Najbolji hrvatski chef

Deni Srdoč nakon senzacionalnog “transfera”: ‘Rijeku želim upisati na listu najznačajnijih europskih gastroodredišta’

Edi Prodan

Najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom ostaje u Hrvatskoj / Snimio Sergej DRECHSLER

Najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom ostaje u Hrvatskoj / Snimio Sergej DRECHSLER

Početak rada je 1. veljače, dan više, dan manje, a probni rad starta na početku 2021. godine. Restoran koji vodim radit će samo u popodnevnim satima, od 17 sati nadalje, a u središtu zanimanja bit će vrlo kompleksni i sasvim autorski menu tako da će biti riječ o gastronomskom druženju koje će trajati satima, otkriva Srdoč



RIJEKA – Senzacionalnu vijest da Deni Srdoč, najmlađi, po mnogim parametrima i najbolji hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom, ne odlazi u inozemstvo, kako je to najavio prigodom napuštanja restorana Draga di Lovrana, nego ostaje u Rijeci na poziciji glavnog kuhara u Nebo Restaurant & Loungeu hotela Hilton Rijeka Costabella nadopunjujemo – ekskluzivnim razgovorom s njime.


– Bio sam čvrsto odlučio otići, ali dogodile su se u međuvremenu dvije značajne situacije. Prva je, nažalost, dobro poznata i odnosi se na pandemiju koronavirusa i sve poremećaje koje je proizvela, a druga je ta da su me na razgovor pozvali čelni ljudi riječkog Hiltona, prije svih njegov generalni menadžer Jose Luis Ruiz Arroyo, Andalužanin iz Seville, s kojim sam jako brzo pronašao zajednički jezik – obojica smo silni zaljubljenici u gastronomiju, pojašnjava nam Srdoč.


Međunarodni tim


No, da bi se u svoje redove dobilo golemu kreativnu energiju koju posjeduje Srdoč, nije se dovoljno samo dogovoriti o poslu, odnosno dati mu zaposlenje. On je osoba koja traži da tim oko njega uvijek ima istraživački nerv i želju za stalnim unapređenjem rada, gastronomskim perfekcionizmom.





– Odmah smo se dogovorili jer su u Hiltonu Costabelli svi organizacijski principi postavljeni na najvišu moguću razinu, s ambicijom da se u gastronomskom smislu nametnu kao jedan od vodećih hotela u regiji. Nije dakle riječ o još jednom hotelu, nego o hotelu koji u gastronomiji, meni najvažnijem dijelu, želi ostaviti itekako značajnog traga. Sve je tomu, baš kao i najvišim dometima podređeno. Jednako su tako na svim vodećim pozicijama vrhunski stručnjaci, jedan vrlo zanimljiv međunarodni tim u kojem se nalaze ljudi od juga Španjolske do Bugarske, pojašnjava Srdoč.


Sirevi by Srdoč

Večera će u restoranu koji vodim završavati desertnim sirevima. Ono što je u svemu tome jako važno jest to da će biti riječi o sirevima koje – sam proizvodim! Nije da u Hrvatskoj nemamo sireva, ali nema onih s plemenitom plijesni, desertnih. Naši su sirevi moćni i kao takvi neprikladni za kraj večere. Sirevi koje sam, nakon i vrlo specifične izobrazbe, počeo proizvoditi pružat će dodatno zadovoljstvo večerom, prikladan kraj koji neće izazvati »težak« osjećaj neprimjeren dobro osmišljenoj večeri koja mora izazvati općenito zadovoljstvo, pojasnio je Srdoč.

 


Sve je osmišljeno


Kako svjedočimo, Hilton Costabella je već dovršen, no – nije otvoren. Strah od žešćih zatvaranja ugostiteljskih objekata i dalje je prisutan, nije li to ipak limitirajuće i po pitanju pokretanja rada restorana na vrhu riječkog Hiltona odakle će se pružati fascinantni pogled na Kvarner? Nije li naprosto u današnjim uvjetima lakše vjerovati u jednostavnost poslovanja manjeg samostalnog restorana, nego hotela što zapošljava više od dvije stotine djelatnika?



– Nema nikakva straha po tom pitanju. Top menadžment je već formiran, početak rada je 1. veljače, dan više, dan manje, a probni rad starta odmah na početku 2021. godine. Restoran koji vodim radit će samo u popodnevnim satima, od 17 sati nadalje, a u središtu zanimanja bit će vrlo kompleksni i sasvim autorski menu tako da će biti riječ o gastronomskom druženju koje će trajati satima. Osmislili smo apsolutno sve detalje večere koja će od samog dolaska u restoran i doživljaja jedinstvenog ambijenta biti posebna. Kapacitet restorana je 50 mjesta te se nadam kako ćemo moći odgovoriti interesu naših gostiju, dodaje Srdoč i nastavlja:


Jamstvo napretka


– Vratimo li se pitanju o smislenosti rada u hotelu ili samostalnom restoranu – sve ima svoje prednosti i mane. Ono što je mene oduševilo u razgovorima s Joseom Luisom Ruizom Arroyom jest mogućnost permanentnog usavršavanja, bilo u tehnološkom, bilo u kreativnom smislu, koje jedan tako moćan sustav poput Hiltona apsolutno jamči. Rad u samostalnim restoranima ima svoje draži, no kad sam dobio uvid u sve ono što jamče ključni ljudi Hiltona Costabella, više nisam dvojio ni časa.



Ono što je pak silno važno za Rijeku i Hrvatsku jest činjenica da na taj način jedan od najraskošnijih gastronomskih talenata ostaje doma, da će oko sebe širiti svoju posebnu energiju, da će i sam utjecati na rađanje i stručno formiranje čitavog niza novih gastronomskih stručnjaka.
– Konkretno, jedan takav hotel, objekt jedne od najznačajnijih hotelskih kuća na svijetu, jamstvo je jako velikog napretka koji će osigurati čitavoj regiji. To je naprosto objekt što djeluje poput generatora novih znanja zahvaljujući svojoj cjelovitoj otvorenosti svim posjetiteljima, ne samo gostima hotela, i velikog zadovoljstva za sve koji će ga u bilo kojem smislu koristiti. Nadam se tako i gosti restorana koji ću na njegovom vrhu voditi i učiniti sve da ga upišem među najkvalitetnije gastronomske hramove ovog dijela Europe, zaključio je naš razgovor Srdoč.
I dao nam nadu da će se sve ono što smo tako silno željeli 1. veljače 2020. prigodom otvaranja EPK-a, početi ostvarivati točno godinu dana kasnije.