Nepodnošljiva lakoća bezrazložnog smjenjivanja trenera

Alen Horvat: Nisam smijenjen zbog nogometa i taktike, a ni zbog rezultata

Ivor Balen

Ne mogu se oteti dojmu da sam smijenjen i zbog nekog oblika trgovačkih interesa predsjednika i sportskog direktora kojima sam se suprostavio oko nekih igrača, kaže Alen Horvat



Prije točno mjesec dana pod prilično nerazjašnjenim okolnostima smijenjen je trener Rijeke, 38-godišnji Alen Horvat, koji se na toj funkciji nije uspio održati ni stotinjak dana, što je uobičajeni rok koji se daje svakoj novoj vlasti ili upravi trgovačkog društva kako bi u tom roku pohvatali konce upravljanja sustavom.


Uprava kluba na čelu s predsjednikom Robertom Komenom tada je navela da Horvata smjenjuje zbog nedovoljnog respekta prema sportskom direktoru Nikici Milenkoviću i neprovođenja strategije kluba. To su, doduše, bili formalni razlozi za kadrovske promjene u stručnom stožeru. No, oni javnosti nikada nisu bili detaljnije pojašnjeni pa je ostalo upitno koji su suštinski razlozi naveli predsjednika Komena i sportskog direktora Milenkovića da smjene Horvata i njegov stožer.


  U razgovoru za naš list Komen i Milenković razloge smjene pojačali su argumentom da Horvat nije forsirao mlade igrače koliko je to trebao raditi. Osim toga, bolna točka odnosa Komena i Milenkovića s jedne te Horvata s druge strane krajnje je benevolentan stav predsjednika i sportskog direktora prema trojici meksičkih pojačanja, igrača koje je Horvat, a to je očito smetalo sportskom direktoru Milenkoviću, tretirao kao i ostale članove momčadi, bez popusta i milosti kod pogrešaka i nediscipline.




  Smijenjeni Horvat, mjesec dana nakon što je morao otići s Kantride, odlučio je konačno iznijeti svoju verziju priče. Bez ogorčenja, ali s velikom dozom nezadovoljstva načinom i razlozima smjene ne samo njega, nego i cijelog stručnog stožera u kojem su bili i pomoćni trener Danijel Šarić, kondicijski trener Davor Lješević, ali i dobri duh momčadi, doktor Mirko Balić, višegodišnji član kluba koji je otišao samovoljno, razočaran odnosom vrha kluba prema proizvodnoj bazi. Horvat je u višesatnom razgovoru, isključivo zbog javnosti, ponudio odgovore na pitanja o kolektivnoj smjeni.


  Nema sumnje da u jednom dijelu riječke nogometne javnosti, sklonoj Alenu Horvatu kao treneru kojeg je trebalo afirmirati kao vlastiti kadar, prevladava mišljenje kako je u HNK Rijeka na djelu nepodnošljiva lakoća bezrazložnog smjenjivanja domaćih trenera. Istina, neslaganje s takvim potezima Uprave koja je smijenila Horvata javnim je istupanjem pokazao i član Izvršnog odbora, riječki poduzetnik Željko Miljanić.


  – Ni Milenković, ni Komen nisu me imali snage pogledati u oči kad su me smijenili. Rekao sam Milenkoviću: eto, ti si dobio plaću čim si došao, a ja sam sedam mjeseci radio bez plaće, kaže Horvat koji je odlazeći iz kluba, stekao se dojam, napunio džepove velikim novcima. Naime, Komen je, plaćajući Horvata, javno izrazio nezadovoljstvo načinom na koji je trener tražio isplatu.


  – Nije mi drago što cijeli dug moramo isplatiti odjednom, a ne obročno, kazao je tada Komen. U javnosti se stvorio dojam o enormnim prihodima Alena Horvata koji priznaje da mu je Rijeka doista platila 112 tisuća kuna. Ali…


  – To je novac u bruto iznosu za moje plaće za travanj, svibanj, lipanj i pola srpnja ove godine dok sam vodio juniore Rijeke, te za drugi dio srpnja, kolovoz i rujan dok sam bio trener prve momčadi te tri otpremnine! Vjerujte, daleko sam najjeftiniji trener Rijeke u bližoj povijesti. Osim toga, želim da javnost zna kako do svog odlaska iz kluba punih sedam mjeseci nisam dobio ni kune! Kao trener juniora mjesečno sam trebao dobivati 10 tisuća kuna bruto. Nakon što se plate sve obveze prema državi, od tog iznosa ostaje 6.000 do 6.500 kuna. Kao trener prve momčadi, trebao sam dobivati 14.000 kuna bruto. Kad se plate sve obveze, trebalo bi ostati oko 9.000 kuna čiste plaće. Znam da to nije malo obzirom na standard u državi, ali za prvoligaškog trenera kluba kao što je Rijeka, te uzimajući u obzir i neke plaće igrača, doista mogu reći da sam bio skroman i pokazao koliko mi je stalo do kluba, kaže Horvat.


Ponavlja da do svog prisilnog odlaska punih sedam mjeseci radio je bez ijedne kune naknade, s time da je kao trener s registriranim obrtom kroz svo to vrijeme imao porezne obveze prema državi! Novac su mu platili, tvrdi, samo zato jer su to morali napraviti kako bi imenovali novog trenera. Predsjednik Komen pak kaže da on radi bez naknade te napominje da je o njegovoj ulozi u tom kontekstu uopće bespredmetno razgovarati budući da je uobičajeno da predsjednici volontiraju.


– Sigurno nisam smijenjen zbog nogometa i taktike. Sigurno nisam smijenjen ni zbog rezultata. Pa nisam imao skor 0:2:8, nego sasvim solidnih 3:4:3. Dakle, nalazili smo se u zadovoljavajućoj sredini, u skladu s ciljevima koje je klub postavio – izbjegavanjem zone ispadanja. Ne mogu se oteti dojmu da sam smijenjen i zbog nekog oblika trgovačkih interesa predsjednika i sportskog direktora kojima sam se suprostavio oko nekih igrača.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u nedjelju, 6. studenoga 2011.