Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Roomba

Popularni kućni robot mogao bi dobiti i ruke: Pomagat će u kuhanju i pranju suđa

FOTO/Flickr
FOTO/Flickr
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2020. u 18:58 2020-01-16T18:58:15+01:00

U iRobotu ne prestaju s razmišljanjem o budućnosti

iRobotov Roomba već duže vremena kućanstvima pomaže u obavljanju usisavanja. 

Kompanija je s vremenom predstavila brojne modele svojih robotskih usisavača koji su dobili nove opcije. Danas se tim robotima može upravljati pomoću smartphonea, a napredni modeli sami prazne spremnik za prašinu i kompletno su samostalni u svom poslu, prenosi The Verge

U iRobotu ne prestaju s razmišljanjem o budućnosti gdje će nam roboti pomagati u većem broju kućanskih poslova i neće biti ograničeni samo na usisavanje. Njihovi će roboti dobiti i ruke čime će im opis posla svakako postati veći.  

U američkoj kompaniji vjeruju da će moći pomagati u kućanskim poslovima kao što su pranje suđa i robe te serviranje hrane. Iako je iRobot najpoznatiji po robotskim usisavačima, kompanija je tijekom protekla desetljeća radila na razvoju robotske ruke za svoj vojni odjel. Odjel je prodan 2016. godine, ali tehnologija robotske ruke ostala je u vlasništvu iRobota i vjerojatno će se iskoristiti za razvoj budućih robota.

U razgovoru za medije tijekom najvećeg svjetskog sajma elektronike (CES)  izvršni direktor iRobota, Colin Angle, rekao je da njegova kompanija već sada radi na prototipu takvog robota, ali nije htio podijeliti dodatne informacije vezane uz prototip.

Njegove najave o prototipu Roombe s rukama ipak ne znači da će roboti uskoro obavljati spomenute kućanske poslove jer, prema Angleu, prodaju takva robota se ne treba očekivati još čak pet godina, prenosi The Verge.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.