"Palo" na Odboru

Tko želi skuplji vrtić u Rijeci? “Imaju profit od 1,5 milijuna, ali solidarnosti nemaju”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na našu veliku žalost sve se prelama preko roditelja koje zaista treba podržati u tome da nemaju ekstra troškove u ovom trenutku. Zaista nam ne pada na pamet da roditelji izvlače deblji kraj, pojasnila je pročelnica



Odbor za predškolski odgoj i obrazovanje Grada Rijeke na današnjoj sjednici nije podržao Nacrt prijedloga Izmjene Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2020./2021. godinu, kojim se predlaže smanjenje subvencija za vrtiće drugih osnivača od 1. siječnja iduće godine, a odluka o nepodržavanju Nacrta prijedloga bila je jednoglasna.


Iako je u javnosti protumačeno da Grad takvom odlukom želi uštedjeti milijun kuna na teret roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj na sastanku je odlučno odbacila bilo kakvu mogućnost namjere dodatnog financijskog opterećenja roditelja, objasnivši da je do takvog prijedloga došlo isključivo zbog uvida u rad vrtića drugih osnivača kojim je utvrđeno da je čak 9 od 10 vrtića, koji koriste subvencije Grada, ostvarilo ukupnu dobit u prethodnoj godini veću od 1,5 milijuna kuna.


Sve se prelama preko roditelja


– Mi kao jedinice lokalne samouprave imamo zakonsku obvezu vršiti kontrolu na licu mjesta u svim ustanovama i udrugama gdje sudjelujemo u financiranju. Tijekom te kontrole, koja se vrši jednom godišnje, utvrđena je dobit veća od 1,5 milijuna kuna.




Nigdje nije propisano da je to protuzakonito, ali moralno je upitno javnim novcem financirati neko dijete prilikom studiranja, što je također slučaj. Odluka da se Nacrt prijedloga Izmjene Programa javnih potreba u predškolskom odgoju stavi na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću bio nam je modus da ispitamo senzibiliziranost drugih osnivača nakon što smo utvrdili njihovu dobit.


Željeli smo ispitati njihovu spremnost na solidarnost, ali ona je izostala. Na našu veliku žalost sve se prelama preko roditelja koje zaista treba podržati u tome da nemaju ekstra troškove u ovom trenutku jer vremena su za njih ionako izazovna. Zaista nam ne pada na pamet da roditelji izvlače deblji kraj, pojasnila je pročelnica.


U proteklom periodu Grad Rijeka vrtiće nekih drugih osnivača sufinancirao je u većem iznosu po djetetu negoli je to slučaj s vrtićima kojima je Grad osnivač, budući da su vrtići drugih osnivača formirali višu ekonomsku cijenu, jer kako je pojasnila Sušanj dječjim vrtićima Grada Rijeke cijenu programa za roditelje određuje Gradsko vijeće, a privatni vrtići cijenu određuju samostalno.


– Osnivači vrtića imaju pravo na formiranje cijene programa te samostalno utvrđuju sudjelovanje roditelja u toj cijeni. Svaki osnivač donosi odluke o načinu svog rada i naplati usluge roditeljima potpuno samostalno. Ekonomska cijena u nekim vrtićima iznosi i 3.100 kuna, dok je u gradskim vrtićima ekonomska cijena 2.100 kuna, kazala je Sušanj.


Što kad bi prijedlog bio prihvaćen?


Kada bi Nacrt prijedloga i bio prihvaćen, roditelji bi u privatnim vrtićima plaćali od 20 do 33 posto veću cijenu, ovisno o ekonomskoj cijeni pojedinog vrtića, dok bi se jaslički programi u vrtićima drugih osnivača nastavili sufinancirati bez promjene.


Naime, s ciljem osiguravanja jednake cijene za roditelje, neovisno o izboru dječjeg vrtića, Grad Rijeka povećao je, odnosno promijenio način sufinanciranja programa predškolskih ustanova drugih osnivača.


Ta je promjena ima za posljedicu da cijenu od 720 kuna plaćaju svi roditelji neovisno o vrtiću u koja su djeca upisana. Razlika do utvrđene pune cijene programa predškolskim ustanovama nadoknađuje se iz Proračuna Grada Rijeke.


Novim prijedlogom koji je u fazi savjetovanja Grad Rijeka bi od 1. siječnja s 950 kuna po djetetu sufinancirao provođenje vrtićkog programa, dok bi se za jaslički program osigurao onoliki iznos koliko je potrebno da cijena za roditelja bude 720 kuna.


Sušanj je naglasila je da se Nacrt prijedloga, po završetku faze savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i sastava izvješća o provedenom savjetovanju, kao prijedlog upućuje na raspravu Gradskom vijeću Grada Rijeke, što znači da se još uvijek razmatraju sve opcije i mogućnosti održanja financijske konstrukcije i nalaženja mogućnost da do smanjenja sufinanciranja privatnih vrtića, a time niti do povećanja cijene vrtića za roditelje, ne dođe, a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je do 27. studenog.