SAVJETI ARGENTUMA ZLATA VRIJEDNI Na što paziti prilikom procjene zlatnih predmeta

P. N.

Ne budite ovce, pazite na svoje novce!

Ne budite ovce, pazite na svoje novce!

Hrvatski lanac srebrnarnica Argentum pokazuje kontinuiranu inicijativu da građane educira o opasnostima koje vrebaju kod brojnih otkupljivača zlata„Ne budite ovce, pazite na svoje novce“ slogan je aktualne medijske kampanje hrvatskog lanca srebrnarnica Argentum. Od svog lansiranja 2016. godine educirala je i još uvijek educira građane diljem Hrvatske o opasnostima koje se kriju kod ulaska u pogrešnu poslovnicu za otkup zlata, a kojih je na hrvatskom tržištu i dalje veliki broj. Nastavljanjem širenja svijesti na nacionalnoj razini  postiže se sve veći odjek informirane javnosti, ali ipak još uvijek postoji veliki broj građana koji nisu upoznati s ovom problematikom.


Dugotrajnim praćenjem cijena otkupa zlata u zemlji, dokazano je da građani svakim danom gube na tisuće kuna jer se nisu na vrijeme informirali o najboljim cijenama otkupa zlata. Pojedini otkupljivači iskorištavaju neznanje klijenata i ne isplaćuju im zasluženu svotu. To  se događa zato što otkupljivači nisu regulirali cijene zlata sukladno onima na svjetskoj burzi plemenitih kovina, koje su podložne promjenama na globalnoj razini.


Edukaciju o ovim opasnostima kao i o tome gdje po najpovoljnijim uvjetima mogu prodavati svoje zlato pokazala su glavna lica Argentumove duhovite kampanje – glumci Ivana Boban i Denis Bosak. Oni u kampanji predstavljaju „najveće naivce“ koji su pristali na preniske cijene otkupa svojeg zlata te su, za potrebe kampanje, proglašeni dobitnicima nagrade „Zlatna ovca“. Režiju televizijske potpisuje Vid Begić, dok je direktor fotografije Branko Cahun.Argentum, hrvatski lanac srebrnarnica, savjetuje građane na što trebaju paziti prilikom procjene zlatnih predmeta i kako se mogu zaštititi od potencijalnog materijalnog oštećivanja na koje građani sami pristanu zbog nedovoljne količine informacija.


Recite NE cjenkanju
Pravilo broj jedan strogo zabranjuje cjenkanje u procesu otkupa zlata i ono vam treba biti prvi znak da vas netko želi obmanuti. Zlato ima postojanu vrijednost koja je regulirana standardima na svjetskoj burzi i koja vrijedi na globalnoj razini. Kada vam otkupitelj povisi prodajnu cijenu nakon što ste odbili prvu ponudu, već ste nasamareni.


Prihvaćanjem prividno veće cijene stječete lažni osjećaj uspješnog pregovaranja, dok je stvarna vrijednost vašeg zlata udaljena svjetlosnim godinama od dobivenog iznosa. To bi značilo da ste cjenkanjem zapravo u startu spustili umjesto povisili pravu cijenu vaše zlatne dragocjenosti. Upravo o takvim opasnostima koje vrebaju na svakom uglu, progovara duhovita kampanja Argentum srebrnarnica koja građane educira o stvarnoj vrijednosti njihovog blaga.Čitajte sitna slova


Nerijetko oglašivači otkupa zlata privlače pozornost bombastičnim cijenama koje nude za gram zlata, međutim važno je pročitati i skrivene dijelove oglasa. U njima ćete otkriti kako se navedeni iznos odnosi na gram po čistom 24-karatnom zlatu kojega na našem tržištu ima tek u tragovima, dok je najrasprostranjenije 14-karatno zlato s osjetno manjom cijenom po gramu.


Tvrtke i pojedinci iskorištavaju deficit dostupnih informacija i kolektivnog znanja o ovom vrijednom metalu te se koriste raznim trikovima i lukavstvima kako bi pod krinkom dobre cijene, značajno umanjili vrijednost vašeg zlata. Kako biste se osigurali od simuliranih cijena zlata na dan otkupa provjerite važeće cijene definirane promjenama na svjetskoj burzi plemenitih kovina, a valjani cjenik možete pronaći u srebrnarnicama Argentum.


U Argentum srebrnarnicama ne postoji manipulativni princip cjenkanja i nude najviše za vaše zlato – za 1 gram 14-karatnog zlata čak 140 kuna, a za 1 gram čistog, 24-karatnog zlata, čak 245 kuna – što je puno više od cijena koje nude ostali otkupljivači zlata. Cijene otkupa zlata u Argentumu regulirane su svjetskom burzom, a isplata je na licu mjesta.


Zamijenite staro zlato za novi nakit


Mnoge ljude zbunjuje veliki rascjep između cijene zlata u izlogu i njegove otkupne cijene. Kod otkupa zlata, ne prodaje se proizvod već isključivo sirovi materijal od kojega je on izrađen. U takvu cijenu ulazi samo vrijednost kvalitete zlata koja se mjeri u karatima i proporcionalno odgovara njegovoj otkupnoj cijeni. Za one koji ipak ne žele prodavati zlato, ali se žele riješiti zlatnog nakita koji u kutijama kupi prašinu, postoji i dobra alternativa.


Argentum srebrnarnice nude mogućnost zamjene vašeg starog zlatnog nakita za novi iz njihove bogate ponude suvremenog nakita. U takvoj razmjeni, vrijednost vašeg zlata se povećava i omogućuje vam da si priuštite moderan nakit po vašim željama i ukusu koji cjenovno odgovara rangu vašeg zlata.


Kakvu god odluku donijeli, hoćete li prodavati ili mijenjati zlato, u Argentum srebrnarnicama možete biti sigurni da će vas njihovo stručno osoblje pomno voditi kroz svaki korak. 


Više informacija potražite na www.argentum.hr ili na besplatnom telefonu 0800 59 59.


Kako bi educirali građane o opasnostima nepovoljnog otkupa, u Argentumu su pripremili i zanimljivu infografiku