Podignite vještinu na novu razinu

Naizgled male pogreške vas sprječavaju da pripremite savršeno jelo

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Detalji koji čine razliku

Osim ako niste profesionalni chef, nitko ne očekuje da budete stručnjak u baš svemu vezanom uz kuhanje.


No, postoje određene pogreške u kuhanju koje biste trebali prepoznati i izbjegavati, zato što te pogreške mogu negativno utjecati na okus i kvalitetu vaše hrane!


Iz tog razloga donosimo pregled stvari koje treba izbjegavati kako bi vaša jela bila što bliže savršenstvu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Michele White (@girlbaking)



Stalno otvarate vrata pećnice


Dobro je pratiti hranu dok se peče, ali ne biste trebali otvarati vrata pećnice svaki put! Svaki put kad otvorite vrata vruće pećnice, temperatura će znatno pasti i usporiti proces. Te fluktuacije također mogu stvoriti vruća ili hladna mjesta i uzrokovati neravnomjerno pečenje.


Ako želite provjeriti svoje jelo, pokušajte to učiniti samo pogledom kroz vrata. Ako baš morate otvoriti vrata pećnice, činite to rijetko i brzo kako biste smanjili gubitak topline.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Nick Edwards (@edwards_blades)



Koristite tup nož


Koliko god to čudno zvučalo, korištenje tupog noža u kuhinji može biti opasnije od korištenja vrlo oštrog.


To je zato što morate upotrijebiti veću silu da biste nešto prerezali tupim nožem, a ta dodatna sila može uzrokovati klizanje vašeg noža, daske za rezanje ili same hrane, što rezultira ozljedom.


Ali s oštrim nožem, težina oštrice obavlja većinu posla, a rezovi su lakši i izgledaju čišće. Po potrebi oštrite noževe u kvalitetnom oštraču za noževe ili ih odnesite lokalnom obrtniku da ih profesionalno naoštri.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Harry Dhillon (@dhillonhd)



Ne kušate u hodu


Čak i kada slijedite recept, važno je kušati ono što pripremate! Kušanje u svakom koraku omogućuje vam prilagodbe tijekom kuhanja kako biste fino podesili začine, razinu vlage i druge elemente prema potrebi.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Cinnamon and Coconut (@cinnamonandcoconut)



Vaši uređaji i posuđe su prljavi


Kuhanje s prljavim alatima i uređajima može utjecati na okus vaše hrane. Obavezno sastružite zagorenu hranu s lonaca i tava te održavajte svoje uređaje za kuhanje. I ne zaboravite redovito uklanjati kamenac iz kuhala za vodu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Book Larder (@booklarder)



Pogrešno čitate recepte


Obavezno pažljivo pročitajte recepte i obratite posebnu pozornost na formulaciju svakog sastojka. U nekim slučajevima upute mogu biti napisane dvosmisleno pa pogrešno razumijevanje može promijeniti okus vašeg recepta na neočekivane načine.



Koristite isto ulje za sve


Neka ulja bolje odgovaraju određenim receptima od drugih. Na primjer, ulje avokada ima visoku točku dimljenja, pa je dobar izbor za prženje u woku i druge metode kuhanja na visokim temperaturama.


Ako biste koristili ulje s niskom točkom dimljenja (poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja) za kuhanje nečega na visokim temperaturama, lako bi moglo uzrokovati da ulje izgori i da cijelo jelo ima okus zagorenog.