Europski tjedan novca PBZ obilježava brojnim aktivnostima za mlade

P. N.Muzej štednje Museo del Risparmio iz Torina i inozemne banke Grupe Intesa Sanpaolo od 12. do 18. ožujka sudjeluju na ovogodišnjem Europskom tjednu novca Europske bankovne federacije, vodećoj inicijativi financijskog obrazovanja u Europi koja obuhvaća 20 zemalja  i nudi opsežan program aktivnosti. Ove godine u fokusu je financijsko obrazovanje mladih. 


Europski tjedan novcaobilježit će brojne aktivnosti Privredne banke Zagreb. Radionice Djeca i štednja i Ti odlučuješ održat će se u školama diljem Hrvatske. PBZ je također osmislio novu inicijativu za škole pod nazivom Matematika u bankarstvu kako bi sudionici stekli opća znanja o primjeni matematike u bankarstvu, s naglaskom na štednju, kredite, kartice, dionice i obveznice.


Od pokretanja projekta Umjetnost štednje, broj sudionika i krajnjih korisnika naglo je porastao. Broj PBZ-ovih volontera edukatora povećao se s 31 na 49, a broj gradova uključenih u projekt porastao s 9 na 20. Inicijativa Muzej u školi – škola u muzeju obuhvaća organizirane posjete djece PBZ-ovom Muzeju u Zagrebu koji je posvećen povijesti novca i štednje.
U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja PBZ je sudjelovao i u obilježavanju  4. Europskog tjedna novca zajedno s predstavnicima operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača u Hrvatskoj. U okviru projekta Hrvatske gospodarske komore pod nazivom Više znamo, bolje razumijemo PBZ sudjeluje u predavanjima za učenike i nastavnike srednjih škola, a 15. ožujka održan je i okrugli stol na temu financijske pismenosti. PBZ je također podržao provedbu Europskog kviza o novcu, projekta koji je organizirala Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje te ostalih sudionika.


Velik broj aktivnosti za srednje škole i obitelji održava se i u torinskom Muzeju štednje gdje mladi imaju priliku na jedan dan biti porezni inspektori, naučiti kako upravljati osobnim financijama, razmotriti rizike, te doznati razlike između različitih ugovora o radu. U nedjelju u sklopu zatvaranja Europskog tjedna novca, djelatnici Muzeja pripremili su i umjetničku radionicu inspiriranu zbirkom kasica-prasicakojih je u Muzeju izloženo čak 1500.