
Foto: iStock
Najbolje ju je pripremiti dan ranije ili je barem ostaviti da se rashladi četiri sata prije posluživanja
povezane vijesti
Charlotte torta je klasik među sezonskim desertima, a mi smo pronašli njezinu modernu, još lakšu verziju – bez pečenja.
Ova osvježavajuća varijanta spaja svježe jagode i bogatu kremu od pistacije.
Zahvaljujući svojoj laganoj teksturi, između moussea i tiramisua, idealna je za uživanje u toplim danima.
Najbolje ju je pripremiti dan ranije ili je barem ostaviti da se rashladi četiri sata prije posluživanja.
Sastojci
- 500 g jagoda (⅔ izmiksanih u coulis, ⅓ narezanih na kockice za punjenje i dekoraciju)
- 20 piškota
- 75 g šećera
- 300 ml slatkog vrhnja
- 250 g mascarponea
- 3 listića želatine ili 2 g agar-agar praha
- 3 žlice kreme od pistacije
- 2 žlice usitnjenih pistacija
- za umakanje keksa: razrijeđeni sirup od jagoda, voćni sok ili mlijeko
Priprema
U maloj posudi zagrijte nekoliko žlica vrhnja (oko 3 žlice) i dodajte agar-agar (ili otopite prethodno namočenu želatinu, ali izvan vatre).
Dobiveno umiješajte u mascarpone i dobro izmiksajte kako biste dobili glatku smjesu.
Zatim, vrhnje dobro ohladite pa ga izmiksajte sa šećerom (i po želji malo vanilije) u čvrst šlag. Zatim ga pažljivo umiješajte u mascarpone kremu.
Ovo je opcionalni korak ako želite postići dvije boje kreme i okusa: podijelite kremu na dva dijela: u jedan dio dodajte kremu od pistacije, a drugi ostavite neutralan. Naravno, možete se odlučiti i samo za pistaciju ili samo za klasičnu verziju.
Obložite dno i rubove kalupa za charlotte piškotama umočenima u sirup.
Zatim slažite redom: sloj neutralne kreme, kockice jagoda, sloj kreme s pistacijama, pospite usitnjenim pistacijama, pa ponovite s novim slojem keksa i kreme.
Po želji završite s kremom ili piškotama, ovisno o tome kako želite da izgleda gotova torta.
Desert treba odstajati barem 4 sata, idealno preko noći, da bi se stegnuo i razvio okuse.