Kazališni festival

Otvorene riječke Male scene!

Kim Cuculić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Nakon dviju godina stanke kultni kazališni festival ponovo se održava u Rijeci



Predstavom »U agoniji« Miroslava Krleže, u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i u režiji Ivice Buljana, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvoren je 27. Međunarodni festival malih scena Rijeka.


Foto galerija: Otvorene riječke Male scene Foto: Mateo Levak


Festival se ponovo održava nakon dviju godina stanke, a predstave je izabrao Jasen Boko, ujedno i producent Festivala.





Sve do 9. svibnja na pozornicama HKD-a na Sušaku, HNK-a Ivana pl. Zajca i u Dram(m)a centru »Zajc« na Delti bit će odigrano devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine.



Prema Bokinim riječima, u svojoj povratničkoj sezoni Međunarodni festival malih scena vraća se svojim korijenima: intimnoj, komornoj drami, koja ne rješava velike probleme i teme svijeta, već ulazi u srž temeljne socijalne forme – obitelji.



Tako se ovogodišnji Festival bavi uglavnom disfunkcionalnim obiteljima, ljudima koji bi trebali biti bliski, ali čiji je svijet naseljen demonima preljuba, prijevare, odsutnih očeva, potrage za smislom…



A sve te predstave o duboko intimnim, obiteljskim dramama, o ljudima koji pate i stradaju u raljama obitelji na različite načine, imaju zajednički nazivnik: glumačko umijeće.



Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je upravo glumcu koji je i stvorio ovaj Festival: Nenadu Šegviću, osnivaču MFMS-a.



Na programu su i »Enigmatske varijacije« u izvedbi ansambla Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca, predstava »Klinac« Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, »Disanje« Zagrebačkog kazališta mladih i PlayDrame iz Splita, »Hotel Zagorje« zagrebačkog kazališta »Gavella«, predstava »Obitelj« u izvedbi glumaca HNK-a Split, predstava »Moj muž« u izvođenju glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda te naslov »64« beogradskog Ateljea 212, dok će festival zatvoriti »Sjećaš li se Dolly Bell?« sarajevskog Kamernog teatra 55.



Prateći festivalski program donosi izložbu kazališnih plakata Predraga Spasojevića.



Članovi stručnog festivalskog žirija koji će odlučiti o nagradama su Marina Pejnović, redateljica iz Zagreba; Željko Hubač, dramaturg iz Beograda i Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba.



Bit će dodijeljena i nagrada »Mediteran« Novog lista. Umjetnička direktorica Festivala je Edita Karađole Šegvić.