Božićni filmovi

Donosimo vam listu pet filmova bez kojih je nemoguće zamisliti Božić

Dijana Ljubanović

FOTO/Screenshot

FOTO/Screenshot

Od Klausa do Elfa.



Okićen dom pun topline i radosti idealan je ambijent za uživanje u božićnim filmovima. Uz slasne kolače i šalicu tople čokolade, udobno se smjestite ispred televizora. Tijekom godina nastao je velik broj klasičnih božićnih filmova, ali nisu svi postali hitovi. Ipak, svako malo dođe i film koji se univerzalno doživljava kao trenutni hit.


Međutim, ljubav koju publika gaji prema filmu također je obično vrlo jasna. Mnogi od ovih filmova i dalje se gledaju svake godine i možda su čak postali dio svečane tradicije, unatoč činjenici da su neki od njih zapravo sasvim novi.


Klaus


Klaus je pozitivno šokirao svijet kada je osvojio Oscara za najbolju animiranu ulogu. Potvrđeno je ono što su mnogi ljudi već znali – trenutno je hit, iako je istovremeno jedan od najcjenjenijih filmova dostupnih na Netflixu.




Predivno animiran i potpuno šarmantan, Klaus je uspio ispričati potpuno originalnu priču smještenu oko božićne sezone. Uz ovu lijepu priču obitelj bi mogla uživati i u čarobnoj produkciji.



Sam u kući


Više od dva desetljeća i „Sam u kući“ i dalje širom svijeta nezaobilazno je božićno štivo svake godine. Nemoguće je zamisliti kućni božićni duh bez malog plavokosog vragolana. Čak i potaknuvši brojne nastavke, uspjeh originalnog filma svodio se na genijalnu komediju koji još uvijek zabavlja apsolutno sve. Ova vizualna gozba gegova jezik je koji svi mogu razumjeti i još uvijek je beskrajno smiješan.



Kako je Grinch ukrao Božić


Grinch je oduvijek bio klasičan blagdanski lik zahvaljujući djelu dr. Seussa. Preuzeti lik Jima Carreyja privukao je pažnju publike koja je gledala film i rođen je kinematografski hit.


Možda zato što će ovo uvijek biti prepoznato kao jedna od najboljih adaptacija djela dr. Seussa, ili je to možda zbog karizmatičnih izvedbi, ali od scenografije i kostimografije do nečuvenih trenutaka, sve u vezi s ovim djelima.



Jingle Jangle


Jingle Jangle  je najnovije izdanje, ali savršen je primjer instant klasika. Od nevjerojatne vizualne slike do vrhunskog soundtracka, ovaj film ima svu draž savršenog božićnog filma, kao i sva uzbuđenja. Izumitelju koji traži novu inspiraciju, potrebna je inteligentna unuka da ga još jednom vrati na pravi put.



Elf


Ako je ikada postojao film koji je iznenadio publiku, to je Elf. Rani film u redateljskoj karijeri Jona Favreaua koji je tako pun svečane radosti. Komedija Willa Ferrella je obiteljski film kombiniran s izvrsnim pripovijedanjem. Elf je prepoznat kao vječni klasik i tadašnji brojevi kino blagajni to su definitivno potvrdili.