Daniel Rafaelić podnio ostavku u HAVC-u: Sam je to tražio, a zašto – za sada ostaje tajna

Kim Cuculić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Trebao bi ostati v.d. do izbora novog ravnatelja. Daniel Rafaelić je prije dvije godine na vodeće mjesto u HAVC-u došao nakon Hrvoja Hribara, koji je s tog mjesta morao otići zbog nepovoljnog mišljenja Državne revizije.Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, iznenada je na polovini mandata podnio ostavku, javio je HRT. S obzirom na to da je otputovao na filmski festival u Berlinu, još se nagađa o razlozima njegove ostavke, a najavio je kako će o svemu govoriti nakon povratka s Berlinala.


U njegovom madatu donesen je Zakona o audiovizualnim djelatnostima, pri čemu se najviše zauzimao za sprečavanje sukoba interesa. Imao je i potporu Ministarstva kulture. Rafaelić je od Upravnog odbora tražio razrješenje iz osobnih razloga.


Trebao bi ostati v.d. do izbora novog ravnatelja. Daniel Rafaelić je prije dvije godine na vodeće mjesto u HAVC-u došao nakon Hrvoja Hribara, koji je s tog mjesta morao otići zbog nepovoljnog mišljenja Državne revizije. DORH je na kraju utvrdio da ne postoji sumnja u Hribarovu kaznenu odgovornost.


Kao razlog Rafaelićeve ostavke portal Dnevnik.hr navodi stalne trzavice s većinom članova Audiovizualnog vijeća HAVC-a koji su se protivili novom Zakonu o filmu i novonametnutoj disciplini u financiranju projekata.