Dašak egzotike na tanjuru

Marokanski pileći ražnjići donose aromu koja zavodi

Life

Iako je riječ o sjevernoafričkoj zemlji, na tanjuru ćete najviše osjetiti bliskoistočne utjecaje

Marokanska gastronomija jedinstvena je upravo zato što je spoj više kultura: arapske, berberske, andaluzijske i mediteranske.


Iako je riječ o sjevernoafričkoj zemlji, na tanjuru ćete najviše osjetiti bliskoistočne utjecaje. U jelima dominiraju janjetina, piletina, riba, povrće, kus-kus i nezaobilazne arome kima, korijandera, cimeta i šafrana.


FOTO: Unsplash


Ta raznolikost začina čini da i jedno jednostavno jelo, poput pilećih ražnjića, postane eksplozija okusa. Kombinacija suhih začina i svježih biljaka daje mesu sočnost i aromu kojoj je teško odoljeti.


Iako su ovi ražnjići sami po sebi zvijezda, prava čar se otkriva u kombinacijama. Možete ih poslužiti uz rižu i humus, uz svježu salatu od krastavaca i rajčica ili uz tanke ploške crvenog luka.


Za autentičniji marokanski ugođaj, odaberite tabbouleh salatu ili jogurt s mentom kao prilog. I naravno, zaokružite obrok osvježavajućim marokanskim čajem od mente, simbolom gostoprimstva i rituala koji nadopunjuje svaki zalogaj.


FOTO: Unsplash


Sastojci:


  • 700 g pilećih prsa, narezanih na kockice
  • naribana korica i sok pola limuna
  • 60 ml maslinova ulja
  • 1⁄2 žličice papra
  • 1 žličica soli
  • 1⁄2 žličice chipotle praha
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 3 žlice svježeg korijandera, nasjeckanog
  • 1 žličica svježeg naribanog đumbira
  • 3 režnja češnjaka, naribana

FOTO: Unsplash


Priprema:


U velikoj zdjeli pomiješajte češnjak, đumbir, korijander, papriku, kumin, kajenski papar, chipotle, ulje, limunovu koricu i sok, sol i papar.


Dodajte piletinu i dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat, a po mogućnosti do 12 sati. Zagrijte grill tavu na srednje jakoj vatri.


Nanižite piletinu na ražnjiće i pecite 10–12 minuta, povremeno okrećući, dok ne dobije laganu zapečenost i ne bude sočna iznutra. Poslužite uz priloge po izboru i ukrasite svježim limunom i ploškama luka.


Ovi ražnjići nisu samo obrok, već pravi mali kulinarski put u Maroko. Sa svakim zalogajem osjetit ćete toplinu začina i gostoljubivost kuhinje koja slavi život, druženje i dobru hranu.