Novi nastavak fantasy klasika na ljeto

“Ples sa zmajevima” u knjižarama 12. srpnja

Danko Radaljac

George Martin je očigledno je peti nastavak odlučio predstaviti malo nakon što na HBO krene dramska obrada njegovih knjiga



Velikan fatnasy proze, George R. R. Martin, koji ima veliku bazu obožavatelja i u Hrvatskoj, napokon je odlučio usrećiti one koji iščekuju petu knjigu serijala “Pjesma leda i vatre” te je na svom osobnom blogu objavio i datum izlaska “Plesa sa zmajevima”. Svi oni koji željno iščekuju nastavak događaja u Westerosu i šire 12. srpnja će moći krenuti u nabavku knjige, a na Martinovom blogu je objavljen i brojčanik koji pokazuje kako je do izlaska knjige 129 dana i nešto malo sati.


George Martin vjeorjatno je danas najveći pisac fantasya, iako Guy Gavriel Kay i Tad Williams imaju i svoje duboke štovaoce. No, ipak, kompleksnost profiliranja likova i nesklonost crno-bijelim klišejima Martinu su omogućili da danas ima širok krug štovatelja koji su kao ozebli sunce iščekivali petu knjigu, nastavak “Gozbe vrana”.


Tajming izlaska knjige svakako nije slučajan. Naime, sredinom travnja u skupoj HBO-ovoj produkciji kreće serija “Igra prijestolja”, što je prva iz serije knjiga “Pjesma leda i vatre”. Svakako da će “Ples sa zmajevima” postići veliki tržišni uspjeh na krilima serije za koju se već danas može reći da će biti epohalna (produkcijska sredstva su već od onih uloženih u “Rome”, do danas najveću HBO-ovu uspješnicu). Obožavatelji spletki u Westerosu, bilo da su im najmiliji Starkovi, Lannisteri ili Targaryeni doći će tako ove godine na svoje. Serija i knjiga u istoj godini, a znajući da Martin ne vjeruje u knjige ispod 700 stranica, i utrošak vremena će biti velik.