Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 1
Sutra: 30° 30° 1
16. lipnja 2019.
Ususret blagdanima

Vodič kroz kupnju blagdanskih namirnica i očuvanje njihove svježine

Vodič kroz kupnju blagdanskih namirnica i očuvanje njihove svježine
Vodič kroz kupnju blagdanskih namirnica i očuvanje njihove svježine
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2018. u 10:54 2018-11-26T10:54:00+01:00

ZDR-EPS3

Bliže nam se blagdani i polako se pripremamo za najljepše doba godine i uživanje u bogatim obrocima i finim slasticama.

Blagdansko vrijeme uvijek povezujemo s gastronomskim užicima, a kako biste ih dočekali rasterećeno i u miru, potrebno je već sada pripremiti plan kupnje, pripreme i očuvanja potrebnih namirnica. Za to će vam poslužiti kratki vodič kroz kupovinu blagdanskih namirnica te korisni savjeti kako dulje vrijeme očuvati svježima.

Pametna kupovina blagdanskih namirnica

Za blagdansku kupnju potrebno je izdvojiti dodatne novce, stoga je važan savjet da vodite računa o proračunu. Određivanje proračuna bit će vam puno lakše ukoliko unaprijed isplanirate plan obroka za nadolazeće blagdane. Pripremite popis namirnica koje će vam biti potrebne za blagdanski ručak, pripremu kolača i slastica te hladna predjela poput finih namaza ili paštete od bakalara. Prije no što krenete u kupovinu, provjerite koje namirnice i začine već imate kod kuće kako ne biste ušli u nepotreban trošak.

Pri kupovini namirnica obratite pozornost na datume isteka proizvoda i birajte one s dužim rokom trajanja. Pametna kupovina uključuje i odabir zamrznute hrane koja može stajati kroz duži period, a olakšat će vam pripremu jela u užurbanim danima pred Božić i Novu godinu.

Mali trik za pripremu ribljih jela

Mnogi od nas ne stignu pripremiti tradicionalna riblja jela na Badnjak, no možete se poslužiti malim trikom i unaprijed kupiti ribu, očistiti ju i zamrznuti. Tako ćete skratiti vrijeme pripreme i spremno dočekati blagdane.

Kako iskoristiti ostatke hrane?

Najljepše doba godine vrijeme je u kojem uživamo u obilju hrane i često ne znamo što učiniti s ostacima hrane. Umjesto da bacate ostatke, sljedećeg dana iskoristite ih za ručak ili večeru, a višak hrane možete i zamrznuti. Omekšalo voće iskoristite kao nadjev za pitu, a od povrća pripremite juhe ili variva. Ako vam je potrebna manja količina kruha, ostatak zamrznite te potrebnu količinu izvadite nekoliko sati prije obroka, a kruh možete i nakratko zagrijati u pećnici i bit će kao svjež.

Kako očuvati svježinu namirnica kroz dulji period?

Postoji mnogo načina pomoću kojih možete očuvati svježinu i produžiti trajnost hrane. Neke od najčešćih metoda koje vam omogućuju da očuvate što više korisnih nutritijenata su termička sterilizacija, mariniranje, zamrzavanje, pasteriziranje i sušenje, a na vama je da odaberete najprihvatljiviju metodu.

Koristan savjet za pripremu blagdanskog pečenja jest da meso marinirate u hladnjaku preko noći ili čak dva do tri dana prije no što ćete ga ispeći. Meso će biti sočnije i prepuno mirodija koje će mu dati bogat okus.

Savršena marinada za teletinu

Sastojci:

1 dcl bijelog vina

1 dcl maslinovog ulja

2 režnja češnjaka, nasjeckana

1žlica nasjeckanog svježeg peršina

1 žlica suhog timijana

1 žlica suhog ružmarina

sok jedne limete

2 žličice soli

papar u zrnu

Priprema:

Sastojke dobro promiješajte, dodatjte 2 dcl vode i prelijte preko mesa. Stavite u hladnjak preko noći.

Iskoristite prednosti zamrznute hrane

Zamrzavanje je najčešća metoda očuvanja svježine mesa, ribe i povrća kojom se zaustavlja biokemijski proces promjene i kvarenja namirnica. Svježe voće i povrće nakon nekoliko dana gubi svoje nutritivne vrijednosti, a njihovo zamrzavanje omogućuje nam duže očuvanje kvalitete, okusa i hranjivih sastojaka.

Istraživanja pokazuju kako voće i povrće koje je pravilno zamrznuto u prva 24 sata nakon berbe sadrži više hranjivih sastojaka od namirnica koje su u istom periodu stajale na zraku, a stručnjaci se slažu kako je čak 2/3 voća i povrća koje konzumiramo zdravije jesti smrznuto.

Smrznuta brokula i grašak sadrže veće količine C vitamina

Jeste li znali da se svježi plodovi postupkom zamrzavanja nuticionistički obogaćuju? Tako, primjerice, smrznuta brokula sadrži četiri puta više beta karotena od one svježe, kao i veće razine C vitamina.

Istraživanja pokazuju da, primjerice, zamrznuti špinat sadrži četiri puta više hranjivih tvari, dok svježe ubrani grašak nakon jednog dana na povišenim temperaturama izgubi čak 20 posto C vitamina.

Sadržaj napravljen u suradnji sa: Spar Hrvatska

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka