Nakladnička kuća

Novi nezaobilazni punkt u kvartu: Fraktura punoljetnost slavi otvorenjem knjižare u središtu Zagreba

Hina

Foto Sandra Simunovic PIXSELL

Foto Sandra Simunovic PIXSELL

Kao posebnost knjižare, iz Frakture ističu da je čitav strop oslikao slikar Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti



Nakladnička kuća Fraktura proslavila je osamnaesti rođendan, a ulazak u punoljetnost i korak u odraslu dob proslavit će otvaranjem knjižare u širem središtu Zagreba, u Ulici kneza Mislava 17, uz cjelodnevni program otvorenih vrata u subotu, 4. srpnja od 10 do 21 sat.


“Najbolja literatura, naš slogan i naš program, u knjižari će dobiti i svoju fizičku dimenziju”, ističu iz Frakture. “Ondje ćete moći pronaći naša izdanja, izabrana izdanja drugih nakladnika, najbolju, relevantnu beletristiku i publicistiku, stripove i monografije. O svakoj knjizi moći ćete porazgovarati, dobiti preporuku za čitanje. Naša knjižara bit će prostor druženja i razgovora o knjizi, mjesto na kojem će se svaki ljubitelj knjige osjećati kao kod kuće, i bolje nego kod kuće”, dodaju.


Kao posebnost knjižare, iz Frakture ističu da je čitav strop oslikao slikar Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti. Strop je podijeljen u niše, a u svakoj od njih nalazi se po jedan crtež s mnoštvom likova. Svi crteži inspirirani su djelima klasične književnosti – posjetitelji su pozvani prepoznati o kojim je djelima riječ.




Frakturin “Dnevni boravak za sve ljubitelje knjige” imat će bogat program i u večernjim satima, kada će se u Knjižari organizirati razgovori s piscima, tribine, predstavljanja knjiga, programi književnih festivala, diskusije o aktualnim temama, te unplugged koncerti.


U prvome tjednu nakon otvaranja, večernji program u ponedjeljak, 6. srpnja, donosi razgovor urednika Krune Lokotara i pjesnika Marka Pogačara “Korov, ili protiv književnosti”. U utorak, 7. srpnja, Damir Zlatar Frey predstavit će svoju knjigu “Istarska Lady Macbeth”, a uz autora o knjizi će govoriti Sibila Petlevski i glavni urednik Frakture Seid Serdarević.


U srijedu, 8. srpnja na redu je “Translator’s corner – razgovor s prevoditeljima”, a sudjeluju Mia Pervan, Ana Badurina i Marko Kovačić. Razgovor vodi Andrija Škare. Dan kasnije, u četvrtak 9. srpnja, u Knjižari Fraktura svoj novi roman “Panorama” predstavit će slovenski pisac Dušan Šarotar. Razgovor s autorom vodit će Roman Simić.


U petak 10. srpnja svoj roman “Nježna stvorenja” predstavit će Neven Vulić. Uz autora o knjizi će govoriti Luiza Bouharaoua i Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitat će Jadranka Đokić.


“Knjižara Fraktura u Ulici kneza Mislava 17 novi je nezaobilazni punkt u kvartu u kojem se štošta može vidjeti i doživjeti. Nasuprot smo Domu likovnih umjetnika, u neposrednoj blizini gimnazija u Križanićevoj i preko puta zgrade u kojoj je za vrijeme Drugoga svjetskoga rata stanovao Miroslav Krleža. Blizu je i nekadašnja redakcija Poleta, susjed nam je Kinoklub Zagreb, a iza ugla je i Oris kuća arhitekture. To je okruženje koje nas raduje i potiče, sretni smo što svima onima koji tu žive ili tuda prolaze pružamo još jednu mogućnost da kvalitetno provedu vrijeme. Adresu ćete lako zapamtiti. Doživljaj i iskustvo nećete nikada zaboraviti”, poručuju iz Frakture.


Svečano otvorenje u subotu, 4. srpnja, bit će obilježeno cjelodnevnim programom otvorenih vrata, od 10 do 21 sat.