Zdrava, sočna i gotova za tren

Čokoladna torta koja topi masnoće? Da, a evo recepta!

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Bez brige za liniju

Ako ste mislili da je mršavljenje i uživanje u desertima nemoguća kombinacija, ovaj recept dokazuje suprotno. Predstavljamo čokoladnu tortu koja je toliko bogata, aromatična i intenzivnog okusa da biste teško pogodili kako je zapravo potpuno bez brašna i bez šećera. Idealna je za sve koji prate low-carb prehranu, a zahvaljujući bademovom brašnu i savršenom omjeru sastojaka, ima i impresivne nutritivne vrijednosti.


Jedna kriška (bez ganachea) sadrži tek oko 160 kalorija i gotovo 8 grama proteina, što je čini pravim saveznikom vitke linije. Bademovo brašno donosi puno proteina i gotovo nimalo ugljikohidrata, dok prstohvat čilija potiče metabolizam i daje suptilnu aromu koja naglašava čokoladni okus. Rezultat? Torta koja izgleda i miriše kao ozbiljna kalorijska bomba, a zapravo je nježna, sočna i savršena za liniju.


FOTO: Unsplash


Sastojci:


  • 4 jaja
  • 100 g zamjene za šećer (eritritol ili slično)
  • 80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
  • 20 g kokosovog ulja
  • 200 g bademovog brašna ili mljevenih badema
  • 40 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 1 prstohvat čili pahuljica

Za ganache:


  • 150 g otopljene tamne čokolade bez šećera
  • 80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
  • 50 g nemasnog jogurta
  • 50 g eritritola

FOTO: Unsplash


Priprema:


Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pripremite mali kalup za tortu (20 cm) i premažite ga kokosovim uljem. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke mutite s eritritolom i prstohvatom soli dok ne postanu svijetli i pjenasti. Bjelanjke pak izmiksajte s drugim prstohvatom soli u čvrsti snijeg. U smjesu žumanjaka lagano umiješajte otopljeno kokosovo ulje i mlijeko.


Pomiješajte suhe sastojke: bademovo brašno, kakao, prašak za pecivo i čili, pa ih postupno dodajte mokroj smjesi. Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup, poravnajte i pecite 30 minuta. Za ganache otopite čokoladu na pari. Kad se malo ohladi, umiješajte mlijeko, eritritol i jogurt. Prelijte preko pečene torte i ostavite je u hladnjaku barem sat vremena da se glazura stisne.


Ova čokoladna torta dokaz je da zdravi deserti mogu biti jednako ukusni, ako ne i ukusniji, od klasičnih verzija. Zbog visokog udjela proteina, niskog udjela ugljikohidrata i sastojaka koji potiču metabolizam, postaje idealan izbor za sve koji žele uživati bez grižnje savjesti.