
Foto: iStock
Sastoji se od samo tri sastojka!
povezane vijesti
Sourdough ili kiselo tijesto posljednjih je godina postalo pravi hit među ljubiteljima domaćeg kruha.
No, što je zapravo sourdough, kako ga napraviti i zašto je toliko poseban?
Donosimo odgovore na najvažnija pitanja te praktične savjete za uspješan kruh iz vlastite kuhinje.
Foto: Pexels
Što je točno sourdough?
Sourdough je kruh koji se diže na prirodan način, bez upotrebe industrijskog kvasca. Umjesto toga koristi se takozvani “starter” – fermentirana smjesa brašna i vode koja sadrži divlji kvasac i dobre bakterije.
Upravo ova mješavina daje kruhu karakterističan kiselkast okus i blago žilavu teksturu. Divlji kvasac prirodno je prisutan u zraku i na površini žitarica, a taj starter ne sadrži aditive, što sourdough čini prema mnogima boljim izborom, piše BBC Food.
Foto: Pexels
Kako napraviti sourdough kruh?
Osnovni sourdough kruh sastoji se od samo tri sastojka: brašna, vode i soli.
Što se tiče brašna, najčešće se koristi bijelo pšenično, ali mogu se koristiti i druge vrste poput integralnog, raženog, te od pira ili heljde. Ako kombinirate brašna, primjerice za integralni kruh, idealan omjer je 350 g bijelog i 150 g drugog brašna na ukupno 500 g.
Obična voda iz slavine biti će sasvim dovoljna, a sol je najbolja ona čista morska, ali poslužit će i bilo koja druga (osim krupne kamene, koju treba usitniti).
Osnovno tijesto možete obogatiti raznim dodacima poput sjemenki, orašastih plodova, maslina, začinskog bilja, sira ili suhog voća.
Može li se sourdough kruh zamrznuti?Sourdough kruh odlično podnosi zamrzavanje. Ako nećete pojesti cijeli kruh, polovicu zamrznite i odmrznite na rešetki prekrivenoj kuhinjskom krpom. |