Klimatske promjene

Loša vijest za sve kavopije. Znate li da bi kava u budućnosti mogla potpuno nestati? 

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Trenutna područja uzgoja će zbog utjecaja klime postati sve manje prikladna

Utjecaj klimatskih promjena bit će razoran u bliskoj budućnosti za mjesta gdje se trenutačno proizvode kava, indijski oraščići i avokado, pri čemu će mnoga od tih područja postati manje prikladna okruženja za uzgoj sadašnjih usjeva.


Posebno u slučaju kave, ovaj se trend očituje u svim glavnim zemljama proizvođačima.


Provedeno u sklopu projekta CONSUS ( Connecting for SUstainable Sourcing ), istraživanje modelira utjecaj očekivanih promjena na buduću prikladnost uzgojnih područja na temelju različitih emisija, a time i klimatskih scenarija.


Osim klimatskih promjena, razmatran je i utjecaj svojstava tla na pogodnost lokacija.


Rezultati analize sugeriraju da će trenutna područja uzgoja arabice kave postati sve manje prikladna za uzgoj biljaka zbog klimatskih promjena.


S druge strane, iz istog razloga, područja koja se nalaze na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama mogla bi postati sve pogodnija za takve usjeve, posebno za indijske oraščiće i avokado.


Regije koje će u budućnosti imati poboljšanu bazu za uzgoj uključuju Sjedinjene Države, Argentinu, Kinu i istočnu Afriku.


Kako izvješćuju autori rada, kava, indijski oraščići i avokado su zapravo od velike socio-ekonomske važnosti u mnogim malim poljoprivrednim sustavima tropskog uzgoja diljem svijeta.


Nadalje, kako se radi o plantažnim kulturama dugog vijeka trajanja, njihov uzgoj zahtijeva dugoročno planiranje.


Iz tog razloga, rad je koristio klimatske rezultate 14 modela globalne cirkulacije temeljene na tri scenarija emisije za modeliranje budućih utjecaja (do 2050.) klimatskih promjena na usjeve, kako globalno tako i u glavnim zemljama proizvođačima, uzimajući u obzir klimatske čimbenike uglavnom duge sušne sezone, prosječne temperature (visoke i niske), niske minimalne temperature i godišnju količinu oborina (visoke i niske).


“Pronašli smo promjene u trenutačno pogodnim regijama rasta zbog klimatskih promjena. Kava se pokazala najosjetljivijom, s negativnim klimatskim utjecajima koji dominiraju u svim glavnim proizvodnim regijama“, ističe se u znanstvenom radu.


Možemo li zamisliti (bližu) budućnost bez kave?