Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
19. siječnja 2019.
Okupljanje ICT stručnjaka

Počinje tradicionalni DaNTe: Ljubitelji novih tehnologija u Rijeci došli na svoje

Foto Vladimir Mrvoš
Foto Vladimir Mrvoš
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2017. u 16:45 2017-11-07T16:45:03+01:00

RIJEKA I ove godine ljubitelji novih tehnologija »okupirati« će Gradsku vijećnicu Grada Rijeke, kao što je to i bio i slučaj proteklih 11 godina, kada se održava već tradicionalni Dan Novih Tehnologija, popularni - DaNTe.

Okupljanje je to ICT stručnjaka, gospodarstvenika, znanstvenika, studenata, programera i »običnih konzumenata« na kojemu se o »top« tehnološkim temama govori na jednostavan i razumljiv način. Ovak skup lišen je one danas često nametljive marketinške komponente koja inače obilježava sve značajnije ICT skupove. Događanje u organizaciji Grada Rijeke – Zavoda za informatičku djelatnost i ICT udruge MIPRO i ove godine biti će posvećeno globalnim tehnološkim trendovima i njihovom odrazu na domaću industriju i društvo.

DaNTe nije samo klasičan tehnološki skup jer govori i o temama koje nisu samo informacijske i komunikacijske. Cilj skupa je promicanje sveobuhvatnih primjena digitalnih tehnologija kao ključnog elementa koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj. Desetak predavanja koja ne traju više od 15 minuta, pokazala su se kao idealan koncept, posebice jer je na kraju skupa, oko 14.30 predviđena je rasprava o prezentiranim temama na kojoj će se predavačima moći postavljati dodatna pitanja.

Atraktivne teme

Ove godine biti će riječi o tome kako se koriste dronovi u ažuriranju orto-foto snimaka, a govoriti će se i o LPWAN-u kao osnovi za masovni Internet stvari. Biti će riječi i o riječkom pilot projektu – URBAN-INNO u kojem Grad Rijeka i Ericsson Nikola Tesla partnerski sudjeluju na razvoju kolaborativne platforme, koja će omogućiti participaciju građana u području korištenja gradskih infrastrukturnih objekata. Gradska knjižnica Rijeka pokazati će kako promovira nove tehnologije te pomaže građanima u korištenju Središnjeg državnog portala e-Građani, e-Usluga Grada Rijeke kao i drugih online usluga. Predstavljene Informacijskog sustava prostornog uređenja Primorsko-goranske Županije, biti će posebno zanimljivo jer je jedinstven po obujmu sadržaja i broju korisnika u njegovom održavanju.

Od »zdravstveno-tehnoloških« tema biti predstavljen softver kojim se prati redovito uzimanje lijekova, nakon čega slijedi još jedna tema koja se bavi novim tehnologijama u promociji zdravlja i prevenciji bolesti. Tema o mobilnom marketing i Loyalty programu namijenjena je prije svega poslovnim subjektima, ali i svim korisnicima kojim je svakim danom sve više. O trendovima u mobilnoj telefoniji kroz predavanje o povijesnom pregledu razvoja mobitela, govoriti će Krunoslav Ćosić koji ima kolekciju od čak 1,700 mobitela.

Skup će završiti s predavanjem o tome kako je moguće izvršiti konverziju podataka u novac. Za one koji neće moći biti u Gradskoj vijećnici prijenos će moći uživo pratiti putem portala mojarijeka.hr i mipro.hr.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka