Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
18. siječnja 2019.

Više od 50 filmova u filmskom dijelu Subversive Festivala

Više od 50 filmova u filmskom dijelu Subversive Festivala
Više od 50 filmova u filmskom dijelu Subversive Festivala
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2018. u 16:14 2018-04-27T16:14:28+02:00

Filmsk dio Subversive festivala prikazat će od 6. do 14. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti, više od 50 dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova.

Festival će u kinu Europa otvoriti film »Lucky« Johna Carrolla Lyncha, koji je najavljen kao »ekscentrična meditacija o smrtnosti snimljena s puno humora i topline.

U ulozi 91-godišnjeg ateista koji je nadživio gotovo sve svoje suvremenike, a sada se suočava s vlastitom smrtnošću i eluzivnim prosvjetljenjem ikona je nezavisnog američkog filma Harry Dean Stanton.

To je njegova prva glavna uloga od Travisa Hendersona u slavnom Wendersovom filmu »Pariz, Texas«, no i posljednja u životu. U filmu se pojavljuje i redatelj David Lynch.
Iz natjecateljskog programa jedanaestog Subversive Film Festivala ističe se i tzv. marksistički mjuzikl »Tvornica ničega« portugalskog autora Pedra Pinhe koji je, među ostalim, osvojio nagradu FIPRESCI na prošlogodišnjem Cannesu.

Film prati skupinu radnika koja se, nakon što sazna da će se njihovoj tvornici dizala dogoditi stečaj, pokušava organizirati kako bi zadržali proizvodnju.
Prikazat će se i film »Lutajuća sapunica« čileanskog nadrealista Raula Ruiza, koji čileansku stvarnost prikazuje kao telenovelu, a koji je nakon autorove smrti ponovno montirala njegova udovica i redateljica Valeria Sarmiento.

Publika će imati priliku vidjeti i jedan od rijetkih filmova iz Dominikanske Republike – »Cocote« Nelsona Carla De Los Santosa Ariasa o vrtlaru koji, nakon što sazna da mu je umro otac, odlazi u njegovo selo kako bi protivno svojoj evangelističkoj vjeri sudjelovao u ritualima njegova oplakivanja, Los Mysterios, koji združuju katolicizam i voodoo. Otac mu je ubijen zbog dugova po nalogu lokalnog moćnika, pa se glavni lik mora suočiti s obiteljskom žudnjom za osvetom.

Istaknuta predstavnica Novog argentinskog filma Lucrecia Martel predstavlja svoj prvi film nakon devet godina – kolonijalnu sagu »Zama«, što je i njezin prvi tematski iskorak u povijesne teme i paragvajsko kolonijalno nasljeđe.

Uz »Cocote« i »Zamu«, među pet filmova za koje organizatori kažu da se ne smiju propustiti je francuski »Mladi i usamljeni« redateljice Claire Simon koja svojom kamerom ovaj put ulazi u srednju školu pariškog predgrađa Ivry, gdje osluškuje razgovore učenika koji se otvaraju jedni drugima kroz intimne razgovore.

Tu je i talijanski dokumentarac»Piazza Vittorio« Abela Ferrare koji na primjeru rimske piazze prikazuje svu raznolikost migranata u tom velegradu, dok će na drugi kraj svijeta gledatelje odvesti japanski film »Ne zamaraj se sitnicama« Ryutaroa Ninomiya koji glumi glavnog lika, isfrustriranog nihilistu zaposlenog u automehaničarskoj radionici koji je zaluđen književnošću.

U programu je i aktivistički dokumentarac »Kada dođu svinje« Biljane Tutorov, o naizgled običnoj ženi koja svojim primjerom pokazuje kako društvene promjene proizlaze iz svakodnevnih gesta i odgovornosti za druge te čija je lucidno-humoristična oštrica usmjerena na Aleksandra Vučića, najavljeno je sa Subversive Film Festivala.

Prikazat će se i hvaljeni dugometražni dokumentarni debi švicarskog redatelja Nicolasa Wagnieresa za čiju se premijeru na Berlinaleu tražila karta više -»Hotel Jugoslavija« koji ulazi u sablasno puste interijere nekoć najvećeg hotela na Balkanu.

Popratni program od Kube do revolucionarne '68.

Festival u popratnom programu donosi retrospektivu kubanskog revolucionarnog filma, kinematografije koja se pojavila paralelno s radikalnim političkim promjenama u toj zemlji šezdesetih godina, u duhu nepokolebljivog suprotstavljanja holivudskoj filmskoj politici i estetici.

Prikazat će se petnaestak filmova kubanskog novog vala, od dokumentarista i tvorca »nervozne montaže« Santiaga Alvareza i Manuela Octavija Gomeza do Tomasa Gutierreza Alee i drugih autora kojima je zajedničko da zanemaruju sankcije minulih i postojećih režima.

»U filmovima iz retrospektive iscrtava se burna povijest te otočne države, od Rata za neovisnost preko ustanka protiv diktature generala Fulgencija Batiste, do neuspjele američke invazije u Zaljevu svinja i revolucionarnih aktivnosti Che Guevare. Filmove iščitavamo i u njihovu suvremenu kontekstu, u svjetlu nedavne smrti Fidela Castra, čime budućnost Kube kao posljednjeg bastiona komunizma unutar neoliberalne globalne svakodnevice postaje krajnje neizvjesna«, najavljeno je na web stranicama Subversivea.

Retrospektiva je priređena u suradnji s Cinemateca de Cuba u Havani i vrsnim poznavateljem latinoameričke kinematografije, profesorom Michaelom Chananom.

Ovogodišnji program »Hommage« donosi »estetski i etički beskompromisne filmove« Jean-Marie Strauba i njegove umjetničke i životne partnerice Daniele Huillet, kao i posljednji film iranskog filmskog maestra Abbasa Kiarostamija, eksperimentalnu elegiju »24 kadrova«.

U suradnji s Francuskim institutom održat će se izložba »Au coeur de mai 68« francuskog nezavisnog fotografa Philippea Grasa, koji je surađivao s brojnim slavnim umjetnicima i glazbenicima, uključujući Roberta Wilsona.

Izložit će se četrdesetak njegovih crno-bijelih fotografija koje je snimio tijekom burnih događanja u svibnju 1968. kada su pariški studenti prosvjedovali na ulicama.
Pedeseta obljetnica revolucionarne godine obilježit će se i filmskim ciklusom »Filmozofija: 1968«, koji će se zaključiti projekcijom esejističkog dokumentarnog filma »No Intenso Agora» brazilskog sineasta Joaoa Moreire Sallesa u suradnji s Multimedijalnim institutom.

S Muzejem suvremene umjetnosti organizira se ciklus »Kinematografije otpora«, s radovima filmaša čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma. Ovogodišnja je gošća mlada francuska redateljica Maud Alpi, prošlogodišnja dobitnica nagrade Wild Dreamer za najbolji igrani film »Grlo srce trbuh«.

Niz gostiju na teorijskom dijelu festivala

Teorijski dio festivala trajat će do 23. svibnja, a nagrade Wild Dreamer najboljim filmovima dodijelit će se uoči otvaranja njegove konferencije, 13. svibnja. O nagradama odlučuje žiri u sastavu Louisa Armanda, pisca i voditelja Centra za kulturnu i kritičku teoriju pri Karlovu sveučilištu u Pragu, redateljice Marine Baničević, te vizualne umjetnice i filmologinje Ivane Keser.

Uz filmske projekcije, na programima konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma, uz posebno obilježavanje 50 godina May 1968 i 170. obljetnicu Manifesta Komunističke partije, Festival će ugostiti više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.

Kao najvažniji gosti konferencije najavljeni su, uz Terrya Eagletona i Ninu Power, Eric Toussant, Stathis Kouvelakis, Sylvain Lazarus, Juha Suoranata, Wayne Visser te Dragutin Lalović, Bogomir Kovač i Ivana Peruško.

Ovogodišnja tema Festivala je »Borba za slobodu i poetska pravda«, koja je odabrana s obzirom na to da se Subversive održava, poručuju organizatori, u doba »obilježeno pojmom kriza i slikama izopačenja društvene svijesti usporedno sa pervertiranjem individualne svijesti«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka