Raj za enologe

Njegova obitelj to radi punih stotinu godina: Mladi vinar s Pelješca otkriva tajnu uspjeha

NL nativePelješac, dom nekih od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih vina, pravi je raj za enologe. Iako je ovaj poluotok poznat po tradicionalnim obiteljskim vinarijama, tom se zanimanju priklanja sve više mladih ljudi. Iz poštovanja prema onome što su im ostavile prethodne generacije, otpočetka imaju svijest da se radi o vrijednosti koju treba sačuvati za vremena koja će tek doći.


Jedan od njih je enolog Ivan Bezek, koji se vinogradarstvom bavi posljednjih devet godina, a njegova obitelj već cijelo stoljeće. Danas imaju oko 25 tisuća loza na u Janjini i na području općine Pijavičino na poluotoku Pelješcu. Zanimljiva je to priča, govori. “Djedovi s obje strane, majčine i očeve, bili su vinari. U našoj je obitelj vinarstvo tradicija u punom smislu te riječi”, ističe Bezek. Predstavnik je mlađe generacije vinara, u potpunosti posvećen svojem poslu. Godišnje proizvedu oko 15 tisuća litra vina, a osim na kućnom pragu, dio prodaju i lokalnim restoranima.


S obzirom na to da se radi pod vedrim nebom, itekako su, kaže Bezek, svjesni rizika. Nekoliko puta iskusili su štete na vinogradima prouzročene tučom. “No, zahvaljujući Croatia osiguranju, kod kojeg smo osigurani već više od deset godina, osjećamo se puno sigurnije. U roku od dan ili dva djelatnici Croatije odmah izlaze na teren, procijene štetu i nadoknade nam ju. Iznimno smo zadovoljni što se možemo u miru posvetiti razvijanju svojeg posla znajući da smo sigurni”, kaže Bezek.

Kako biste se mogli neometano prepustiti razvoju poslovanja, znajući da i kod najvećih vremenskih nepogoda te u slučajevima nenadanih situacija poput poplava ili požara imate partnera na kojeg možete računati, obratite se osiguravateljskoj kući s najviše iskustva.Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.