Najavljeno

Evo s čime sve HKD na Sušaku ulazi u novu sezonu

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavljen je program nove sezone, kao i dva nova projekta HKD-a - HKD klub i Lektira u HKD-u



Nova sezona najmlađe riječke kulturne ustanove, HKD-a na Sušaku, najavljena je na konferenciji za novinare.


O programima i drugim novitetima govorili su ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić, koordinatorica programa Jelena Tondini i voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović, a podršku im je uputio pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.


U HKD-u će tako biti puno stand upova, dogodit će se repriza »Crne vune« Kolektiva Igralke, nastavak festivala suvremenih kazališnih praksi TranziT, Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ s cijelim nizom dječjih predstava, koncert koji spaja Vlatka Stefanovskog i nacionalni folklorni ansambl Sjeverne Makedonije Tanec i brojni drugi.




Od programa u organizaciji HKD-a najavljena je uspješnica Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace »Casabianca«, koja je, kako ističu HKD-ovci, rasprodana još od prije ljeta.


Potom je tu riječka premijera nove humoristične predstave »Seks i glad (Doktor za one stvari)«, 27. rujna, u režiji Marija Kovača s Tarikom Filipovićem u glavnoj ulozi.


Večer plesnih koreografija


Početkom listopada bit će gostovanje plesne kompanije iz SAD-a Gaspard & Dancers u »Večeri plesnih koreografija«, što nam je Liverić posebno naglasio, kada će osmero plesača nastupiti u pet različitih koreografija, od kojih će dvije imati svjetsku premijeru.


Posebno je Liveriću draga i premijera predstave »Tvorničke postavke«, zagrebačkog kazališta Moruzgva, s obzirom na činjenicu da je u pitanju prvi redateljski posao glumice Ksenije Marinković.



U studenom u suradnji s Talijanskim konzulatom u Rijeci dolazi predstava »L’ultima estate ili Falcone i Borsellino 30 godina kasnije«, koja kroz dramsku radnju progovara o masakru na Siciliji 1992. godine.


Konac studenoga donosi gostovanje ZKM-a i Beogradskog dramskog pozorište s predstavom »Kamen«, nastalom po dramskom tekstu Mariusa von Mayenburga, u režiji mladog redatelja Patrika Lazića, u kojoj između ostalih igraju i Mirjana Karanović te Doris Šarić Kukuljica.


Ovaj dio sezone završit će tradicionalnim Božićnim gala koncertom, da bi proljeće i ljeto 2023. bili u znaku dvaju HKD-ovih festivala – Porto Etno i Port of Dance.


Prvi, kako nam je to rekla Tondidi, u svoje će sljedeće izdanje ući kao dio mreže Most – The Bridge for Balkan Music, koja se, između ostalog, bavi razmjenom i koordinacijom među festivalima world musica. Port of Dance, pak, kao festival suvremenog plesa, svoje će četvrto izdanje dočekati uz potporu europske plesne mreže Aerowaves.


Izložbeni programi u Kortilu


Jolanda Todorović nam je predstavila izložbene programe u Kortilu, najavivši izložbenu posvetu nedavno preminulom Bernardinu Modriću u sklopu History Film Festivala »Čuvar kvarnerske baštine/Bernardin Modrić – Patristika Fluminensia«, koja predstavlja izbor filmova Bernardina Modrića o životima značajnih autora iz područja suvremene likovne umjetnosti i kulturne baštine.



Potom slijedi izložba kustosice Branke Arh »Skulptura poslije skulpture – Riječki skulptori na Goranskoj kiparskoj radionici (1979. – 2022.)«, koja će predstaviti 19 riječkih autora, sudionika Goranske kiparske radionice Lokve, koja djeluje više od 40 godina, i to novim radovima.


Partner Galerije, APURi – Centar za inovativne medije organizira novo izdanje izložbe »Glowing Globe«, ovaj put s temom »Ethics and Aesthetics in the Postdigital (Time)«, koja će se baviti pitanjima o važnosti etike, te odnosu etike i estetike u dobu digitalnih tehnologija.


Na kraju izložbene godine bit će izložba Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić, autorica nagrađenih Nagradom Kortila na 75. godišnjoj izložbi HDLU-a Rijeka.


Liverić je potvrdio da i Volonterski program ide dalje u HKD-u, a po pitanju natječaja za novog, ili starog ravnatelja HKD-a, rekao nam je da će Upravno vijeće u srijedu otvoriti jedinu pristiglu prijavu.


Novi programi


Noviteti ove sezone projekti su HKD klub i Lektira u HKD-u. Potonji je pokušaj približavanja izvedbenih umjetnosti školarcima kroz prikazivanje predstava koje su dio nastavnog programa, dok je HKD klub u suštini prijepis konzumerističkih kartica lojalnosti na kulturu.


Tondini nam je predstavila HKD klub kao eksperiment za koji tek treba vidjeti hoće li zaživjeti, ali kao ideju kojom se pokušava inače heterogenu publiku HKD-a potaknuti na značajniji dolazak i na one programe koji im primarno nisu u fokusu.


Tehnički publika će dobiti kartice, i kao kod velikih trgovačkih lanaca honorirat će se vjernost i dolazak na razne programe nagradama u vidu ulaznica za festivale, majica i slično.


Posvjedočila nam je da je program podržalo i Ministarstvo kulture i medija kao segment razvoja publike, a ako zaživi, Tondini ima ideju da se u sličnom projektu povežu i druge riječke kulturne ustanove, pa da kartice lojalnosti vrijede za što više partnera.


Klima


Slučaj klime u HKD-u primjer je vizionarstva u planiranju. Naime kad sustavu treba servis, a trebao mu je, on osim što je iznimno skup, može biti izveden samo ako u Rijeku dođe serviser iz Velike Britanije.


On je i bio uoči ovoga ljeta i klima je radila. U srpnju. No onda je došao kolovoz i klima se opet pokvarila. Sada se u HKD-u nadaju da je kvar nešto manji, za koji ne treba taj serviser iz Britanije.


Ali treba serviser iz Zagreba, jer u Rijeci takvoga nema, a taj je nesretni Zagrepčanin obolio od korone. Tako da klima i opet ne radi, a kad će proraditi, ne znamo.