Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
19. srpnja 2019.
Ispis članka: Obožavatelji u redu čekali novi Murakamijev roman - Novi List

NoviList.hr

Obožavatelji u redu čekali novi Murakamijev roman

Gužva pred knjižarom

12. travanj 2013 11:54

Napisao: HINA

»Jednoga sam dana jednostavno sjeo za stol i napisao prvih nekoliko redaka priče«, rekao je Murakami, kako se navodi na koricama knjige

Reuters

TOKIO – Više od stotinu obožavatelja stajalo je u ponoć u redu ispred tokijske knjižare čekajući početak prodaje novoga romana Harukija Murakamija, prvoga nakon tri godine.

Roman pod naslovom »Blijedi Tsukuru Tazaki i njegove godine hodočašća« otisnut je u nakladi od 600 tisuća primjeraka. Izdavač nije želio unaprijed odati ni temu ni sadržaj knjige, a i sam Murakami, koji se redovito nalazi na popisu potencijalnih nobelovaca, priznao je da je knjiga iznenadila čak i njega.

»Jednoga sam dana jednostavno sjeo za stol i napisao prvih nekoliko redaka priče«, rekao je Murakami, kako se navodi na koricama knjige. »A onda sam približno pola godine pisao priču ne znajući niti što će se dalje dogoditi ni kakvi će ljudi iz nje izroniti ni koliko će dugačka biti.«

Za razliku od ljubavne priče u tri toma »1Q84«, ova knjiga na 370 stranica govori o gubitku i preživljavanju, o 36-godišnjaku po imenu Tsukuru Tazaki koji voli kolodvore.

Na internetskim stranicama knjiga se već našla među najprodavanijima. Roman »1Q84« bio je najprodavaniji u Japanu između 2009. i 2010., a preveden je na najmanje 35 jezika.