ukusna i hranjiva

Krem juha od crvene leće i buče, savršena je za hladnije dane

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Bogata je povrćem i začinima poput kumina, korijandera i kurkume, a svježi đumbir daje joj dodatnu toplinu

S dolaskom hladnih dana i jeseni, buča postaje jedna od omiljenih namirnica sezonske kuhinje, a ova baršunasta juha od crvene leće kombinira slatkoću buče, svježinu limuna i laganu ljutinu harisse u jednom tanjuru.


Bogata je povrćem i začinima poput kumina, korijandera i kurkume, a svježi đumbir daje joj dodatnu toplinu. Poslužena s tostiranim pecivom i žlicom jogurta, pretvara se u savršeno, zdravo jelo koje se priprema u manje od 40 minuta.


Foto: Pexels

Sastojci


  • 2 žlice maslinova ulja, plus malo za posluživanje


  • 1 veliki žuti luk, nasjeckan


  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana


  • 2 žličice svježeg naribanog đumbira


  • 2 žličice harisse (ili po ukusu)


  • 1 žličica mljevenog korijandera


  • 1 žličica mljevenog kumina


  • 1 žličica kurkume


  • Sol i svježe mljeveni papar


  • 2 litre povrtnog temeljca


  • 2 šalice kockica buče (butternut ili hokaido)


  • 1½ šalica suhe crvene leće


  • 3 srednje mrkve, narezane


  • Sok jednog limuna


  • Nasjeckani bademi i svježi peršin za posluživanje


  • Tost i grčki jogurt za prilog



Foto: Pexels

Priprema


  1. Pirjanje povrća – U velikom loncu zagrijati maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodati luk i češnjak pa pirjati 6–8 minuta, dok ne omekšaju i lagano porumene.


  2. Dodavanje začina – Umiješati đumbir, harissu, korijander, kumin, kurkumu, sol i papar. Miješati oko 2 minute, dok ne zamiriše.


  3. Kuhanje juhe – Dodati temeljac, buču, leću i mrkvu. Zakuhati, zatim smanjiti vatru i kuhati poklopljeno 20 minuta, dok leća i povrće ne omekšaju.


  4. Miksanje – Jušu prebaciti u blender (ili koristiti štapni mikser) i miksati dok ne postane glatka i kremasta.


  5. Završetak – Vratiti juhu u lonac, dodati limunov sok i lagano promiješati. Po želji korigirati gustoću dodavanjem malo vode ili temeljca.


  6. Posluživanje – Posuti nasjeckanim bademima i peršinom, pokapati maslinovim uljem te poslužiti uz jogurt i tostiranu pitu.


Savjet:


Juha se izvrsno zamrzava, pa slobono pripremite duplu količinu kako bi imali zdrav, brz obrok spreman kad zatreba.



Foto: Pexels