Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. siječnja 2020.
Ispis članka: Slavni John Cleese počasni gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala - Novi List

NoviList.hr

Slavni John Cleese počasni gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

Britanski velikan

12. srpanj 2017 12:30

Napisao: HINA

Cleese je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama »Leteći cirkus Montya Pythona« i »Fawltty towers«

John Cleese, Foto: REUTERS

Legendarni britanski komičar John Cleese bit će gost ovogodišnjeg 23. Sarajevo Film Festivala (SFF) i tom prigodom za izniman doprinos filmskoj umjetnosti primiti priznanje Počasno srce Sarajeva, potvrdila je u srijedu direkcija te najveće regionalne filmske smotre koja će se održati od 11. do 18. kolovoza. 

Cleese je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama »Leteći cirkus Montya Pythona« i »Fawltty towers«, podsjeća direkcija SFFF-a.

Jednako su ga proslavili filmovi »Monty Python i Sveti gral«, »Brianov život po Monty Pythonu« te »Riba zvana Wanda«, kojega će projekcija u glumčevoj nazočnost biti upriličena u Sarajevu.

Pored rada na komedijama Cleese je sa Sir Antonyem Jayem osnovao tvrtku za poslovnu obuku Video Arts koja je u razdoblju od dvadeset godina postala najveća tvrtka takve vrste izvan Sjedinjenih Država.

Britanski glumac je autor i dviju knjiga u suradnji s psihijatrom Robinom Skynnerom, »Kako preživjeti svoju obitelj« i »Kako preživjeti život«, koje su postale bestseleri.

Cleese trenutno obavlja dužnost rektora na Sveučilištu Cornell.