrslog Tita početkom 90-tih godina provocira beogradsku ulicu ne bi li “čuo što narod misli”.


 U programu mockumentaraca su i dva hrvatska kratka filma –  “Ime majke: Naranča” Jasne Zastavniković o mladiću koji je bio i ostao ‘problematično’ dijete, te “Sindrom 17” skupine polaznica radionice dokumentarnog filma Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koji prati “fenomen” sela pokraj Bednje u kojem su gotovo svi rođeni 17. listopada.