savršene za hladne dane

Najbolje juhe počinju u pećnici. Ova metoda izvlači maksimum iz sezonskog povrća

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Pečene juhe s lima postaju novi klasik jer su jednostavne za pripremu i pune okusa, a dom se ispuni mirisom koji neodoljivo podsjeća na jesen

Jesen je pravo vrijeme za juhu, mirisnu, bogatu i punu sezonskog povrća. No ako vam se ne da satima stajati kraj štednjaka, postoji način da skratite postupak, a da okus postane još dublji.


Riječ je o pečenim juhama s lima (tzv. sheet pan soups),  jednostavnim jelima koja nastaju pečenjem svih sastojaka u pećnici prije nego što se pretvore u kremastu juhu.



Foto: Pexels

Što su pečene juhe s lima?


Umjesto da sve kuhate u loncu, sastojke narežete, začinite, prelijete maslinovim uljem i rasporedite po limu za pečenje. Nakon 30 do 60 minuta u pećnici, sve se jednostavno prebaci u blender, i tome se jednostavno doda temeljac. Rezultat je bogata, karamelizirana aroma koju klasično kuhanje ne može postići.


Ova tehnika posebno dobro funkcionira s povrćem poput butternut tikve, rajčica, paprike, mrkve i luka, jer pečenjem razvijaju prirodnu slatkoću i dubinu okusa.


Inspiracija i ideje za recepte


Na internetu se može pronaći mnogo varijacija:


  • Pečena juha od fete i rajčice – kremasta i slana, savršena uz tostirani kruh.


  • Juha od pečene butternut tikve – klasik koji se lako obogaćuje začinima poput muškatnog oraščića ili cimeta.


  • Juha od brokule i sira – varijanta koja koristi pečenu brokulu i topivi cheddar za bogat, “comfort food” efekt.


Savjeti za savršenu juhu iz pećnice


  • Režite krupnije komade – manji će brže izgorjeti.


  • Pecite pokriveno folijom, pa je skinite zadnjih 10 minuta radi blage zapečenosti.


  • Ne štedite na češnjaku – cijela glavica pečenog češnjaka dat će dubinu i mekoću.


  • Eksperimentirajte s temeljcem – gljive, povrće ili riblji temeljac mogu potpuno promijeniti karakter juhe.


  • Dodajte malo kiselog vrhnja, jogurta ili biljnog mlijeka ako želite kremastiju teksturu.


  • Za dodatni miris – grančica ružmarina ili svježi bosiljak učinit će čudo.


Zašto vrijedi probati?


Osim što štedi vrijeme i posuđe, ova metoda izvlači maksimum iz svježeg sezonskog povrća. Pečenjem se pojačavaju prirodni okusi, juhe postaju punije, a dom se ispuni mirisom koji neodoljivo podsjeća na jesen.



Foto: Pexels