Veliki gubitak

Preminula proslavljena glumica Mira Furlan. Borba za život trajala je nekoliko mjeseci

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Glumica je već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život



Velika glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini života.


Vijest o smrti poznate glumice potvrđena je i na njezinom službenom Twitter profilu.





Mira Furlan je rođena u Zagrebu 7. rujna 1955. godine. Karijeru je počela kao glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica. Osobito se istaknula u filmovima “Kiklop” (1982.) Antuna Vrdoljaka, “U raljama života” (1984.) i “Za sreću je potrebno troje” (1986.) Rajka Grlića te filmu “Lepota poroka” (1986.) Živka Nikolića. Od početka devedesetih živi u SAD-u gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama “Babylon 5” i “Izgubljeni”.


Večernji list je od izvora bliskih obitelji doznao kako je glumica već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život.


Imala je najbolju moguću liječničku skrb, ali bolest je, nažalost, bila jača.


Brojne uloge u kazalištu, na filmu i televiziji

Jedna od najzaposlenijih i najpopularnijih glumica u Hrvatskoj i Jugoslaviji u razdoblju osamdesetih godina, Mira Furlan je odigrala brojne uloge kako u kazalištu, tako i na filmu i televiziji. Kao članica ansambla HNK-a u Zagrebu, između ostalog, igrala je Petrunjelu u Držićevom »Dundu Maroju« (r: I. Kunčević), Edith u Shawovom »Đavolovom učeniku« (r: Boško Violić), Annabellu u Fordovom »Šteta što je kurva« (r: G. Paro) i Nataliju Petrovnu u Turgenjevljevom »Mjesec dana na selu« (r: G. Paro, Nagrada »Dubravko Dujšin«).


Glumila je i u Teatru ITD, na Dubrovačkim ljetnim igrama je igrala Gloriju u Marinkovićevoj »Gloriji« (r: G. Paro), Lauru u »Dundu Maroju« (r: T. Radić) i Ofeliju u Shakespeareovom »Hamletu« (r: J. Menzel). Glumila je u filmovima »Otac na službenom putu« E. Kusturice, »U raljama života« i »Za sreću je potrebno troje« R. Grlića, »Kiklopu« A. Vrdoljaka (Zlatna arena za sporednu ulogu), »Lepoti poroka« Ž. Nikolića (Zlatna arena za glavnu ulogu).


Igrala je u mnogim televizijskim dramama i TV-serijama, kao što su »Velo misto«, »Nepokoreni grad«, »Vučjak« i »Bolji život«.
Godine 1991. zbog političkih razloga emigrirala je u Sjedinjene Američke Države. U Americi je popularnost stekla ulogom izvanzemaljske intergalaktičke mirotvorke Dellenn u kultnoj znanstveno-fantastičnoj seriji »Babylon 5«, a kasnije i ulogom Danielle Rousseau u globalnom hitu, TV seriji »Lost«.


U Hrvatsku se vratila nakon 10 godina odsustva ulogom Medeje u Euripidovoj »Medeji« (r: L. Udovički) u Kazalištu Ulysses na Brijunima. U zadnjih nekoliko godina snimala je, između ostalog, filmove s D. Tanovićem (»Cirkus Columbia«), G. Markovićem (»Turneja«), te projekte u Turskoj (»Don’t Forget Me Istanbul« i »Seaburners«), kao i u Rumunjskoj (»America, Here We Come«).


Njene kolumne pisane za Feral Tribune sabrane su u knjizi »Totalna rasprodaja«, a njena drama »Dok nas smrt ne razdvoji« u režiji Mikija Manojlovića izvodi se u produkciji Radionice integracije u Beogradu, kao i na uspješnim gostovanjima u Rijeci (nagrada publike za najbolju predstavu na Međunarodnom festivalu malih scena), Zagrebu, Sarajevu…


Pjevala je na nekoliko ploča, odnosno CD-a: »Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga«, »Nevino srce« grupe Buldožer, »Trying to Forget – B5« Billa Mumyja, a producirala je i vlastiti CD pod naslovom »Songs From Movies That Have Never Been Made«. (iz biografije na službenoj stranici HNK-a Ivana pl. Zajca) (K. C.)