Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
17. siječnja 2019.
Strast prema filmu

Martin Scorsese i Cate Blanchett proglasili otvorenim 71. Filmski festival u Cannesu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2018. u 22:37 2018-05-08T22:37:14+02:00

Australska glumica Cate Blanchett, predsjednica žirija i američki redatelj Martin Scorsese otvorili su u utorak navečer 71. Filmski festival u Cannesu, prvi nakon afere Weinstein.

»Zajednička nam je strast prema filmu, ovdje smo da proslavimo 7. umjetnost«, rekao je redateIj »Taksista«, kojem će biti uručena Zlatna kočija i zatim je pozvao Cate Blanchett da mu se pridruži na pozornici i da zajedno otvore 12-dnevni festival.
Španjolski glumački par Penelope Cruz i Javier Bardem prošetali su crvenim tepihom, čijim će filmom »Everybody Knows«, iranskog redatelja, dvostrukog dobitnika Oscara Asgara Farhadija, početi filmski festival.

Australska glumica, dobitnica Oscara i predsjednica žirija Cate Blanchett obilježila je otvaranje festivala u utorak izjavom da će proteći dosta vremena dok će se filmska industrija okrenuti u korist žena.
»Za duboke promjene su potrebne specifične aktivnosti«, rekla je Blanchett na konferenciji za novinare.

Festival u Cannesu bio je na udaru kritika jer će samo tri filma žena redateljica sudjelovati u konkurenciji ove godina za Zlatnu palmu za najbolji film.
»Nekoliko je žena u konkurenciji«, rekla je Blanchett. »One nisu ovdje zato što su žene, već zbog kvalitete njihova rada«.
Dobitnica dvaju Oscara (48) i još tri žene koje su ove godine u 9-članom žiriju pridružit će se oko 100 žena u subotu na crvenom tepihu kako bi upozorile protiv diskriminacije žena u svjetskoj filmskoj industriji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka