
FOTO/iStock
Pahuljasta, aromatična i potpuno neodoljiva
povezane vijesti
Kada poželite nešto slatko, samo jedna stvar može zadovoljiti nepce, a to je kolač. Od sočnih browniesa do čokoladnog suflea, sve ih volimo. Ima samo nešto u spužvastoj vlažnoj, pahuljastoj teksturi ovog prastarog deserta čemu jednostavno ne možemo odoljeti. A jedan od naših omiljenih bi morao biti klasični recept za tortu s maslinovim uljem. Ne postoji ništa poput slatke snage ove torte, a ova naša verzija je pahuljasta, aromatična i potpuno neodoljiva. Smatrajte ovo svojim novim odabirom! To je također sjajan jednostavan recept za vikend druženja s prijateljima.
SASTOJCI
- 2 velika jaja
- 1 šalica maslinovog ulja
- ½ šalice mlijeka
- 1 ½ šalice šećera (možete koristiti kokosov šećer, smeđi šećer ili med)
- ½ šalice vina
- 1 ¼ šalice višenamjenskog brašna
- ¼ žličice sode bikarbone
- 1 žlica košer soli
Za posluživanje, neobavezno:
- Suho cvijeće
- Maslinovo ulje
- Kiselo vrhnje
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 325 stupnjeva. Ovisno o vašoj pećnici, možda ćete je htjeti zagrijati do 350 stupnjeva. Premažite maslacem dno i stranice kalupa za torte. Dno obložite papirom za pečenje i opet maslacem. Zatim stavite u hladnjak da se ohladi. Dok se kalup za tortu hladi, umutite jaja i šećer u velikoj posudi pa postepeno dodajte maslinovo ulje, mlijeko i vino. Prosijte suhe sastojke (brašno, soda bikarbona i košer sol). Polako miješajte dok ne postane glatko (pazite da ne pretjerate u miješanju ili će postati gorko). Ulijte tijesto u tepsiju i pecite oko 40 minuta. Pustite da se ohladi 30 minuta prije rezanja.
Servirati
Ako želite, pospite suhim cvjetovima (poput kamilice), pokapajte maslinovim uljem i/ili prelijte žlicom kiselog vrhnja.