Izvršni predsjednik Dinama pretjerao

Zdravko Mamić, priveden zbog vrijeđanja ministra Jovanovića, prenoćit će u pritvoru

Hina

"Zdravko je navikao na takve smicalice te ga ništa posebno ne iznenađuje", odgovorio je odvjetnik Mate Matić na novinarski upit kako Mamić sve to podnosi



ZAGREB Zdravko Mamić noćas će prenoćiti u pritvoru na Oranicama, doznaje se od njegovih odvjetnika nakon trosatnog ispitivanja u policijskoj postaji u Heinzelovoj.


Nakon današnjeg privođenja i višesatnog ispitivanja izvršnog direktora Dinama Zdravka Mamića u policijskoj postaji u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, jedan od njegovih petero odvjetnika večeras je izjavio kako je Mamićev jedini grijeh možda obična uvreda, te ocijenio postupanje u ovom slučaju neprihvatljivim i nedemokratskim.


Matić: Ovdje se možda radi o nekakvoj uvredi


»Mislim da se ovdje ne radi ni o čemu drugome osim možda o nekakvoj uvredi«, kazao je odvjetnik Mate Matić nakon završenog ispitivanja na kojemu je odlučeno da će Mamić noćas prespavati u USKOK-ovu pritvoru na Oranicama.




Istaknuo je kako osuđuje sve istupe, pa i onaj hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, u kojima se Mamića unaprijed osuđuje u predmetu u kojemu još ništa nije utvrđeno, a posebno neprihvatljivim smatra način kako se sve odigralo.


»Odluke su unaprijed donesene bez mogućnosti utjecaja na njih i neprihvatljivo je da se u medijima dopušta i da se netko usuđuje već unaprijed govoriti da ovdje postoji kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju«, ustvrdio je Matić, te istaknuo kako je takav način neprihvatljiv za demokraciju.


Potvrdio je da će Mamić noćas noć provesti u pritvoru na Oranicama, te se očekuje da će ujutro biti pozvan u Županijsko državno odvjetništvo radi očitovanja. Što se tiče daljnjeg očekivanog tijeka događaja, nije želio spekulirati, ustvrdivši kako se zasad ništa više ne zna.


Na novinarsko pitanje kako Mamić sve to podnosi, istaknuo je da je »Zdravko navikao na takve smicalice te ga ništa posebno ne iznenađuje«.


Za kazneno djelo za koje se Mamića tereti predviđena je kazna do tri godine zatvora, no Matić je naglasio kako tek treba utvrditi da li postoje uvjeti i elementi koji se Dinamovu izvršnom predsjedniku stavljaju na teret. »Moraju postojati subjektivni elementi, a o tome ćemo raspravljati tamo gdje će biti mjesto za to«, kazao je.


»Teško ćete uvjeriti mene i javnost da se ne radi o nekim drugim konotacijama, osim o političkim«, rekao je odvjetnik Mate Matić.


Prema tome, to su odluke koje su donesene bez mogućnosti utjecaja na njih. Neprihvatljivo je da se u medijima dopušta i da se netko usuđuje već unaprijed govoriti da ovdje postoji kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, rekao je odvjetnik Mate Matić.


Uz Matića, Mamić ima još četvero odvjetnika, među kojima Jadranku Sloković i Antu Madunića, koji je kazao kako je toliki broj odvjetnika odgovor na cirkus koji čitava ta situacija predstavlja.


Priveden oko 17 sati


Izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić priveden je u petak nešto prije 17 sati na obavijesni razgovor zbog šovinističkih izjava na Soundset radiju.


Mamić je, kažu u policiji, na obavijesni razgovor doveden u suradnji sa zagrebačkim županijskim državnim odvjetništvom i zasad nije uhićen.


Zagrebačka policija ranije je potvrdila da provodi izvide i prikuplja podatke o njegovim izjavama na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koje su naišle na široku osudu, uz ocjenu kako je riječ o govoru mržnje.


U službene policijske prostorije doveden je nešto prije 17 sati, a u policiji kažu da razgovor još uvijek traje, nakon čega će u suradnji s tužiteljstvom odlučiti o daljnjim koracima.


Na pitanje zašto ga ne voli ministar sporta Željko Jovanović, odgovorio je šokantnim i primitivnim riječima: 


– On mrzi sve što počinje s hrvatskim, bilo da je to olimpijski odbor, nogometni savez ili nešto treće. On ima krvna zrnca koja mrze sve što je hrvatsko. Već sam govorio da njega kada vidite – ne vidite osmijeh već očnjake iz kojih izlazi krv. On je uvreda za hrvatski mozak, kazao je Mamić, a onda, očito svjestan da je pretjerao, kazao je: 


– Ja znam da su to možda grube riječi. Zamislite da se čovjek koji je Srbin i nikad nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je nešto malo dizao utege, nalazi na čelu ovako važnog ministarstva. On je hrvatomrzac. 



Soundset radijska grupa se na svojoj internetskoj stranici ogradila od tih Mamićevih izjava


Od Mamićevih jutrošnjih izjava ne prestaju osude njegova najnovijeg verbalnog ispada, a Hrvatski nogometni savez najavio je i pokretanje disciplinskog postupka protiv prvog čovjeka Dinama i člana Izvršnog odbora HNS-a, od čijih se izjava nogometna organizacija ogradila.


Josipović osudio izjavu Zdravka Mamića


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije željelo komentirati uvrede koje je Zdravko Mamić danas izrekao na račun ministra Željka Jovanovića, istaknuvši kako očekuju da će nadležne institucije poduzeti odgovarajuće korake.



Ispred policijske postaje u Heinzelovoj novinarima je večeras jedan od njegovih odvjetnika Mate Matić rekao kako je pitanje je li tu riječ o kršenju zakona ili o nečijem revoltu.


»Prema informacijama koje imamo, ne mogu vam ništa posebno reći. Zaista smo daleko došli, ako ćemo u demokraciji morati zatvarati ljude za izrečenu rečenicu. Nisam siguran da je to dobro«, rekao je odvjetnik Mate Matić novinarima. 


Pitanje je je li riječ o kršenju zakona ili je to izrečen stav u revoltu, rekao je odvjetnik Matić. Pitanje je namjere, istaknuo je, ipak se radi »o jednoj rečenici koja definitivno ne nanosi nikakvu posebnu štetu, ako ne pridajemo tome poseban značaj. Ovdje se tome očito pridaje i želi dati poseban značaj zbog imena i prezimena Zdravka Mamića«, ocijenio je odvjetnik Mate Matić.



S obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu, nadamo se da će nadležne institucije poduzeti potrebne korake, kratko su poručili iz Ministarstva.


 Predsjednik republike Ivo Josipović danas je najoštrije osudio izjave izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića upućenih na račun ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, nazvavši ih govorom mržnje.


Riječi kojima je osobno, najvulgarnije i primitivno, izvrijeđao ministra Jovanovića, jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u cjelini, a takav je govor neprihvatljiv svakom civiliziranom i demokratskom društvu te zaslužuje svaku osudu, ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednika


Milanović: To je taj novi HDZ


Predsjednik Vlade osvrnuo se u Bruxellesu, na pitanje novinara, na izjavu izvršnog direktora Dinama o ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.


“Riječ je o jednom privatnom poduzetniku, nakupcu, ne vidim zašto bih ja to komentirao. Sadržaj sam otprilike čuo, znate što mislim o tome. To je taj novi HDZ, nova snaga, to je to. I koliko je god to grozno, toliko je ipak u toj grozoti dobro da ljudi vide koliko se razlikujemo. Mi smo dva svijeta. Te razlike su puno dublje nego što sam mislio. Bio sam možda i malo naivan na početku kada sam mislio da ću s nekim ljudima moći postići dijalog. To su prominentniji članovi HDZ-a i to je postalo potpuno uobičajeno i proizlazi iz tona i atmosfere na njihovim skupovima“, rekao je premijer. 


Predsjednik vlade osvrnuo se i na motivacijski skup HDZ-a u prošlu subotu. »Vidjeli ste da jedan od istaknutih dužnosnika stranke u subotu, to je malo tko primjetio, kritizirao vladu i govorio ‘Milanović, Jovanović, Stazić’. Vrlo je jasno kakve su to aluzije, vrlo je jasno zašto se baš okomio na ta tri prezimena jer ona u uhu prosječnog slušatelja, njihovih birača zvuče istočno. To što sam ja po nacionalnosti i koje sam vjere to je moja stvar. Kada netko time manipulira na motivacijskim skupovima, onda rasplamsava vrlo bazičnu energiju i niske strasti i to je onda to, novi HDZ, znate što imate, birajte«, rekao je Milanović, koji je u Bruxellesu kao promatrač sudjelovao na sumimta EU-a.


Nogometni savez pokreće postupak zbog kršenja Kodeksa


“Hrvatski nogometni savez smatra kako svaki sportski djelatnik treba odgovarati kao pojedinac za svoje riječi i djela, pa se stoga moramo ograditi od posljednje izjave gospodina Zdravka Mamića za Soundset radio.


 Hrvatski nogometni savez smatra izjave člana Izvršnog odbora HNS-a gospodina Zdravka Mamića neprihvatljivima, a takav način komunikacije neprimjerenim.


Kao član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, gospodin Zdravko Mamić, kao i svi nogometni djelatnici, dužan je poštivati odredbe Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika. Budući da je gospodin Mamić svojom izjavom povrijedio spomenuti Kodeks, protiv njega će biti podnesena prijava radi pokretanja disciplinskog postupka”, piše u piropćenju HNS-a


Narodnjaci: Ovakvim izjavama nema mjesta u hrvatskom društvu 


“Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata nedopustivim smatra izjave izvršnog predsjednika GNK Dinama Zdravko Mamić upućene ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću izrečene tijekom emisije na Soundset radiju”, piše u priopćenju ove stranke ”Nepristojnim riječima kakvima je Mamić izvrijeđao ministra Jovanovića nema mjesta u hrvatskom društvu. Ujedno, u jednoj civiliziranoj državi nedopustivo je da itko diskvalificira osobu zbog njene nacionalne pripadnosti, pogotovo u obavljanju njene službene dužnosti. Time je ujedno i prekršio nekoliko hrvatskih zakona”, istaknuo je Jozo Radoš, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru. Zdravko Mamić svojim istupom povrijedio je odredbe Zakona o suzbijanju diskriminacije jer je svojim riječima počinio prekršaje uznemiravanja i poticanja diskriminacije. Ujedno, prekršio je i odredbe Kaznenog zakona koje se odnose na govor mržnje jer se u ovom slučaju radi o diskriminatornom ponašanju. Povrijedio je Etički kodeks krovne nogometne organizacije FIFA-e, kao i Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika, koji je Hrvatski nogometni savez nedavno donio na sjednici Izvršnog odbora. 



Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) večeras je reagirajući na izjavu premijera Zorana Milanovića u Bruxellesu ustvrdila da on iznosi neistine jer Zdravko Mamić nije član te stranke te je premijeru poručila da »umjesto jeftinog insinuiranja od kojeg koristi nemaju hrvatski građani, napokon počne raditi svoj posao i ono za što je dobio mandat.


»S obzirom na neistine koje iz Bruxellesa iznosi predsjednik Vlade Zoran Milanović, dužni smo izvijestiti da gospodin Zdravko Mamić nije član Hrvatske demokratske zajednice«, navodi se u izjavi za javnost HDZ-a i ističe da je na saboru stranke bilo 5736 ljudi među kojima 432 gosta.


»Na saboru HDZ-a održanom prošlog tjedna u KC ‘Dražen Petrović’ nazočilo 5736 ljudi među kojima su bila 432 gosta koji nisu članovi stranke već su predstavnici sindikata, vjerskih udruga, poslodavaca, športa, kulture, medija, nevladinih udruga, branitelja itd. Istupi bilo kojeg od njih ni danas niti u budućnosti ne mogu se povezivati s HDZ-om«, navodi HDZ.


»Predsjednika Vlade pozivamo da umjesto jeftinog insinuiranja od kojeg koristi nemaju hrvatski građani, napokon počne raditi svoj posao i ono za što je dobio mandat. Svakodnevne svađe sa sindikatima, profesorima ili bilo kime tko se usudi reći svoje mišljenje , ne mogu biti budućnost naše zemlje. Umjesto toga od predsjednika Vlade voljeli bi čuti plan izlaska iz krize, čuti koje je investitore doveo u Hrvatsku ili prijedlog kako smanjiti broj nezaposlenih«, naveo je HDZ u izjavi za javnost.



“Hrvatska narodna stranka mišljenja je da takvim osobama ne može biti mjesto u sportu čija je bit, među ostalim, promicanje fair – playa, tolerancije i nediskriminacije po bilo kojoj osnovi. Stoga pozivamo sve nadležne institucije da reagiraju shodno hrvatskim zakonima kako bi izvršni predsjednik Dinama bio sankcioniran poradi svoga posljednjega nastupa”, istaknuo je Radoš.


Pusić: Uvrede upućene ministru Jovanoviću uvrede su svim građanima Hrvatske


Potpredsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić reagirala je na istupe izvršnog dopredsjednika NK Dinama Zdravka Mamića: 


 - Izjave Zdravka Mamića vraćaju nas u najmračnije trenutke hrvatske povijesti. Zbog dostojanstva hrvatske države i svih njenih građana sve nadležne institucije moraju poduzeti korake kako bi se takvo ponašanje sankcioniralo. Uvrede koje je uputio ministru znanosti, obrazovanja i športa Željku Jovanoviću uvrede su za sve hrvatske građane i za dostojanstvo zemlje. Očekujem da se HDZ kao značajna hrvatska politička stranka najenergičnije ogradi od šovinističkog ispada svog člana“, poručila je potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić.


SDF: Ovaj govor mržnje treba osuditi


Srpski demokratski forum (SDF) danas je uputio oštar prosvjed i zatražio javnu političku osudu govora mržnje, a od Državnog odvjetništva pokretanje kaznenih mjera protiv izvršnog predsjednika nogometnog kluba »Dinamo« Zdravka Mamića zbog sustavnog vrijeđanja Srba u Hrvatskoj i njegovih izjava koje ocijenjuju demokratski neprihvatljivima i skandaloznima. SDF u priopćenju navodi da se u svojim najnovijim ispadima Mamić »na sramotan i demokratski potpuno neprimjeren način obračunava s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem te ujedno grubo vrijeđa cjelokupnu srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj«.Izjavom na »Soundset Plavom radiju« da ‘takav Srbin ne može voditi najvažniji resor u Hrvatskoj… Ima krvna zrnca predodređena da mrzi sve hrvatsko… Čovjek je Srbin… On je hrvatomrzac…’ – Zdravko Mamić koristi u javnom prostoru govor mržnje, prebrojava krvna zrnca državnih dužnosnika i građana, te diskreditira i diskvalificira ljude po etničkoj osnovi što je demokratski neprihvatljivo i kazneno djelo u Hrvatskoj, ističe u priopćenju predsjednik SDF-a Veljko Džakula.Također navodi da niti jedna javna osoba u Hrvatskoj ne bi smjela koristiti govor mržnje u javnim istupima i tako uvoditi netoleranciju i ksenofobiju u hrvatsko društvo koje uskoro postaje sastavnim dijelom europskog civilizacijskog kruga gdje je to potpuno neprihvatljivo, skandalozno i kažnjivo.»Srbi u Hrvatskoj očekuju javnu osudu i sankcioniranje javnih osoba koje u javnom obraćanju koriste govor mržnje te vrijeđaju i stigmatiziraju srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj, jer na takvo postupanje obvezuju ne samo norme civiliziranog demokratskog ponašanja, već Ustav i zakoni RH«, priopćuje SDF. 

Osuda u Saboru


Na istup izvršnog predsjednika Dinama reagirali su saborski zastupnici. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je kazao da, iako se u mnogočemu ne slaže s Jovanovićem i ne sviđa mu se njegov stil rada i arogancija, ovo smatra “preteškim rečenicama”.


– Ovo je samo kulminacija njegovog govora mržnje prema pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj. Mislili smo da je to stvar prošlosti, ali očito da neki ljudi još žive u tim vremenima i da se službe takvims tvarima kao što je prebrojavanje krvnih zrnaca, kaže Mile Horvat, zastupnik SDSS-a. 


Mamićevu izjavu osudio je i predsjednik saborskog Odbora za prava nacionalnih manjina Furio Radin, koji očekuje da će to na sljedećoj sjednici učiniti i sam Odbor.


»Tu nije riječ samo o ekstremnom nacionalizmu, nego i o primitivizmu, koji Mamić upotrebljava kao instrument da zadrži postojeće stanje i financijsku korist«, kazao je Radin.


Naglasio je da se inače ne slaže u svemu s Jovanovićem, ali da ga potpuno podupire u namjeri da uvede red u poslovanje nogometnih klubova i poslove s transferima nogometaša.


Radin se boji i da bi Mamićev ispad mogao doliti ulje na vatru pred utakmicu nogometnih vrsta Hrvatske i Srbije za tjedan dana u Maksimiru.


Peđa Grbin iz SDP-a smatra da je “ispod časti razumnog čovjeka komentirati takve izjave persona poput Zdravka Mamića”, ali budući da je javno izrečeno ipak je komentirao kratkom rečenicom kako se “nadao da su vremena ranih 90-tih iza nas” te da se nada da će pravosudna tijela Republike Hrvatske konačno nešto poduzeti protiv njega. 


Mamićev istup neprimjerenim je ocijenio i zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković. 


Savjet za nacionalne manjine: Treba snositi sankcije


Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske najoštrije osuđuje »neprimjerene, neprihvatljive i nedopustive« istupe javnog govora mržnje izvršnog predsjednika Nogometnog kluba Dinamo Zdravka Mamića vezane za nacionalnu pripadnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, priopćeno je iz Savjeta.


 »Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske očekuje da svaki građanin i građanka Republike Hrvatske koja u svojim javnim istupima diskreditira i diskvalificira ljude po nacionalnoj, konfesionalnoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, snosi sankcije sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije«, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer.


 »Ovakvim javnim govorom mržnje te prebrojavanjem krvnih zrnaca bilo kojeg građanina Republike Hrvatske ne može se dovesti u pitanje odlučna politička volja da se u Republici Hrvatskoj jača i afirmira politika prava nacionalnih manjina, suživota, tolerancije, multikulturalizma, multikonfesionalnosti te uvažavanja drugih i drugačijih«, ističe se u priopćenju.


Hrvatsko vijeće za medije: Na ovakve izjave reagirati gašenjem etera


Hrvatsko Vijeće za medije najoštrije je osudilo današnje izjave izvršnog direktora Dinama Zdravka Mamića izrečene na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, ustvrdivši kako je riječ o još jednoj u nizu njegovih »sramotnih, uvredljivih i neprimjerenih« izjava.


»Hrvatsko Vijeće za medije najoštrije osuđuje još jednu u nizu sramotnih, uvredljivih i neprimjerenih izjava Zdravka Mamića, člana Izvršnog odbora HNS-a i izvršnog dopredsjednika nogometnog kluba Dinamo«, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Vijeća za medije Sanja Mikleušević Pavić.


Ističući kako je riječ o skandaloznom istupu kojim je Mamić uživo dočarao pojam huliganizma, u priopćenju se nadalje upozorava kako je krajnje vrijeme da se ponašanje i govor mržnje Zdravka Mamića u zemlji koja se približava ulasku u Europsku Uniju, u medijima i javnom prostoru svede na nultu točku tolerancije. Vijeće stoga apelira na novinare, voditelje i urednike da, u skladu s načelima Etičkog kodeksa struke, promptno reagiraju na takve izjave uz osuđujuću reakciju, pa čak i gašenjem etera, dodaje se u priopćenju.